Sammen i 36 år: - Ha litt tålmodighet


1668

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Sammen i 36 år: - Ha litt tålmodighet

Alle prosjektene har holdt det lange forholdet spennende. Og i fjor giftet Kåre Rong (t.v) og Johan Mæhlum seg i kolonihagen - i en alder av 80 og 73 år. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Thorbjørn Thyrum
5. aug 2018 10:39

Etter kun to år på venteliste fikk de drømmen oppfylt om en egen kolonihytte. Siden 1989 har Kåre Rong (81) og Johan Mæhlum (74) tilbrakt alle somre sammen i idylliske omgivelser. I fjor giftet de seg. Og hva er oppskriften på et langt liv sammen, tror du? – Ugressplukking!

– Det var ingenting her i hagen da vi begynte. Det var gressløk og det vokste overalt. Og hytta holdt på å ramle sammen, sier Kåre.

– Vi jobbet jo i ett. Det var ikke noe som het helg den gangen, sier han.

Og det har gitt resultater:

Gjennom 30 år har de skapt 150 meter blomsterbed, som strekker seg rundt tomta og gjennom hagen som en spiral. 

Det renner en kunstig bekk fra verandaen og ned i et basseng fylt med paddeblader, vannliljer og en fontene. Ved siden av står en gammel trillebår av tre. Oppi båra vokser det blomster som brer seg ut og ned på gresset under.

Løfter man blikket ser man plommer, epler, druer, stikkelsbær, bringebær, jordbær og titalls, (kanskje hundretalls?) forskjellige planter. Hagen deres er ikke beskjeden. Overdådig? Jo, absolutt. Glorete? Nei, den er bare praktfull.

Kan det være Solvang kolonihages vakreste parsell?

Da Kåre Rong og Johan Mæhlum tok over kolonihytta i 1989 vokste ingenting i hagen, og hytta holdt på å ramle sammen. I dag er det kanskje Solvang kolonihages vakreste hage. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Bare i år har kolonistparet gått til innkjøp av syv hortensiaer til hagen. Kåre anslår at de bruker nærmere 20.000 kroner i året på blomster. En betraktelig mindre sum enn før:

– Nå vokser mye opp igjen av seg selv, sier Johan.

Noen av planetene får bli med hjem til leiligheten på Sinsen om vinteren, mens andre blir pakket inn i pledd der de står i hagen. Kolonistparet pleier plantene sine.

150 meter med bed og en kunstig bekk har forvandlet den en gang slitne tomta om til et idyllisk hageeventyr. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Kjærester, kolleger og kolonister

De traff hverandre for første gang på Reidars selskapslokale i 1982 (en homobar i Oslo, vanligvis kalt Boys Club eller bare BC, red.anm). Kåre var den gang gift, og bodde i Drammen sammen med kona og deres fire barn.

Året etter hadde han flyttet til Oslo – for å bo sammen med Johan.

I 1986 åpnet paret storkiosken Rong og Mæhlum – frukt og tobakk som lå i Thorvald Meyers gate. De var de første på Grünerløkka til å få en internettilkoblet tippe-maskin, og gjorde god butikk. Likevel var aldri den jobben viktigst.

– Du kunne gå i full jobb om dagen, men så hadde du like mye arbeidslyst når du kom hit, erindrer Johan.

– Det var alltid hagen det dreiet seg om. Vi var aldri folk som likte å fly på kafé, restauranter og sånne ting. Vi var lite ute på byen. Kanskje en homseklubb en gang i blant, sier Kåre.

Så dere er først og fremst hagehomser?

– Ja, det kan du si, ler Kåre.

Et gammel tre blir brukt som plante installasjon. I hagen til Kåre (foran) og Johan finnes mange kreative løsninger. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Kiosken ble solgt i 1997. Nå «jobber» de fulltid i hagen i sommerhalvåret. Fra sesongstart i april til sesongslutt i oktober vanner, rydder, raker, graver, luker, klipper og steller kolonistparet grundig i hagen.

Grovarbeidet tar Kåre seg av, mens Johan er en petimeter. Han piller på blomstene og tørker støv og sånn. Det gidder ikke Kåre.

Men kampen mot ugresset er de sammen om. De plukker ugress hele dagen. I følge Johan finnes det ikke lenger ugress der. Det lure smilet hans er avslørende, men på omvisningen rundt i hagen er det i øyenfallende lite ugress å se.

Oppskriften på en vellykket hage er visstnok å plante så tett at ugresset får vanskeligheter med å gro, mener Kåre.

– Man må også holde det ryddig, ellers får man brunsnegler i hagen, sier han.

Det bugner av bær i hagen deres, noe fuglene setter stor pris på. Derfor er det viktig å dekke til dersom du ønsker å få en smak selv. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Hageromantikk

Etter 34 års samboerskap giftet de seg i fjor sommer. Det var Kåre som tok initiativ. Han har fire barn fra sitt første ekteskap og er noen år eldre enn Johan. Skulle det verste skje, ville han sikre at Johan kunne beholde leiligheten de har sammen:

– Så da sa jeg til Johan at vi like godt kunne gifte oss, sier Kåre.

– Det var frieriet?

– Ja, det var vel det, men han hadde ikke noe imot det da, sier Kåre. Johan ler godt mens han hører på.

– Nei, du hadde ikke noe imot det? Ble du glad?

– Glad og glad, sier Johan og smaker litt på det. Så legger han til:

– Jo, selvfølgelig! Jeg ble jo det. Men 35 år i hop, det blir ikke så mange forandringer lissom, sier han.

Bryllupsfesten ble selvfølgelig holdt i kolonihagen. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Med nærmeste familie og venner til stede giftet de seg i hagen på en deilig, solrik dag. De er begge meldt ut av kirken og hadde en humanistisk vigsel. Festen etterpå ble holdt i et av felleshusene på Solvang. 

Forlovedene var to andre kolonister, for nære vennskap og relasjoner har det blitt mange av i det lille hagesamfunnet på nordsiden av ring 3.

De forteller om gode naboer og godt samhold:

– Jeg husker det var litt «hvisking og tisking» i starten da vi kom, men vi ble godt tatt imot altså, sier Kåre. Og med årene har det også kommet flere åpne lesbiske- og homofile par til kolonihagen, sier han.

Kolonihagen er et fristed og et godt sted å være, enes paret.

Viktig med prosjekter

Dere har bodd sammen, drevet en forretning sammen og holdt på med kolonihageprosjekter: Blir dere ikke lei av å gå oppå hverandre?

– Nei, jeg tror vi er ganske like på mange måter, svarer Kåre.

Han mener til og med at forholdet har hatt godt av alle prosjektene. Det har holdt forholdet spennende, mener han.

Kolonistparet har matchende gullenker rundt både håndledd og hals ... og matchende crocs til hagearbeid. Foto: Thorbjørn Thyrum.

– Men man må ha litt tålmodighet også så klart. Folk er for utålmodig, de skal prøve alt. Er det en som ikke er bra nok så sier de «da får jeg finne en annen». Det er mye sånt, tror jeg.

– Ja, de blir for fort lei. De er sammen i to-tre år og så gidder dem ikke mer, supplerer Johan.

Og så var det dette med ugress igjen. Kåre forteller at de går etter hverandre og plukker ugress hele dagen. Og at de er like ryddige har gjort det enklere å holde sammen i så mange år, mener han.

I årene fremover planlegger paret å kutte ned på noe av hagedriften. 150 meter med bed kan bli i meste laget.

– Og går ikke det, er det bare å selge. Hvis vi ikke orker mer altså, sier Johan.

Men det vil de ikke å tenke på enda. Det gjør for vondt.

Det er mange stauder i bedene til Kåre og Johan. Likevel anslår paret at de bruker 20.000 kroner i året på nye blomster til hagen. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Verdens beste naboer

I det intervjuet går mot slutten dukker plutselig et velkjent ansikt opp. Det er tidligere LO-leder Gerd Liv Valla som har fått med seg fotoseansen i hagen. Hun er god venninne og nærmeste nabo til Kåre og Johan:

– Intervjuer du Kåre og Johan? spør hun.

–Ja?

– Da må du få med at de er verdens beste naboer, sier Valla.

– Kan jeg sitere deg på det?

– Ja det må du, sier Valla før hun forsvinner igjen.

Gode naboer og godt samhold ble med ett bekreftet. Det er helt tydelig at det nygifte paret har det svært godt i kolonihagen.

– Revebjelle er enkelt å få til og kan være en god start for nybegynnere, sier Kåre. Her viser han frem revebjellespirer. Foto: Thorbjørn Thyrum.

Kort om kolonihagene:

I Oslo finnes det 1 100 kolonihytter fordelt på ni kolonihageanlegg: På Etterstad, Rodeløkka/Carl Berner, Bjølsen/Sagene, Sogn og Solvang. Sistnevnte er største med fem avdelinger og 545 parseller. Alle som bor i Oslo kan sette seg på venteliste mot et årlig gebyr på 300 kroner. Mer info på Oslokolonihager.com.


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • kjetil1979

  5. aug 2018 09:17 Flott dere lagde denne artikkelen og mer i samme stil fremover! Kjekt å lese om hvordan de jobber sammen for å få en så fin hage.
 • LaCebolla

  5. aug 2018 16:12 Hehe tolmodighet er en mangelvare I dagens samfunn🤣🤣🤣
 • 57SøkerHårig

  5. aug 2018 17:31 Kjærlighet og lidenskap.. Fint at dere lager portretter.
 • Jari

  5. aug 2018 17:41 Veldig flott reportasje.😀👍
 • Mirromurr

  5. aug 2018 18:12 En nydelig artikkel om to helt vanlige homofile menn som tar med seg kjærligheten utover i livet. :) :) :)
 • Jan246

  6. aug 2018 15:07 2 Flotte menn som jeg har vært så heldig å møtt. Å ja hagen og hytte er perfekt,)
 • !!!brandy

  6. aug 2018 17:25 Herlige folk, og nydelige hage.Kjekk lesing, mer av slike portretter takk!🤗
 • Martinhall

  14. aug 2018 20:48 Veldig flott reportasje må jeg si! Tålmodighet og respekt for hverandre er en fin oppskrift på et langt og lykkelig liv sammen med sin kjære:-)

  Skulle gjerne ha sett denne parken, sikkert et flott skue:-)