Vågalt og grensesprengende


2040

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Vågalt og grensesprengende under Skeive Sørlandsdager

Marc Kiskas verk Sheep in Wolf's Clothing

Jim Høyen
7. aug 2018 13:10

Nå har Pride Art, Skeive Sørlandsdager og Mint Art Gallery i Kristiansand kastet seg rundt og fått på plass en kondensert utgave av utstillingen som var i Oslo med ren skeiv tematikk. Utstillingen åpner fredag 17.august kl 17:00.

- Utstillingen er grensesprengende og vågal på mange måter. I et rom som er så begrenset og trangt når det gjelder forståelse, frihet og åpenhet for skeive er kunsten et avgjørende verktøy og kanal, forteller Frederick Nathanael, fagsjef og koordinator for Pride Art i Oslo Pride.

Frederick Nathanael, fagsjef og koordinator for Pride Art under Oslo Pride

- Nå skjer det endelig, overmodent mener mange, i Norges bibelbeltet hvor moralismen og 80-tallstilstander hva angår fordommer, tabu og trakassering av skeive fortsatt ligger som et mørkt teppe, sier Frederick Nathanael og fortsetter.

- Vi skal ikke være så trygge der mange av oss sitter innenfor ring 2 i Oslo og glemmer hvordan vi hadde det da vi bodde i utkant-Norge.

Nathanael henviser også til Sørlands-paraden i fjor hvor nazistene fritt fikk legge en demper på gleden, en gruppe som står klare og har mobilisert for årets parade likedan. De gamle fikk vibber fra 2. Verdenskrig, og politiet nektet å gå uniformert i paraden.

- Her har vi en jobb å gjøre, sier han!

Galleri-innehaver advart

Innehaver, gatekunstner og kurator på Mint Art Gallery Ane Lila Valentina, sammen med fasilitator Atle Robin Fossdal Steffensen, kontaktet Pride Art og har nå i rekordfart gjort et nitidig arbeid for å få dette på plass utstillingen SKAMLØS - som fra 17. august til 9. september skal stå i Kristiansand.

Ane Lila Valentina/Foto:Facebook

Lila Valentina forteller at folk rundt henne har advart henne, og gjort det klart at hun risikerer både galleriets renommé og fremtid, samt sin egen kunstneriske anseelse ved å gjøre dette prosjektet.

- Det er så viktig, og jeg gjør det uansett. Som gatekunstner har jeg stått i hardt vær før og gått i ugjestmildt landskap. Dette er jeg villig til å kjempe for!, sier Valentina, som gjør dette som ildsjel og med hundrevis av frivilligtimers innsats.

Utstillingen reiser videre til Arendal, hvor den muligens skal vises i den gamle politistasjonens lokaler midt i byen, en by som også beskrives som overmoden til den skeive kunstens inntog.

Nathanael forteller at i år har pride-organisasjoner over hele Skandinavia og videre nedover Europa sagt klart fra at de ønsker å følge etter og gi kunsten tilbake sin historiske plass i den skeive bevegelsen.

- Det er forsvinnende lite kunst i pride-sammenheng verden over; Kun enkeltkunstnere og mindre utstillinger hvor akademisk kurering, kommersielle interesser og kunstnerelite styrer. Pride-utstillinger er noe helt unikt i så måte; Hvor man ikke driver en tradisjonell vekting, utvelgelsesprosess og segregering av kunst ut ifra disse tradisjonelle rammene, men skaper et så åpent rom som mulig for å kunne nå, berøre og provosere flest mulig for å bekjempe fordommer, hat og diskriminering, forteller Frederick Nathanael.

- Nå kommer kunsten tilbake, og det er Oslos skeive kunstnere som siden 1985 har jobbet med skeive utstillinger som har båret det fram. Toppen av kaka kom med Pride Art i år - som hadde 15 000 besøkende med 100 kunstnere og 500 kunstverk. Halvparten av kunstnerne solgte, doblet salget fra året før.

Øyvind Rausets bilde ”Natt i Paris (Ensomhet m. dyne)” var på plakaten for den første offisielle homoutstillingen i Norge i 1985 som Rauset gikk i spisse for. Bildet inngår i Elton Johns kunstsamling. Utstillingen i 1985 vakte stor oppsikt bar preg over at det var knapt 13 år etter at homofili ble avkriminalisert. 1/3 av befolkningen synes den gangen at homofile burde begrense sine tilbøyeligheter, stod det i en avis den samme dagen.

Hatet utfordres – Vær skamløs!

- I utstillingen SKAMLØS utfordres særlig den religiøse dominans i opprettholdelse av fordommer og tabu, og på utstillingsplakaten er Marc Kiskas skulptur "Conversion Therapy" avbildet - verket som vant publikumsprisen under Pride Arts utstilling under Oslo Pride som årets pride-kunst. Dette står til bakteppet av historier man hører fra spesielt ekstreme og konservative religiøse kretser, som florerer på Sørlandet. Hvor foreldre tvinger barna sine til religiøs omvendelse fra sine seksuelle avvik under forklaringen at det er skammelig, ondt og unaturlig. Det er skammen som er unaturlig, og vi skal være skamløse under stolthetens fane, forteller Nathanael før han avslutningsvis kommer med en oppfordring:

- Vi oppfordrer alle skeive kunstnere på Sørlandet til å melde seg og bidra til en ny tradisjon for kunstutstillinger under regnbueflagget over hele vårt vidstrakte land. Kom på vernissage fredag den 17. august til bobler, underholdning og en kunstopplevelse du ikke vil gå glipp av, i alle farger og sjangre - maleri, foto, grafikk, video, tegneserier, skeiv litteratur, skulptur, installasjon m.m.

Poster for utstillingen Skamløs

ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • Vestlandet1964

    7. aug 2018 16:43 Det er meningsløst å snakke om at noe er grensesprengende i kunstverdenen i dag. Alle grenser på det feltet er sprengt for flere tiår siden. Det eneste måtte være hvis noen klarte å lage noe som faktisk var vakkert og som folk flest likte. Det hadde virkelig vært sensasjonelt.
  • Bamsefar_56

    8. aug 2018 10:54 Pride-kunst gjenspeiler den indentitetskrisen som er tilstede i mye moderne kunst. Hva skal kunstneriske utrykk fortelle om, hva er fortellingen, hva er historien? Pride-kunst er en nisje.