Fra lendeklede til jockstrap


1933

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fra lendeklede til jockstrap

ANNONSØRINNHOLD
11. sep 2018 15:37

Lendekledet var den første versjonen av undertøy for menn. Det var i bruk i årtusener. Hvem som fant på å knyte en bit stoff rundt hoftene vet vi ikke, men vi vet at lendekledet ble benyttet av huleboere og senere av oldtidskulturer som egyptere, grekere og romere.

Det var først i sen middelalder (ca 1500), inspirert av overklassen, at menn begynte å gå med undertøy som eget lag mellom huden og ytterklærne. For menns del handlet dette om en kjortel og brok (norrønt for bukse) som satt løst og posete på kroppen.

Lendekledet

Broken var nesten som et par bukser, med knytning i livet og ved knærne. Disse var lite praktiske - spesielt ved dobesøk. Det problemet ble løst ved å kneppe på en skamkapsel - ikke ulikt dagens susp. Skamkapselen fikk også et dekormessig formål - den skulle framheve mannens edlere deler.

Det var ikke før 1930-tallet at broken ble kortere og mer praktiske. Da kom det som vi i dag tenker på som den litt romslige boksershortsen. Bademoten på 30-tallet inspirerte til utviklingen av det vi i dag kaller truser. Den ble en stor suksess. Det som ikke ble en stor suksess var satsingen på papirtruser på 60-tallet.

Illustrasjonsbilde fra https://www.freeimages.com

Dagens tettsittende boksershortser og truser (briefs) begynte ikke å ta form før på 80-tallet. Da ble undertøy til et motetilbehør. Det kom flere farger og mønster. Som en kuriositet kan nevnes at Secret Service konfiskerte tusen par boksershorts fordi påtrykket var dollarsedler. De mente undertøyet kunne anses som pengeforfalskning.

En undertøysposerende Clint Eastwood i 1955

I dag designes og utvikles undertøy med fokus på teknologi som skal gi den optimale passformen. Undertøyet skal sørge for minimal fuktighet rundt kjønnsorgan, samt fremheve den kroppen som bærer dem. De ulike undertøysvarianter som er tilgjengelige for menn er gjerne boksere, briefs og jocks, men også tanga og string.

Tom Hintnaus poserer for Calvin Klein på tidlig 80-tall

Motebildet varierer, og i perioder er det fokus på intrikat design med spesialisert fargebehandling eller trykte motiver. I andre perioder er det de ensfarvede, stilrene og nedtonede modellene i hvitt, grått og sort som er i fokus. Det er også et stadig fokus på innovative materialer som bambusfiber, kunststoff og fuktighetsavvisende bomullsblandinger.

I dag får du undertøy som er tilpasset den setting du søker. Skal du trene, overnatte hjemme hos svigermor, i formelle møter, på fest eller signalisere en festish så velger du kanskje forskjellige typer undertøy. Ikke nødvendigvis fordi noen skal se dem, som med festish, men fordi de gir deg en spesiell følelse eller trygghet.

Det finnes noen undertøystabber. Dette er noen, men du har kanskje noen å tilføye?

1. Noen kan få et kjærlighetsforhold til noen av sine underbukser - med tiden blir også underbukser gamle og slitte. Og hva skjer hvis du skulle være så heldig å få napp på byen? En hullete og luktende (de blir aldri helt rene) underbukse er ikke "turn on". Gå heller uten.

2. Bomull tiltrekker seg svette når du trener. Store bomullsboksere er ikke behagelig under en treningsbukse eller tights. Bruk undertøy i kunststoff som holder svetten unna kroppen.

3. Det er veldig få menn som ser bra ut i tanga- eller stringtruser. Derimot kan noen se bra ut i jocks.

4. Husk at det antagelig er bare du som synes Supermann-underbuksene er morsomme.

Oppgrader din undertøysskuff


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

 • baaad

  14. sep 2018 13:54 Interessant, helt til trusepolitiet kom på slutten...
 • Uerfaren34

  16. sep 2018 13:08 God reportasje.
  Men mistet totalt interessen for dette når jeg leste slutten.
  Hvorfor skal noen si hva menn er fin i å ikke.
  Menn passer string turse og tanga og mye annet. Kan skal ikke bare være kvinner som liksom bake kan bruke dette.