Christel spiller «mannesporten» biljard


2125

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Drømmer om å bli proffspiller

Christel Hanah Johnsen (34) sier liker ikke at den skjeve kjønnsfordelingen i sporten får menn til å heve seg over kvinner. - Kan vi ikke bare behandle hverandre som mennesker, sier hun. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen.

Guro Gulstuen Nordhagen
5. mar 2019 11:00

Christel Hanah Johnsen (34) har mange baller i luften, men er best på å kontrollere de som ligger på biljardbordet. Hun er en av få kvinner i Norge som spiller biljard på høyt nivå.

Antrukket i en svart skjorte med Oslo Biljardsenters eget emblem på brystet, legger hun ett bein oppå bordet.

Hun kunne ha brukt reke, en god hjelper i situasjoner der ballen ligger langt inn på bordet, men hun strekker seg heller så lang hun er for å nå kula med køen.

Christel Hanah Johnsen slår kula kontrollert ned i nærmeste hull på biljardbordet.

Christel innrømmer at hun sliter med å kontrollere sinnet når ting ikke går så bra. – Jeg har en vei å gå der, sier hun. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen.

Nordisk mesterskap

De fleste har nok spilt biljard et par ganger etter noen øl på byen, i en bowlinghall eller på en fritidsklubb. Det de fleste kanskje ikke vet er at biljard er en fellesbetegnelse på tre grener; pool, snooker og carambole.

Tidlig i februar spilte Christel Hanah Johnsen Nordisk mesterskap i biljard på Oslo Biljardsenter. Der konkurrerte hun i 10-ball, en undergren av pool, og hennes favoritt.

Etter et støt i siste kamp som ikke gikk som hun ville, rynker hun på nesa og løfter oppgitt på skuldrene. Dette kaller hun selv et sinneproblem.

– Jeg sliter med å kontrollere sinnet mitt når det ikke går bra. Det gjør ofte at jeg ikke klarer å snu det. Jeg har en vei å gå der om jeg skal hevde meg i turneringer.

Hun røk ut før sluttspillet.

Christel Hanah Johnsen blir ofte spurt om hun bærer med seg et instrument når hun skal på trening. I bagen ligger køene hun bruker når hun spiller. Her på vei til trening på Buddah Bar. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen.

Vil rekruttere flere kvinner

Turneringsleder under mesterskapet og daglig leder ved Oslo Biljadsenter, Egil Arne Sørensen, forteller at biljard er en mannsdominert sport. Det vil han gjøre noe med, og derfor betaler kvinner kun en tredjedel av det menn gjør for medlemskap der.

Sørensen forteller at sporten er av mange sett på som en typisk «mannesport», noe det ikke trenger å være.

– I Norge er sporten veldig liten, og det er dessverre veldig få damer som spiller. På verdensbasis er sporten en av de største, sier han.

Under det nordiske mesterskapet deltok under halvparten så mange kvinner som menn.

Christel har opplevd den skjeve kjønnsbalansen både på godt og vondt. Hun forteller at hun har møtt på menn som vil vise hvordan man skal spille. Det liker hun ikke.

– Kan man ikke bare behandle hverandre som mennesker, spør hun oppgitt.

Christel Hanah Johnsen drar ikke på Buddha bar for å drikke øl og spille biljard. Hun drar for å trene, noe hun gjør mange ganger hver uke. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen.

For lite tid til proff-drømmen

Da Christel var liten likte hun å spille biljard på fritidsklubben på Østerås. Men det var ikke før i hun var i 20-årene hun ble tipset av det hun kaller «stammisene» på lokalsalongen på Torshov om sporten.

Derfra vokste treningsmengden og interessen i takt.

I perioder kunne hun trene i opp til åtte timer om dagen. For sju år siden spilte hun i sitt første NM. Hun har konkurrert hvert år siden.

– Det hadde vært gøy å kunne spille på internasjonalt nivå, men det har jeg ikke tid til med en hundre prosents jobb ved siden av, sier hun.

Til vanlig jobber Christel som assistent på Montessoriskole i Oslo. Det har hun gjort de siste tre årene og liker det varierte og kreative arbeidet der.

På Buddha Bar trener Christel Hanah Johnsen mange ganger i uka. Hun forteller at barsjef Ivan er som en bonusfar for henne. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen.

Multitalent

I ung alder prøvde hun seg som artist under navnet Hanah. Hun spilte inn to album og fikk en stor hit med låta Hollywood Lie.

– Det var helt sjukt! Å stå i Oslo Spektrum for over åtte tusen mennesker og 1,5 millioner seere på TV, det var vel da det tok av.

Hun slo gjennom etter opptredenen på Hit Awards i 2001, men avsluttet karrieren etter et par år. I 2004 gjorde hun et lite comeback og stod fram i VG som homofil.

Mange baller i luften

I voksen alder begynte hun på videregående og tok fagbrev som møbelsnekker.

– Jeg prøvde for meg selv i noen år, men det er dyrt med verktøy og vanskelig å etablere seg. Jeg søkte også noen jobber, men fikk ikke noe. En dag ringte søsteren min og lurte på om jeg ville jobbe på Montessoriskolen i en uke. Der har jeg vært siden.

I jobben med barna på skolen får hun utløp for kreativiteten sin. Hver fredag starter hun leksehjelpen med sang og spill.

Før jul skrev hun en egen adventssang til barna fordi hun var lei av sangene hun har sunget i så mange år.

Mellom kampene under Nordisk mesterskap slappet Christel Hanah Johnsen av mens hun tegnet. Hun har mange kreative talenter. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen.

Hun har også laget to spill til engelskundervisningen. De vil hun gjerne jobbe videre med og kanskje få lansert.

– Jeg har så mange planer om ting jeg vil gjennomføre, men har skjønt at jeg må peile meg inn på én ting av gangen for at jeg skal få gjort noe som helst, ler hun.

Trener med kjæresten

Hva fremtiden vil bringe kan ikke Christel helt svare på, men hun er fornøyd med tilværelsen.

I dag bor hun og kjæresten Thea i kjelleren til Christels bestemor på Bekkestua. Hun trener biljard mellom to og fire ganger i uka på Buddha Bar i Oslo sentrum. Kjæresten stiller gjerne opp som treningspartner.

– De som driver Buddha er som bonusfedre for meg, så jeg har lagt igjen mange timer der. Kjæresten min har også begynt å bli ganske god, det er gøy!


Litt fakta:

Christel Hanah Johnsen er ikke alene om å være kvinnelig, lesbisk biljardspiller.

Visste du at Norges eneste proffspiller, Line Kjørsvik, er ranket som verdens beste kvinnelige biljardspiller? Hun lever av sporten i USA, hvor hun bor sammen med kone og barn.

I Norge har Kjørsvik konkurrert i herreklassen og har slått de fleste også der. Biljard er ikke sporten der fysiske forskjeller mellom kjønnene spiller særlig stor rolle.

Kjørsvik har ved flere anledninger fortalt om at hun har følt seg som «det sorte får» i en verden men nesten bare menn.

Se NRKs innslag om Line Kjørsvik i serien «Min idrett».


ANNONSE