Luca vil få deg til å se lyset


2134

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Luca vil få deg til å se lyset

Som kunstner, dj og Art Director vil Luca Sørheim gjøre verden litt mer åpen og grenseløs. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Thomas Kolbein Bjørk Olsen
12. mar 2019 13:00

Han er AD, dj og kunststudent. I slutten av måneden skal Luca Sørheim snurre plater på Trixie Matells etterfest, og til høsten holder han utstilling hvor publikum bokstavelig talt får se lyset.

OSLO: Den lave vintersola treffer trærne i Grønlandsparken og lager striper av skygge og lys på snøen. Luca lener seg på den høye fengselsmuren som ruver et steinkast fra leiligheten hans i Gamlebyen.

Luca Sørheim er nesten umulig å oppsummere. Men det som er sikkert er at han er en kreativ sjel som ønsker å gjøre verden litt mer åpen og grenseløs.

Som tenåring startet Luca nettsiden mon Dieu hvor han formidlet egen og andres kunst. Men nå har 26-åringen så mange baller i luften samtidig at han har bestemt seg for å sette strek.

– Etter syv år har jeg valgt å legge ned mon Dieu for å fokusere på egen kunstnerisk praksis og andre prosjekter, forteller han.

Nettsiden har vært Lucas og 78 andre bidragsyteres kreative tumleplass. Her har han fått utløp for kreativitet og skapertrang, men det har også blitt ett springbrett karrieremessig.

Luca Sørheim har mange prosjekter på gang. Blant annet jobber han som Art Director for Gateavisa. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

I tillegg til å studere ved kunstakademiet, er han Art Director for Gateavisa. Han underviser på School of Fashion Industry og Bilder Nordic School of Photography.

Og ute i Oslo-natten har du kanskje danset til 123 LUCA DJ, på for eksempel klubbkonseptet SLUBB, som han står bak sammen med kompis og kunststudent Magnus Andreas Hagen Olsen.

Skeiv kultur til ikke-skeive


– I Gateavisa jobber jeg med ideer og konsepter hvor en av hovedoppgavene er utgavedesign og drive nettsidene. Jobben min er å gjøre det til en samtidspublikasjon, forteller han.

Det opposisjonelle tidsskriftet har sine røtter i motkulturen og anarkistbevegelsen som startet på begynnelsen av 70-tallet. Gateavisa bidrar fortsatt med en unik stemme, og har gått fra å være et enkelt flygeblad, til å distribueres både i digital form på nett og som et trykt magasin.

– De var et av de første mediene som offentlig gikk ut og støttet homofiles rettigheter, og har hele tiden skrevet om queer historie. De er også med på å presentere skeiv kultur til ikke-skeive lesere.

– Gateavisa har også invitert til fest på SLM, BDSM-klubben som vanligvis bare er åpen for medlemmer, men for anledningen var åpen for alle, forteller Luca.

Luca Sørheim jobber mot en utstilling hvor publikum bokstavelig talt får se fotografi i et nytt lys. Kunstprosjektet har fått tittelen «Du er et bilde». Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Han kommer stadig tilbake til nettopp det å lage rom hvor alle skal føle seg inkludert. Han ønsker å skape rom uten inndelinger etter kjønn eller legning. 

Klubbprosjektet SLUBB på Blå er et annet konkret eksempel på det hvor konseptet ikke er for heterofile eller homofile, men for alle.

Kunsten hans fremstår like åpen, grenseløs og individuell.

Kameraløst foto


– Jeg kommer fra en bakgrunn i fotografi, hvor jeg nå jobber kameraløst, forteller Luca.

– Jeg har tatt utgangspunkt i fotografi fra et tilfeldig funnet familiealbum. Jeg har brukt algoritmer til å bryte ned motivet til å utelukkende inneholde lys. Motivet fjernes og fremstilles som en statistisk lysmåling, fortsetter han.

Publikum får ikke vite hva det opprinnelige motivet var. Betrakteren får danne egne bilder i hodet sitt. Dermed vil ingen oppleve verkene på samme måte.

– Jeg jobber for øyeblikket mot en utstilling til høsten med et prosjekt som heter «Du er et bilde». I prosjektet utforsker jeg fotografiet som kropp og bærer av det menneskelige minnet.

– Jeg undersøker hvordan vi forholder oss til at tiden bare fortsetter, og i en forlengelse av det, hvordan vi bruker fotografi til å markere vår egen historie og oss selv i denne evigheten.

Et eksempel på hvordan et bilde kan se ut. Dette har tittelen "Sommeren, 1999". Foto: Luca Sørheim.

Til hvert bilde vil Luca lage en tilhørende skulptur av gelatin, som sakte vil brytes ned og råtne. På denne måten visualiserer skulpturen tiden som går. 

Egentlig skulle utstillingen funnet sted nå til våren, men skulpturene tar så lang tid å produsere at utstillingen er flyttet til høsten.

Lager etterfest for Trixie

Men allerede 25. mars kan du se Luca i aksjon som dj på Blå når SLUBB er vert for Trixie Matells offisielle etterfest. Tidligere på kvelden opptrer dragartisten, kjent fra RuPaul's Dragrace, på Folketeateret.

– Hva kan de som kommer på Blå den kvelden forvente seg?

– S-en i SLUBB, som erstatter k-en i klubb, symboliserer slangen fra edens hage. SLUBB er en hedonistisk opplevelse, hvor musikken er både sensuell og hard, forklarer Luca, som også skal være dj på klubbkonseptet Everysome 13. april.


En liten smakebit fra forrige SLUBB-fest:


ANNONSE