- Høydepunktet? - Å stå frem som homofil langrennsløper


1757

innlogget

40670

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Skeive sommersvar: Stian Grastveit

Stian Gastveit. I disse dager er han opptatt med Blinkfestivalen hvor noen av verdens best langrennsløpere stiller til start med rulleski. Foto: Sverre R Glomnes.

Jonas Sundquist
3. aug 2018 10:46

Skeive sommersvar: Bare innrøm det – du synes det er litt gøy å høre hva andre egentlig irriterer seg over, aldri vil gjøre igjen, og hva de har på mobilen. I Gaysirs sommerserie spør vi kjente og ukjente om nettopp det du skulle likt å vite...

Hvem: Stian Grastveit
Hva: Langrennsløper som tidligere i sommer sto frem som homofili for norske medier. I disse dager er han opptatt med Blinkfestivalen - hvor noen av verdens beste langrennsløpere stiller til start på rulleski.

Hva har vært høyde- og bunnpunktene i året som har gått?

Høydepunktet har definitivt vært å stå frem som homofil langrennsløper. For noen er det kanskje ikke en stor greie å stå frem, men jeg synes det var veldig krevende. I idrettsmiljøet er det foreløpig ikke så mange åpne mannlige homofile, så klart jeg var spent på reaksjonene. Tilbakemeldingene var utelukkende positive. Dette året har, bank i bordet, ikke bydd på noen bunnpunkter.

Hva gjør du i sommer?

I sommer oppholder jeg meg stort sett på Vestlandet, hvor jeg er oppvokst. Jeg er såpass sjeldent hjemme at det er fint å tilbringe tid med både familie og venner her. Utenom det har det selvsagt blitt mye trening. Denne sommeren har imidlertid blitt litt spesiell med tanke på alt som har foregått i media. Å fortelle min historie i det offentlige rom har vært en både krevende og givende prosess. Heldigvis har det
vært mest givende, og det er godt å høre at det har vært til hjelp for andre. Det gjør meg rørt.

Hvilket feriested vil du aldri tilbake til?

Jeg tror den eneste dårlige opplevelsen jeg har i feriesammenheng stammer fra Mallorca, hvor jeg endte opp med matforgiftning. Det var ikke så kult å drite i buksa første dag tilbake i Norge. Men det handler mer om valg av restaurant enn valg av feriested.

Stian Grastveit, som tidligere i sommer sto fram som homofil toppidrettsutøver, skal bruke det meste av sommeren hjemme på Vestlandet. Han innrømmer at å stå frem offentlig har tatt mye av tiden hans denne sommeren. Grastveit understreker at responsen har vært utelukkende positiv, og flere har sagt til at han det hjelper at han har stått frem. Det synes han er rørende. Foto: Sverre R Glomnes.

Hva spiser og drikker du helst i sommer?

Som langrennsløper blir det vel naturlig å si havregrøt og sportsdrikk, men jeg takker ikke nei til en god biff og et glass vin heller. 

Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem, og hvorfor?

Jeg må nesten svare meg selv, da jeg er ganske sløv på å smøre meg. Er det ikke litt sånn som med oksygenmasker på fly? Smør deg selv før du begynner å smøre andre?

Hvem mener du fortjener et vepsestikk?

Hehe, vi fortjener vel alle et vepsestikk en gang i blant. Men om jeg skulle få velge så måtte det bli vepsestikk til to grupper mennesker – idrettsutøvere som doper seg og folk som hetser homofile.

Du må være på en øy i en måned. Hvilken skeiv person tar du med deg?

Jeg må nesten si Christer Rødseth, som er kjøkkensjef på Oslo-restauranten Vaaghals. Som idrettsutøver er jeg opptatt av god og næringsrik mat, og det regner jeg med at han vil kunne ordne under oppholdet.

Hvilken heteroperson skulle du ønske var skeiv?

Om jeg skal være politisk korrekt så må jeg vel si at alle skal få lov til å være seg selv, også heterofile. Samtidig så hadde det jo vært bra for idretten om en av landets største mannlige profiler i fotballmiljøet sto frem. Det hadde nok vært til stor hjelp for mange yngre fotballspillere som er redde for å være seg selv.

Når og hvordan kom du ut av skapet?

Det er ikke mer enn et par måneder siden jeg kom ut til mine nærmeste. Det ble i form av gode, lange samtaler. Etter det har jeg også valgt å fortelle min historie i media, i håp om at det kan være et bidrag for andre idrettsutøvere som sliter med å stå frem.

Om du var LHBT-minister for en dag, hva ville du gjort?

Nå ligger jo idretten mitt hjerte veldig nært, derfor skulle jeg gjerne, sammen med de ulike forbundene, jobbet med å sette det på agendaen. Idrettsmiljøet er stort sett veldig raust slik jeg opplever det, men det har ikke blitt snakket så mye om legning frem til nå.

Hva var det siste bildet du tok på mobilen?

Det siste bildet på min mobil er tatt av min bror, og det er et bilde av meg på trening i Lysebotn.


Når ferien er over, og kofferten er stuet tilbake i boden, hva er det høsten bringer?

Høsten byr først og fremst på mange, tunge treningsøkter. For mange høres det kanskje grusomt ut, men jeg gleder meg til å måle krefter med mine lagkamerater. Utenom treningen skal jeg også reise rundt å holde foredrag. Jeg holder foredrag om både psykisk helse og homofili i norsk toppidrett. Det er utrolig givende å få reise rundt til idrettslag, organisasjoner og skoler for å bidra i viktige saker.


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • Leonnoel

  3. aug 2018 11:34 Heier på Stian! Makan til flott gutt...på alle måter!😀
 • kjetil1979

  3. aug 2018 11:34 Artige svar med substans. Bra med litt humor. Godt forbilde for barn og unge! :-D Lykke til!
 • _Elysion_

  3. aug 2018 13:18 Stå på! :)
 • Lasse oslo1

  3. aug 2018 15:48 Modig sportsgutt
  Heier pådeg jeg Stian
 • jatilnei

  3. aug 2018 17:53 Synes media generelt har vært altfor flinke til og lage et skremmebilde av hvor forferdelig det er å komme ut av skapet som mannlig idrettsutøver. Blir nesten en ond spiral det der.
  Flott å høre at reaksjonene har vært positive og lykke til videre med karrieren :))
 • Nauste

  3. aug 2018 17:53 Kor bra👍Flott for andre unge i toppidretten med et sånt forbilde..svarte godt førr sæ gjorde han åsså🙂
 • Timo30

  4. aug 2018 10:03 Intr lesing stå på og lykke te i karrieren du gir håp for de som sliter å finne seg selv.. Go sommer klem
 • LaCebolla

  4. aug 2018 11:27 Flott at han kommer ut, men skulle ikke hatt noe og si om man er idrettsutøver eller kjendis. Jeg er stolt over alle som ikke gidder skapet lengre jeg☺️
 • Albatross

  6. aug 2018 11:52 Bra med flere idrettsprofiler ute! Stå på. Måtte det gå deg vel i sporet.
 • Ginger89

  6. aug 2018 22:15 Det er fortsatt like herlig med åpne homofile personer i sport!