Unge og gamle kombinert med mange kjente ansikter markerte et stort jubileum for boken "Villskudd" på Soho i Oslo. Med tanke på den betente homo-debatten som i vinter har rast i media, er forfatteren selv Gudmund Vindland like overrasket over at boken fremdeles betyr så mye for så mange. "/>
Vellykket Villskudd-jubileum


2083

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Vellykket Villskudd-jubileum

Henriette Bugge
22. mar 2004 00:00

Unge og gamle kombinert med mange kjente ansikter markerte et stort jubileum for boken "Villskudd" på Soho i Oslo. Med tanke på den betente homo-debatten som i vinter har rast i media, er forfatteren selv Gudmund Vindland like overrasket over at boken fremdeles betyr så mye for så mange.

Konfransier Anders Rogg gjorde
en praktfull innsats
The Pink Pen med Karl-Johan Bruun Olsen, Bokklubben Kursiv og en rekke enkeltpersoner laget en storslagen markering av 25 års jubileet for Gudmund Vindlands bok "Villskudd".

- Hensikten er å fremme skeiv litteratur, forteller Bruun Olsen som har samlet en rekke kjente mennesker denne lørdagskvelden på Soho. Kveldens konferansier, Anders Rogg, satt standarden for det som skulle bli en varm og viktig markering for den svært omtalte, leste og avholdte boken.

Åpningssangen "Time" av Tom Waits rørte mange. Kveldens tema var evnen til å vise nærhet og omtanke og at alle mennesker, uavhengig av rang, legning eller politisk oppfatning, har rett til å være den de er. De fleste bidrag på scenen denne kvelden påminnet publikum om hvor viktig "Villskudd" er, og hva den har betydd for veldig mange. Forfatteren ble hyllet av personer som på ulik vis har hatt innvirkning på hans liv.

Ved siden av praktfull høytlesning av forfatteren selv, var kvelden spekket med dragshow, stand-up og vakker musikk og sang. Kveldens absolutte høydepunkt var Elsa Lystads flotte tolkninger av noen av Ole Paus' tekster.

Fremføringen av "I will survive" med Tauno Silander (Miss Uranus) og Richard (Misty) falt også i god smak. LLH- leder Tore Holte Follestad oppsummerte at mye er på plass når det gjelder homofiles rettigheter og respekt i samfunnet, mens Anders Rogg uttrykte at "Villskudd" tar pulsen på anarkismen, at man får en følelse av å ikke være redd mer. Det er en  bok som gir glede og ømhet, slo han fast.

Elsa Lystad er blid og oppglødd da Gaysir møter henne til en prat etter jubileumsmarkeringen.
- Jeg er beæret over at jeg får delta på et slikt arrangement. Jeg synes det er så mange flotte mennesker rundt meg. I teateret har jeg nå holdt til i 50 år. Jeg lurer ikke på hvor folk hører til og gjør aldri forskjell på folk. Vi er alle spesielle. Man må vende på den intoleransen som regjerer blant mange mennesker, slår hun fast.

Elsa Lystad i full vigør
Intoleranse sett i lys av den siste tidens homo-debatt?
- Ja. Det er smertefullt at homofile skal føle at de er ingenting eller at de er annerledes.
Jeg leser boken "Villskudd" på ny nå. Det er så mange som låner den av meg, men nå har jeg endelig fått den tilbake, sier Elsa Lystad.

Hun er tydelig engasjert og veldig glad over å få være med å bidra i jubileumsfeiringen. Hun er opptatt av at det er mange triste skjebner der ute, mennesker som ikke tør komme ut og møte verden.

Erling Lae mener boken gir et tilbakeblikk på livet og sier til Gaysir:
- Jeg leste boken i den fasen da jeg stod frem som homofil. Dette er god litteratur. Det var ikke en bok om homofili, det er en bok som handler om det å være homofil. Hovedpersonen er lett å identifisere seg med.

Møter du mye fordommer i din stiling som byrådsleder?
 - Nei, ikke så mye. Folk tør ikke gi uttrykk for de fordommer de faktisk har. Jeg er i en privilegert situasjon, dessuten er jeg åpen. Ved å være åpen tror jeg det kan hjelpe andre mennesker, sier Erling Lae.

Tauno Silander, Gudmund Vindland,
Elsa Lystad og Richard
Hovedpersonen selv, Gudmund Vindland, virker uberørt av den voldsomme rosen og tillitserklæringene han har mottatt i løpet av kvelden.
 - Jeg er rørt, veldig glad og ganske stolt, smiler Vindland etter vel overstått.
- "Villskudd" har betydd mye for meg. Den begynner med et høydepunkt og gjorde at jeg kom på høyden med meg selv. Boken har blitt populær, men den er ikke medieskapt. Den er en bevegelse for alle som leser den.

Den siste tidens homo-debatt kommer man heller ikke utenom, og Vindland har sterke meninger om det som rører seg i mediebildet for tiden. - Den betente homo-debatten sier meg at Bondevik og Høybråten ikke tør å si høyt at de har fordommer. Deres fordommer kommer til å dø ut med dem, avslutter Vindland.

Arrangør Karl-Johan Bruun Olsen og byrådsleder Erling Lae

Fra venstre Anders Rogg, Elsa Lystad og Kari Svendsen

Kveldens homo-ikon Elsa Lystad med byrådslederen

Jubileumsgjestene storkoste seg

Totto Bjelland og Kristian Viken synes jubileumet var veldig festlig


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.