Norge krever etterforskning av Russland


2110

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Norge krever etterforskning av Russland

Redaksjonen
2. nov 2018 08:00

16 OSSE-land, inkludert Norge, ber om etterforskning av tortur og drap på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Tsjetsjenia. 

Norge og 15 andre OSSE-land utløste torsdag den såkalte Moskvamekanismen overfor Russland. Det skriver den Den norske Helsingforskomité i en pressemelding.

Mekanismen gjør det mulig for deltakerlandene å utpeke en uavhengig ekspertgruppe som vil undersøke og rapportere om menneskerettighetsbrudd i en annen deltakerstat.

– Dette er en seier for alle oss som har bedt om en etterforskning av disse overgrepene i Tsjetsjenia, og først og fremst en viktig anerkjennelse av ofrenes fortellinger, sier Mina Skouen, Seniorrådgiver på LHBTI-spørsmål i Helsingforskomiteen.

Mina Skouen er seniorrådgiver på LHBTI-spørsmål i Helsingforskomiteen. Pressefoto.

– Stor betydning for ofrene

Ifølge Helsingforskomiteen vektlegger uttalelsen fra OSSE særlig drap og tortur på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), som først ble kjent for verden gjennom en serie artikler i den uavhengige avisen Novaja Gazeta i april 2017.

– Dette er av stor betydning nettopp for ofrene. Selv om det ikke er en rettslig prosess, og ikke i seg selv vil føre til at noen blir dømt for overgrep, vil dokumentasjonen som kommer ut av prosessen likevel kunne brukes av de som ønsker å ta saken sin til en domstol, sier Skouen.

Et av disse ofrene er Maksim Lapunov. Han var den første som fortalte verden om tortur og ydmykelser i Tsjetsjenias hemmelige fengsler for antatt homofile menn.

«De tok en pose over hodet mitt og slo armene og benene mine. Da jeg forlot Tsjetsjenia kunne jeg så vidt krabbe», fortalte Maksim på en pressekonferanse i fjor.

Maksim har forsøkt å få prøvd saken sin for en russisk domstol, men så langt uten resultater. «Ingen vet hvem sin sønn eller datter blir den neste», advarte han den gang.

Stadig nye overgrep


– Vi hører fremdeles om nye grove overgrep, og er svært glade for at Norge er en del av initiativet som ber om etterforskning, sier Skouen.

– Det er ingen tvil om at dette kan vanskeliggjøre forholdet til en viktig nabo, men her har man valgt å la menneskerettslige hensyn komme først, og å vise at OSSEs menneskerettighetsforpliktelser ikke kan settes til side av deltakerstatene uten at det får konsekvenser. Det er riktig, og viktig.

Under årets Universal Periodic Review-høring i FN, ble Russland spurt om hva de hadde gjort for å etterforske overgrep mot LHBT-personer.

Justisminister Anton Konovalov svarte da at de under sin forundersøkelse hadde funnet ut at det «ikke hadde forekommet slike episoder. Det fantes ikke engang LHBT-personer i Tsjetsjenia. Vi kunne ikke finne noen.»

Utilstrekkelig respons

30. august i år var Norge med på å påkalle Wienmekanismen, hvor Russland selv hadde anledning til å innen ti dager redegjøre for hvordan overgrepene har vært etterforsket. Det er utilstrekkelig respons fra russisk side som har ført til at den mer inngripende Moskvamekanismen nå påkalles, skriver Helsingforskomiteen.

De har vært del av den store internasjonale dugnaden for å få LHBT-personer i sikkerhet, og samler informasjon om overgrepene som har funnet sted.

– At Moskvamekanismen nå utløses er et viktig steg for å hindre straffrihet for de fryktelige hendelsene som har funnet sted, og å stoppe nye overgrep i fremtiden, avslutter Mina Skouen.


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Bongopop1

    2. nov 2018 22:56 Det er IKKE forbudt å være homofil i Russland. det er LGBTQI osv de ikke vil ha.