Derfor ventet hun i 25 år


2046

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Det enkleste var å bli sammen med menn

Hvordan er det å endelig komme ut av skapet i voksen alder? Lene Lyngroth ventet til hun var 42 år før hun tok steget ut. Foto: Monica Wegling.

Monica Wegling
8. okt 2018 09:00

Som 16-åring var Lene Lyngroth klar til å komme ut av skapet. Hun forsvant raskt inn igjen, og ble der i 25 år. Mange har gjort det samme som henne, men hvorfor? Og hvordan er det å endelig komme ut? Les om Late bloomers!

Lene Lyngroth var 42 år før hun kom ut av skapet. Da hadde hun levd heterofilt i mange år, men uten egentlig å savne noe. Det var i alle fall hva hun trodde.

– Da jeg var 16 år forelsket jeg meg i en jente, forteller hun.

Det viste seg at ryktene gikk foran henne, og jenta Lyngroth hadde forelsket seg i fikk vite det. Av noen andre.

– Det ble mye sladder, du vet slik som tenåringer gjør. Det var veldig ubehagelig, minnes hun.

Lyngroth forteller at hun valgte å legge tankene og følelsene til side.

– Det enkleste var egentlig å bli sammen med menn. Det var jo mer anerkjent på den tiden.

Noen år senere traff hun en mann som hun stiftet familie med.

– Vi var sammen i tolv år og har en datter sammen, forteller hun.

Hetero på ordentlig

Late Bloomers Ladies er en undergruppe av FRI Oslo og Akershus, nettopp for dem som kommer ut av skapet som godt voksne.

Styremedlem Anne Holter har erfart at mange kan ha kjent på at de er lesbiske i lang tid, men ikke turt å forfølge det.

Anne Holter fra Late Bloomers Ladies forteller at det er mange ulike situasjoner som kan gjøre at man får øynene opp. Foto: Privat.

– Mange har hatt følelser for- eller vært i forhold med jenter allerede i tenårene, men går senere inn i det tradisjonelle sporet med mann og barn, sier Holter.

Hun mener det kan være mange årsaker til at man går inn i skapet.

– Det kan være så mangt: Forventninger fra familie, eller ikke å ville vedkjenne seg egen seksualitet, sier hun.

– En del definerer det kanskje som fasinasjon, og kobler det ikke til forelskelse. Noen tenker at det ikke går an å forelske seg i jenter.

Lever ikke på en løgn

Mange vil kanskje tro at det å leve heteroseksuelt ikke er å leve i tråd med hvordan man egentlig ønsker det, og dermed på et vis lever på en løgn. Dette er noe kvinnene ikke kjenner seg igjen i, snarere tvert imot.

De fleste har verken lurt seg selv eller mannen, forteller Anne Holter. Hun får støtte av Lyngroth som understreker at hun aldri har opplevd å leve på feil premisser. Hun har heller ikke opplevd at det heterofile livet har gått på bekostning av noe.

Lyngroth forteller at moren ikke likte det, mens faren ikke reagerte negativt i det hele tatt. Hun sier at både datteren og den 16 år yngre broren tok det på en fin måte. Ungdommer er jo liberale, smiler hun, og forteller om kjæresten til broren: – Hun tok meg i hånda og sa gratulerer! Foto: Monica Wegling.

– Det var verken feil eller riktig egentlig. Det var det det var, sier Lyngroth, og legger til at hun jo var glad i ham.

– Jeg hadde det greit nok, men følte kanskje at det var noe som manglet.

Flere forklaringer

Thore Langfeldt, som er psykolog og spesialist innen klinisk sexologi, forteller at følelser og seksualitet er både kompliserte og nyansert.

– Vi må skille mellom seksuell legning og identitet, mener han.

Han forteller at man gjerne kan ha en homoseksuell legning og en heterofil identitet. Identiteten er utviklet og bekreftet i det heteroseksuelle samfunnet, mens den seksuelle legningen ikke har fått plass.

– Dette skyldes jo først og fremst at samfunnet rundt ikke bidrar til å bekrefte den enkeltes homofile identitet, sier han og viser til at samfunnet er fundert på heteroseksuelle prinsipper.

Thore Langfeldt har erfart at det som ofte karakteriserer dem som kommer sent ut, er at de bare har hatt én partner. – De har heller ikke vært opptatt av å være utro eller søke andre, sier han, og påpeker at mange som kommer ut sent heller ikke har tenkt tanken på å leve annerledes. – Dermed har de også levd slik de har følt har vært riktig. Foto: Monica Wegling.

Den store oppdagelsen

Langfeldt forteller at den store eurekaopplevelsen gjerne utløses ved en konkret opplevelse med en av det samme kjønn.

– For noen er det følelsen av å bli tiltrukket av annen person av samme kjønn, og da gjerne  en spesiell person. Andre kjenner en seksuell spenning og prøver det ut. Plutselig ser man et menneske på en annen måte, og verden ser annerledes ut.

Men også rollemodeller kan være viktig. Lene Lyngroth forteller at nettopp mangel på rollemodeller var en av grunnene til at det tok tid å komme ut.

– Jeg hadde ikke sett lesbiske damer annet enn på tv, forteller hun.

– Jeg hadde sett The L-Word (en amerikansk dramaserie, red.anm), men inntrykket mitt av lesbiske var som noe sært og spesielt, sier hun, og legger til at hun aldri har ønsket å skille seg ut eller vært den som har ropt høyest.

Vendepunktet kom da Lyngroth ble kjent med et lesbisk par.

– Jeg hadde jo aldri møtt noen sånne før, men det så da helt normalt ut! De levde jo som vanlige kjærestepar gjør!

De nye vennene gjorde at det hele ble mer ufarlig, og hun forteller at de hjalp henne med den prosessen det var å komme ut, både til familien, til datteren og til kollegaene på jobb.

Lyngroth har fremdeles ikke vært i et varig forhold til en kvinne, men er ikke i tvil om at hun er lesbisk. Det hun likevel savner mest er et nettverk. – Den største utfordringen er ikke egentlig å finne en kjæreste eller noen å ha sex med, men å skape et nettverk av andre skeive venner, utdyper hun. Foto: Monica Wegling.

Å komme ut

Mange vil kanskje grue seg til å fortelle familie og venner, men både Lindroth og Holter har gode erfaringer. Men hva med når kjæreste og ektefelle blir forlatt av sin partner?

Kjæreste og ektefelle kan reagere ulikt når de blir forlatt av sin partner. Anne Holter har opplevd at det som regel går fint, i alle fall etter en tid.

– Jeg har inntrykk av at de fleste nesten blir lettet. Når en mann blir gått fra er det lettere at det er til en kvinne enn til en mann. Det er ingen konkurranse, han blir på et vis uskyldig. 

Utfordring med ny omgangskrets

For Lene Lyngroth har ikke utfordringen ligget i å bli akseptert av familie og venner, men i å etablere en ny omgangskrets.

– Det er jo ikke bare enkelt – når man er 43 år, er det ikke bare enkelt å skaffe en ny omgangskrets.

– Dessuten er det jo  ny verden, og jeg har ikke lært meg alle kodene enda, legger hun til, og synes særlig det å skulle sjekke opp damer er en utfordring.

Hun har slett ikke gitt opp, og håper å finne både venner og en kjæreste etter hvert.

– Jeg drømmer jo om å finne en dame jeg kan bli kjæreste med, det er jo derfor jeg er på Gaysir, smiler hun.


Definisjon, late bloomers:

«Late bloomers – noen som kommer ut («blomstrer») som homofil, lesbisk eller bifil sent i livet. Begrepet brukes ofte om kvinner eller menn som har levd i et heterofilt forhold i mange år, kanskje fått barn, og så skiller seg for å leve ut sin kjærlighet til en av samme kjønn.»

LHBTI-ordlista, Barne-, ungdoms-og familiedirektoratet (BUFDIR)


Les også: Inviterer til komme-ut-fest


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.