Homoseksualitet avkriminalisert i India


2070

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homoseksualitet avkriminalisert i India

6. september 2018 vil stå som en historisk dag for lhbt-personer i India. Arkivbilde fra Delhi Pride i 2013. Foto: Flickr/kavitakapoor.

Redaksjonen
6. sep 2018 10:09

Etter 157 år er loven som kriminaliserer sex mellom to av samme kjønn i India endelig slått tilbake. Det avgjorde høyesterett torsdag.

«Straffelovens paragraf 377 er irrasjonell, uforsvarlig og tilfeldig. Majoritetens meninger og moral kan ikke diktere grunnlovsfestede rettigheter», skriver et enstemmig dommerpanel i dag, ifølge en pressemelding fra FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Med dette er en 16 års kamp i rettssystemet endelig vunnet.

I 1861 innførte det britiske kolonistyret straffelovens paragraf 377, et forbud mot «kjødelig omgang mot naturens orden», som gjør seksuelle relasjoner mellom to av samme kjønn til en kriminell handling.

– En lang kamp

Lhbt-aktivister har kjempet en lang kamp, preget av fremgang og tilbakeslag.

– Vi er veldig, veldig glade, sier menneskerettighetsadvokat Aditya Bondyophadyay, som jobber i Adhikaar, en av FRIs partnere i India og en av dem som har kjempet mot loven i rettssystemet.

– Dommen som kom i dag kan ikke ankes. Nå er vi ikke lenger kriminelle.

Loven som kriminaliserer sex mellom likekjønnede ble først avskaffet i 2009, men så gjeninnført i 2013. Foto: Flickr/kavitakapoor.

FRI skriver i pressemeldingen at de har samarbeidet med indiske lhbt-aktivister siden 2008, og bidratt med blant annet viktig dokumentasjon av hvordan straffeloven fører til vold og menneskerettighetsbrudd mot lhbt-personer.

– Dette er en stor seier som vil ha enorm betydning for utrolig mange mennesker. Endelig får lhbt-personer i India retten og muligheten til å leve friere, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

Nå skal lhbt-aktivistene feire, og så gjøre seg klare til å fortsette arbeidet for like rettigheter.

– Vi fortsatt mye igjen å gjøre for at alle lhbt-personer i India skal leve gode, trygge liv uten vold og diskriminering, avslutter Aditya. – Men dommen vil gjøre arbeidet vårt lettere.

Elleville jubelscener i India i dag:


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • A - man

  6. sep 2018 14:23 På tide!
 • Timo30

  6. sep 2018 15:25 Congeatulate all 😀
 • Bamsefar_56

  6. sep 2018 18:07 Bra India har kommet et steg videre.
 • Lord Lolindir

  6. sep 2018 22:23 Ett land mindre på listen over land som har forbud mot homofili. Verden går framover, selv om det går sakte.