- Konverteringsterapi må forbys


2175

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Konverteringsterapi må forbys

Åpne Høyre mener det må innføres et forbud mot å tilby og gjennomføre konverteringsterapi fra medisinske og ikke-medisinske miljøer, samt i religiøs sammenheng. Illustrasjon: Designed by Freepik.


Konverteringsterapi av lhbti-personer betyr at man har til hensikt å endre et individs seksuelle legning eller kjønnsidentitet til noe annet enn det personen selv oppfatter seg som. 

Praksisen er fantasivitenskap, men eksisterer blant enkelte terapeuter og i noen strengt religiøse miljøer.

Innlegget er skrevet av Helge Ytterøy L'orange og Vegard Rødseth Tokheim i Åpne Høyre.

Konverteringsterapi, gjerne med de hyklerske ordene «omvendelse», eventuelt «fri deg fra, finner sted i strenge religiøse samfunn, som ofte er lukket for offentligheten. Det finnes også eksempler på unge som er bedt om oppsøke hjelp for å få helbredelse da personen kom ut av skapet som homofil.

Fra andre land kjenner man til aktører innen helse, spesielt psykiatrien som driver en uetisk praksis, som har til formål å reorientere pasientens seksuelle legning.

Fra Norge kjenner vi også til nettsteder som aktivt tilbyr unge usikre samtaler med sikte på rettlede leseren vekk fra sine homofile/lesbiske tanker og levesett. Andre norske nettsteder har rettet seg mot foreldre av transbarn hvor man prøver å få dem til å «bli trygg i den kroppen du har». Altså at transbarn skal gjennomgå et ikke-medisinsk terapiopplegg slik at de ikke gjennomgår behandling med sikte på å skifte kjønn fra det kjønn man ble tildelt ved fødsel.

Praksisen med å «omvende» lesbiske, homofile, bifile, transpersoner eller interkjønnpersoner har ingen støtte i anerkjente psykologiske og psykiatriske miljøer. Den anses for å være en skadelig praksis som kan gi langvarige traumer og psykologisk skade. Blant annet slo Norsk psykiatrisk forening dette tydelig fast gjennom en resolusjon i 2000.

Europaparlamentet vedtok i mars 2018 med overveldende flertall en oppfordring til å forby ved lov praksisen med konverteringsterapi. Malta har allerede vedtatt forbud, og det er de facto innført i Sveits. I Spania har Madrid og Valencia vedtatt regionale forbud. I både Irland og Storbritannia er det prosesser i arbeid med sikte på å forby konverteringsterapi. I Tyskland har helseministeren nylig uttalt at han ønsker et forbud mot konverteringsterapi.

Selv om vi i dag ikke ser konverteringsterapi som et stort problem i Norge, er det et tydelig og godt signal dersom vi forbyr konverteringsterapi også her til lands. 

På sikt vil også være svært skadelig om Norge er et av få land innenfor EØS hvor man ikke har et forbud mot konverteringsterapi: Sjarlataner som er pådrivere for å bedrive konverteringsterapi vil flytte sin virksomhet til land med smutthull i lovverket, slik vi ser på andre områder.

Åpne Høyre mener det må innføres et forbud mot å tilby og gjennomføre konverteringsterapi fra medisinske og ikke-medisinske miljøer, samt i religiøs sammenheng. Det bør være skjerpende dersom slike tilbud fremmes til eller tilbys personer under 18 år.

Arbeidet må starte raskt, slik at vi kan få et grundig gjennomarbeidet lovforslag som vi er sikre på blir effektivt og som dekker alle former for konverteringsterapi. Norge bør se til Malta, England og Irland for å hente kunnskap om utforming av slik lovgivning.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Elintv

  7. mar 2019 14:16 Bra Vegard! :-)
 • Mirromurr

  8. mar 2019 14:45 Hear hear. Må da gå an og få forbudt det i sin helhet.
 • ROSENBAUM

  11. mar 2019 16:39 Jeg er dypt uenig. Man kan ikke forby alt og alle man er uenige med. Hva med ytrings- og religionsfriheten?
 • Mirromurr

  15. mar 2019 13:28 Man kan definitivt forby handlinger, uttrykk, behandlingsopplegg osv som bryter med prinsippet om ikke og utsette andre for fysisk, psykisk og mental vold. Dette har ikke en dritt med ytringsfrihet og gjøre, og jeg blir rimelig provosert når man besudler ytringsfriheten med slike påstander.

  Religionsfrihet ja, men hvis denne religionen inneholder elementer som utover fysisk, psykisk eller mental vold mot enkeltmennesker eller grupperinger, så handler dette om og beskytte oss alle mot slike påvirkninger.

 • NOBULLSHIT

  17. mar 2019 09:38 Må kommentere på Rosenbaum`s innlegg,dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre,jeg har bodd 30 år i USA og sett fenomenet:"Conversiontherapi"på nært hold.Denne metoden ble forkastet av den Amerikanske Psykologforening som nytteløs og kun et forsøk på å få denne metoden anerkjent som en forsvarlig terapi for skeiv ungdom.Hovedsakelig er det religiøse trosamfunn som mener dette virker slik at desperate foreldre sender sine barn til slike "konversjonsleirer" og som er overbevist at homofili er en sykdom som terapeuter kan tjene gode penger på.Som styremedlem i Harstad Pride,viste vi filmen "The Miseducation of Cameron Post,som belyste nettopp denne galskapen som overhodet hadde ingen effekt på denne jenta.Vår egen familjeminister fra Krf tok jo masse kritikk på dette da det ble kjent at han tilhørte et trosamfunn som var en del av "konverteringsnettverket" og som senere "trakk" seg fra nettverket.Heldigvis lever vi i 2019 og har som samfunn kommet langt på vei til og la alle elske hvem de vil og lover som beskytter alle mot diskriminering.Det var ikke så lettvint for meg selv som16-åring å komme ut av skapet,men med hjelp fra Forbundet av 1948,nu FRI,ble det litt lettere,la oss fortsette å feire mangfold og aksept,og la kjærligheten råde.