- Dette tilbudet er veldig bra!


2189

innlogget

40190

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Skeiv Verden Vest med populært kafétilbud

Gutta på kjøkkenet: Omar har hovedansvaret for matlagingen denne kvelden. Nader og Osama hjelper til. Menyen bestod av stekt laks, og en syrisk gryte - med poteter, ris og brød. Kveldens dessert var sitronkake. Foto: Gry Olsen Tronvold.

Gry Olsen Tronvold
2. nov 2018 13:01

Med en økning fra 20 medlemmer i fjor, til rundt 60 i år, har Skeiv Verden Vest på kort tid blitt et veletablert tilbud for skeive med minoritetsbakgrunn.

Gaysir besøker det månedlige konseptet Skeiv kafé en mørk regnfull søndag i oktober.

Inne er det lyst og trivelig. De tre vennlige mennene som tar imot meg, lager mat sammen og forbereder kveldens kafé.

Fra nå av skal Skeiv kafé være et fast tilbud den første søndagen i måneden, og arrangeres i den nyoppussede kafeen til Kirkens bymisjon i Kong Oscars gate.

På programmet denne kvelden står foredrag med Skeivt arkiv, samt Ali fra Kypros – som skal fortelle sin personlige historie. Denne historien kan du lese nederst i saken.

Jungeltelegrafen

Men, først tar vi en prat med leder i Skeiv Verden Vest, Nader Turkmani.

Nader Turkmani (t.v.) og Rehan Malik: De to var med å starte Skeiv Verden Vest i Bergen for to år siden. Malik var med i ett år. I kveld er han deltaker på Skeiv kafé. Foto: Gry Olsen Tronvold.

– Gratulerer med tilskudd til Skeiv Verden Vest!

– Takk! Det er ikke helt sikkert enda, men signalene tyder på at vi får innvilget tilskudd fra Bergen kommune, sier Turkmani, og sikter til et foreslått tilskudd på 400 tusen over by-budsjettet, som Blikk.no skrev om tidligere i høst.

– Hvordan når dere ut med dette tilbudet?

– Vi bruker Facebook mye, der vi inviterer til ulike arrangementer. Nå skal vi snart på utstillingen «Skeivt uteliv», og så skal vi spille boblefotball, sier Turkmani.

Turkmani forteller at jungeltelegrafen blir mye brukt. Folk er flinke til å invitere hverandre. Nye brosjyrer er også snart klar fra trykken, som de vil spre på byens utesteder, Nygård skole og andre steder.

Nader har vært ansatt i Skeiv Verden Vest siden april. Foto: Gry Olsen Tronvold.

– Hva med de som er helt nye i byen, asylsøkere for eksempel?

– Vi har et tett og godt samarbeid med Bergen kommune, og introduksjonsprogrammet. Her blir tilbudet vårt formidlet, sier han, og forteller at Skeiv Verden Vest også er en del av kurset Samfunnsfag.

Det er et 50 timers obligatorisk kurs som Bergen kommune holder for alle som skal få permanent oppholdstillatelse. Det er bestemt at det der skal vies minst en time til informasjon om seksualitet, identitet og diskriminering.

Alle er velkommen

Skeiv Verden Vest har deltagere og medlemmer fra mange land. Det er både kvinner, menn, transpersoner, ikke-binære kjønn og flytende kjønn, som benytter tilbudet.

Men det er viktig for Turkmani å understreke at det også alltid inviteres etnisk norske, og også heterofile. Det sitter faktisk en heterofil mann i styret.

– Målet vårt er integrering, og å skape nettverk på alle plan. Vi skal fokusere på hele mennesket, ikke bare den seksuelle legningen, sier Turkmani.

Skeiv kafé var godt besøkt da vi stakk innom i oktober. Neste mulighet er allerede søndag 4. november. Dørene åpner kl. 17. Arrangørene lover mye moro, god tid, hyggelig vennskap og deilig mat. Foto: Gry Olsen Tronvold.

– Trodde jeg var alene

– Dette tilbudet er veldig bra. Da jeg kom til Bergen for noen år siden, var det ikke noe tilbud i det hele tatt, forteller en mann vi kommer i snakk med under middagen. Han ønsker å være anonym.

– Jeg trodde jeg var helt alene, sier han, og bekrefter med det at dette er et viktig tilbud til skeive asylsøkere og innvandrere.

Det er mange som kanskje ikke kan være åpen med familie og venner. Her kan de være seg selv, få et nettverk og noen å utveksle erfaringer med.Alis historie

Historien vi får høre denne kvelden er trist, men det er også en historie om å overleve.

Ali (23 år) skjønte at han var homofil allerede som barn. Men siden han er fra Nord- Kypros, hvor det er hovedvekt av muslimer, og hvor homofili var forbudt for inntil for fem år siden, skjønte han at det ikke var mulig å være åpen om dette.

Ali forteller sin historie til et engasjert publikum. Foto: Gry Olsen Tronvold.

Han opplevde også at foreldrene hadde homofobiske holdninger. Han bestemte seg derfor for å bli en god student og gjøre foreldrene stolt, slik at de da kanskje ville akseptere hans seksuelle legning. Han var den beste studenten på skolen sin.

Samtidig var Ali klinisk deprimert. Han dro til Tsjekkoslovakia for å studere medisin, men hadde store problemer på grunn av depresjonen og på grunn av legningen han måtte holde skjult.

Han bestemte seg for å fortelle foreldrene at han var homofil, via skype.

Dagen etter dro hjem til Kypros. Foreldrene tok øyeblikkelig kontakt med en psykiater for å «gjøre ham frisk»; altså heterofil. Da begynte noen tunge måneder for Ali. Psykiateren skjønte at det var depresjonen som var problemet. Han ble etter hvert bedre, men foreldrene gjorde alt for at han skulle bli heterofil. Kjøpte bøker og snakket med en spåkone.

Moren sa blant annet: «Om du er homofil må du kaste deg utenfor klippene og ta livet ditt». Dette i en tid der Ali var veldig deprimert og suicidal.

Ali orket ikke presset, og ble enig med psykiateren om å lyve overfor foreldrene ved å si at han var kurert. Det hadde vært en fase, det var depresjonen som gjorde det. Foreldrene aksepterte forklaringen og Ali valgte å beholde relasjonen til foreldrene, fremfor å leve åpent som homofil.

I dag er Ali utvekslingsstudent og studerer marinbiologi. Han er veldig glad for å være i Norge. Selv om han ikke kan leve åpent med legningen sin, avslutter han med å si: «Dette er min historie».

Alis historie skapte engasjement og det ble stilt mange spørsmål fra salen. Både skeivt arkivs innlegg og Alis ble oversatt til engelsk, arabisk og delvis norsk, slik at alle skulle få med seg mest mulig.


Etter programmet var avsluttet, og desserten spist, var det duket for dans. Bord og stoler ble ryddet bort, og de første var allerede på dansegulvet med vrikkende hofter og glade utrop til eksotiske rytmer- da Gaysir sa takk for seg og vandret hjem i høstregnet.


Hva: Skeiv kafé
Når: Søndag 4. november kl 17 - 21
Hvor: Kirkens Bymisjon Krohnhagen kafé og veksthus, Kong Oscars gate 54.

Skeiv kafé er et fast tilbud den første søndagen i måneden. Mer info: Skeiv Verden Vest på Facebook.

Oversikt over landene som er representert i Skeiv Verden Vest i dag.

ANNONSE

Kommentarer (14)

Ny kommentar ›

 • Jaroy_92

  2. nov 2018 14:18 Heder og ære til Nader & co!
 • qua.bergen

  2. nov 2018 14:32 Et viktig og veldig bra tiltak!
 • SharpOne

  2. nov 2018 17:25 Flott!
 • Track 10

  2. nov 2018 22:29 Hurra for Skeiv verden vest!
 • Order 66

  3. nov 2018 12:02 Hei, jeg syntes ikke at det er greit å bli kalt skeiv. Vel jeg misliker det ordet. Hvorfor måtte noen finne opp ordet skeiv. Det er litt diskriminerende. Hva skal hetrofile kalles da, rette? Veit du hva. Nei det er ikke greit å bli kalt skeiv..
 • Tegnspråk-mann

  3. nov 2018 15:30 Bravo!!!👏🏼
 • Ingefæroter

  3. nov 2018 19:12 Så flott!
 • Bastus

  3. nov 2018 19:14 schempebra! lykke til videre
 • Orson_Wbear

  3. nov 2018 19:59 Så flott med et slikt initiativ.
  Og gode, flotte ildsjeler!!!
  Supert, flott, stå på!! Positiv optimisme står til gull.
 • Arunas Gricius

  3. nov 2018 20:13 Aleluja!
  gulverdt tilbud:)
 • Bergensfyr

  3. nov 2018 21:18 Supert, sikkert kjekt være der.
 • Inner10

  3. nov 2018 22:30 Bra tilbud!
 • aleks8888no

  4. nov 2018 16:50 Men så er det ikke du som blir betegnet som skeiv Order 66, men organisasjonen.
 • Odyssey2Anyoona

  4. nov 2018 17:08 Flott, inkluderende og hjerte varmende tilbud.