- Det hadde vært jævla kult om mamma var skeiv


1665

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Skeive sommersvar: Nora Mehsen

Som lesbisk muslim med innvandrerbakgrunn har Nora Mehsen førstehåndskunnskap når det gjelder minoritetstematikk. Hun er kjent som en uredd meningsytrer og har bidratt til den norske samfunnsdebatten i en årrekke, men har også måtte tåle hets og drapstrusler.

Monica Wegling
2. aug 2018 11:26

Skeive sommersvar: Bare innrøm det – du synes det er litt gøy å høre hva andre egentlig irriterer seg over, aldri vil gjøre igjen, og hva de har på mobilen. I Gaysirs sommerserie spør vi kjente og ukjente om nettopp det du skulle likt å vite...


Navn: Nora Mehsen
Alder: 29
Aktuell med: Åpen lesbisk muslim som har gått i front for å knuse fordommer og å sette tabubelagte saker på dagsorden. Kriminolog, likestillingsbyråkrat, fast spaltist i Morgenbladet og tidligere leder av Skeiv verden. Hun ble kåret til Årets homotopp i 2017 og nominert til årets lhbt-person i 2018.

Hva har vært høyde- og bunnpunktene i året som har gått?

Ja, det spørs jo privat man skal være da.. Men jeg har nettopp kommet ut av en 4,5 år lang relasjon, så det var på et vis et bunnpunkt. Samtidig er det jo også et utgangspunkt for nye høydepunkter. Mulighet for en ny start!

Hva gjør du i sommer?

I sommer har jeg vært kjempesnill med meg selv. Har drevet dank, truffet venner og reist til Budapest og Berlin, også har jeg spist masse god mat. Senere i sommer skal jeg på roadtrip til Sverige, og etter det igjen til Portugal. Jeg har prøvd å finne disse høydepunktene jeg nevnte i sted, og i det hele tatt vært et ja-menneske. Før har jeg ofte mer vært et tja-menneske.

Hvilket feriested vil du aldri tilbake til?

Jeg har hatt en chartertur som jeg ikke ville gjort igjen. Vi var i Hurghada i Egypt, det var et fantastisk land og mye å se. Men når jeg reiser til utlandet så vil jeg helst oppdage lokalkultur, og ikke havne på en plass med masse skandinaver. Så det var virkelig ikke landet det var noe galt med, men charter er nok ikke min greie.

Nora Mehsen er tidligere leder for Skeiv verden og er nå likestillingsbyråkrat, samfunnsdebattant og spaltist i Morgenbladet. I sommer har prosjektet vært å sette seg selv i sentrum og å ha ferie, men hun ser også frem til høsten med mange spennende prosjekter både i- og utenfor jobben.

Hva spiser og drikker du helst om sommeren?

Alt! Jeg er veggis da, men spiser alt innenfor det. Jeg har nesten ikke laget mat hjemme i sommer, bare vært ute. Har oppdaget nye restauranter når jeg har vært ute og reist, du kan si at jeg har spist meg gjennom landene! Og jeg har drukket masse rødvin – selv om det er sommer. Det har også vært et skikkelig høydepunkt, forresten.

Hvem ville du helst ha smurt inn med solkrem og hvorfor?

Oj! Det er viktig med egenpleie, så jeg er opptatt av å smøre meg selv. Vanligvis har jeg ikke pleid å smøre meg, siden jeg ikke blir solbrent. Men nå har jeg smurt meg med faktor 50 på tattisene og 20 med bronzer ellers på kroppen. Så – jeg ville nok smurt inn meg selv, ja.

Solkremtematikken blir brakt på bane i intervjuet, og på linje med de øvrige tatoveringene på kroppen blir de to siste også velsignet med faktor 50. Motivet er ikke tilfeldig: - Jeg er jo generelt litt redd for å bli forlatt, da. Så det er en referanse til det. Samtidig som det er en slags humoristisk vri på det, siden teksten er plassert på beina mine.

Hvem mener du fortjener et vepsestikk?

Jeg synes ikke noen fortjener noe vepsestikk, jeg. Mange trenger irettesettelser for holdningene og handlingene sine, men ikke vepsestikk. Men et symbolsk vepsestikk… Det må bli Per-Willy Amundsen. Å anklage venstresiden og Arbeiderpartiet for å «dra 22.juli-kortet» - det er hårreisende. At han tør!

Du må være på en øde øy i en måned. Hvilken skeiv person tar du med deg?

Kan man ta med en død person som har gjenoppstått!? Da tar jeg med meg James Baldwin, han er den eneste mannen jeg kunne latt meg mansplaine av. Vet du ikke hva det betyr!?? Det er måten noen menn tar plass på overfor kvinner, hvordan de forklarer selvfølgeligheter som om de er de eneste som vet noe. Begrepet er en slags kritikk av menn som kommuniserer på en måte der de er skråsikre og nedlatende mot kvinner. Men Baldwin var skikkelig intelligent og en fantastisk retoriker – han kunne jeg lyttet til lenge!

Hvilken heteroperson skulle du ønske var skeiv?

Det hadde vært jævla kult om mamma var skeiv! Jeg har en lesbisk søster, så hvis mamma også hadde vært lesbisk ville vi vært fullstendig synkronisert.

Når og hvordan kom du ut av skapet?

Jeg føler ikke at jeg har vært i noe skap egentlig. Det falt litt i fanget mitt da jeg var femten år og oppdaget at det gikk an å være med jenter. Det skjedde bare veldig naturlig og flytende.

Om du var LHBT-minister for en dag – hva ville du ha gjort?

Jeg jobber jo med lhbti-politikk i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet til daglig, så politikkområdet er jo en del av arbeidsdagen min allerede. Men et område som det blir utrolig viktig å få kunnskap om fremover er interkjønn* og variasjon i kroppslig kjønnsutvikling. Jeg tror det vil skje flere ting på dette feltet fremover, og jeg håper at Norge vil bli et foregangsland sånn sett.

Hva var det siste bildet du tok med mobilen din?

Det er et screenshot av ruta mi til det stedet jeg skal til i Sverige neste uke. Borås! Har du hørt om det stedet? Tror det er i Ingenmannsland.

Når ferien er over, og kofferten er stuet tilbake i boden, hva bringer høsten?

Da skal jeg i hvert fall ikke drive like mye dank som jeg har gjort i hele sommer! Det er deilig med ferie, men jeg elsker jobben min, så det blir en skikkelig bra arbeidshøst. Også er jeg spaltist i Morgenbladet og tar andre foredrags- og skriveoppdrag, så jeg håper å få gjort masse spennende. Så vil jeg kombinere det med å være mye med venner og bare være snill med meg selv.


* Interkjønn (på engelsk: intersex) er et paraplybegrep som viser til kroppslig mangfold blant personer født med atypiske kjønnskarakteristika. Kjønnskarakteristikaene blant interkjønnpersoner utgjør en sammensetning av kromosomer, hormoner, kjønnskjertler og/eller genitalier som bryter med en binær forståelse av kvinnelige og mannlige kropper. I norsk helsepraksis er betegnelsen «usikker kroppslig/somatisk kjønnsutvikling» rådende. Noen interkjønntilstander er synlige ved fødsel, mens andre ikke oppdages før ved pubertet eller i voksen alder. Det er grunn til å tro at en del interkjønntilstander aldri blir oppdaget. (Red anm). Kilde: Bufdirhttps://www.bufdir.no/lhbt/LHBT_ordlista/#heading11877


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • Shaun Lestat

    4. aug 2018 21:18 Flott jente, flotte refleksjoner:-)