Nazist, homo og eventyrer i Store Studio


2453

innlogget

40592

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Nazist, homo og eventyrer i Store Studio

Redaksjonen
28. nov 2004 00:00

Per Imerslund var nazist, jødehater, homofil og anti-kristen. Han var smellvakker og ble raskt et ideal for norske frontkjempere. På mandag kan du møte forfatterne av boken om Imerslunds liv i Store Studio på NRK.


Foto: Aschehoug

Per Imerslund vokste opp i Berlin med norske foreldre og tysk huslærer. I biografien kommer det frem at faren hadde et forhold til huslæreren. Den tyske huslæreren var sannsynligvis også Per Imerslund første sexpartner.

Historiker Terje Emberland har skrevet om Per Imerslunds korte, men besynderlige liv. Per Imerslund kom tidlig med i Hitlers nasjonalsosialistiske parti i Tyskland og var med i stormtroppene i Berlin. Samtidig hadde han ikke mye til overs for Hitler, og Quisling bar han et oppriktig hat mot. Imerslund kjempet i borgerkrigen i Spania på Francos side før han reiste på oppdagelsesferd i et krigsherjet Mexico. Under krigen var han i Norge med i kretsen rundt tidsskriftet Ragnarok, og han publiserte en rekke artikler. Han skrev også en roman som hyllet den orden og det system som fantes i Norge som en motsetning til det han opplevde i Mexico og Tyskland før nazistenes maktovertagelse.

Utgangspunktet for Store Studio er at Norge har nok nasjonalhelter. Her skal det snakkes om det motsatte - en anti-helt. I programmet på mandag tar historikerne Terje Emberland og Bernt Roughtvedt for seg Per Imerslunds korte livsløp, både den private og den offentlige siden. Per Imerslund døde 31 år gammel i 1943.

NRK1 mandag 29. november kl. 23.10


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • aktiv i Oslo

    28. nov 2004 12:35 Jeg er kommet til side 340. En veldig fascinerende bok.....kan anbefales!
  • slettet_boYiM61

    28. nov 2004 20:31 Etter å ha pløyet gjennom Antony Beevors "Berlin - The downfall 1945", som anbefales på det sterkeste, skal jeg springe til bokhandelen for å få tak i denne. Etter de anmeldelsene jeg har lest om boken, skal den være utrolig spennende og bra!