Et historisk valg


1870

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Et historisk valg

To åpent homofile politikere er valgt inn i Latvias nasjonalforsamling. Edgars Rinkevics og Marija Golubeva. Pressefoto.

Kristian Mendoza
10. okt 2018 14:00

Ukens utenriks:
Større risiko for selvmordsforsøk blant lhbt-ungdom | To åpent skeive valgt inn i den Latviske nasjonalforsamlingen | Taiwan vil ha folkeavstemning om likekjønnet ekteskap.

Se også: Humoristisk musikkvideo forklarer kjennetegnene på lesbiske.


Latvia: To åpent skeive valgt inn

Det var det pro-russiske populistpartiet Harmoni som fikk flest stemmer i valget i Latvia lørdag. Den sittende sentrum-venstre-regjeringen mistet flertallet, og det er uvisst hvilke partier som vil ende opp med å styre landet.

Men én ting som er sikkert er at flere åpent skeive politikere ble stemt frem, noe som er historisk i det baltiske landet, melder blant andre Gaystarnews.

To av dem ble valgt inn i nasjonalforsamlingen:

Nåværende utenriksminister Edgars Rinkēvičs (45) ble gjenvalgt for partiet Enhet (Vienotība). Rinkēvičs sto frem som homo i en twittermelding i 2014. Han ble dermed den første ministeren i Latvia til å komme ut av skapet.

Marija Golubeva (45) er åpent lesbisk og ble valgt inn for Det liberale partiet For utvikling (Movement For!). Partiet fikk 13 seter i nasjonalforsamlingen som består av 100 representanter.

I tillegg er Roberts Putnis (42) den første åpent homofile partilederen noensinne. Han representerer partiet De progressive.

16 partier deltok i valget, og 7 av dem blir representert i nasjonalforsamlingen, melder Aftenposten.

Roberts Putnis ble før valget innstilt som statsministerkandidat for partiet De progressive (Progresīvie). Pressefoto.

– Valget av to åpent homofile parlamentsmedlemmer er definitivt et stort fremskritt for lhbt-miljøet, som inntil nylig har vært nærmest usynlig i det offentlige liv, forteller lhbt-forkjemper Juris Lavrikovs ifølge Gaystarnews.

Men landet har fortsatt en vei å gå. Latvia ligger langt etter når det gjelder lhbt-rettigheter. Det baltiske landet er blant de lavest rangerte på ILGA-Europe Rainbow Index og ligger på 40. plass (mot Norge på tredje plass).Studie: Større selvmordsrisiko blant lhbt-ungdom

At mange skeive unge oppgir å slite med depresjon og selvmordstanker, er godt kjent. Men nå viser en nylig metastudie, foretatt av JAMA Pediatrics, at risikoen for at lhbt-ugdom forsøker å ta sitt eget liv er mye større enn blant heterofile ungdommer, melder Reuters.

De så på resultatene fra 35 tidligere studier om lhbt-ungdom, og kunne konkludere med følgende:

* Aller verst er det for transungdom, som har seks ganger større risiko for selvmordsforsøk sammenlignet med heterofile tenåringer.

* Bifile fulgte etter med nærmere fire ganger høyere risiko. Det samme gjelder lesbiske og homofile hvor risikoen er 3,7 ganger større.

Nye analyser, basert på tall fra over 2,5 millioner besvarelser, viser at lhbt-ungdom oftere begår selvmordsforsøk enn heterofile ungdommer. Foto: iStock.

Det er oftest utfordringer med selvaksept på grunn av samfunnets heteronormative forventninger som er en av hovedårsakene til dette, ifølge forskningsleder Dr. Ester di Giacomo.

Hun og resten av forskerne så på tall fra 20 land blant ungdom mellom 12 og 20 år. Totalt ble 2,5 millioner besvarelser analysert.Romania: For få møtte opp til anti-homoekteskapsavstemning

Det har vært noen dramatiske uker for rumenske lhbt-forkjempere etter at regjeringspartiet ønsket å endre ordlyden om ekteskap til “en union mellom en mann og en kvinne” i grunnloven.

Denne endringen ville gjøre likekjønnede ekteskap ulovlig “for alltid”, og det var ventet at tre millioner rumenske borgere ville delta i folkeavstemningen helgen 6. og 7. oktober.

Imidlertid ser det ikke ut til at regjeringspartiets PSDs visjon blir noe av da kun 20,1 prosent av velgerne gikk til urnene. For at en lov skal tre i kraft, må minst 30 prosent avgi sin stemme, melder NRK.

Lhbt-forkjempere i landet feirer:

Landets lhbt-forkjempere kunne puste lettet ut og flere tok til gatene i hovedstaden for å feire at så få avga sin stemme.

– Vi har vist at vi ikke lar oss lure av en politisk agenda som oppfordrer til hat og et polarisert samfunn, sa Lhbt-gruppen Accept da valgresultatene ble offentliggjort søndag kveld.Taiwan: Vil la folket bestemme

For mens veien til likekjønnede ekteskap stadig blir lengre i Østeuropeiske land, er det lysere tider i vente i Hongkong og Taiwan.

I Hongkong kan utenlandske, skeive borgere, søke innreisevisum for ektefelle/registrert partner, mens Taiwan har bestemt seg for å avholde en folkeavstemningen om hvorvidt likekjønnede par skal få samme rettigheter som heterofile.

Avstemningen vil foregå den 24. november i år, melder blant andre Reuters.

Hvis innbyggerne stemmer ja til forslaget, vil øya bli det første landet i Asia som tillater ekteskap mellom to av samme kjønn.

Samtidig ønsker ikke konservative krefter at dette skal bli en realitet, da flere mener lovforslaget vil kunne “sette familieverdier i fare”.Humoristisk video “forklarer” hvordan spotte en lesbe

Tror du på “Gaydaren”? Eller lurer du på hvor man skal lete for å finne en mulig kjæreste?

Denne youtube-filmen har siden den ble publisert for fire år siden rukket å få 11 millioner treff og nærmere 14 000 kommentarer – og det med god grunn: På humoristisk vis synger Ally Hills “kjennetegnene” på lesbiske:


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Mirromurr

    11. okt 2018 09:24 Selvmordsfaren blant LHBT ungdom er da ikke noe nytt. Da jeg starta og jobbe i foreningen for hundre år siden snakka vi om 1 av 3, senere 1 av 4. Hvis det ikke har blitt noe bedre er det jo skremmende.