- Visste alltid at jeg var annerledes


440

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Mikkel skal ta Operaen med storm

Mikkel Fjeld Skorpen skal levere sin mastergrad ved Operahøgskolen i Oslo til høsten. Snart entrer 27-åringen livet som profesjonell operasanger. Foto: Kristian Mendoza.

Kristian Mendoza
9. jul 2018 10:43

I voksen alder opplevde operastudent Mikkel Fjeld Skorpen en personlig krise. Gleden ved å synge forsvant. Med god hjelp fant han tilbake til scenen. Til høsten begynner han som solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett.

– Hva jeg føler når jeg synger?

Mikkel Fjeld Skorpen (27) tar et dypt åndedrag. Som om ordene som snart skal sies blir noen av de viktigste han vil dele.

– Jeg føler alt og ingenting på én gang. Det er nesten som om tankene slår seg av og følelsene tar overhånd. Det skjedde faktisk under en øvelse nå nylig. På en måte kommer jeg i kontakt med essensen av musikken gjennom full tilstedeværelse.

– Og da betyr ikke det tekniske noe som helst. Det er uttrykket og emosjonene som skal frem, smiler han.

En av fire utvalgte: Mikkel Fjeld Skorpen ble nylig valgt ut til å bli solistpraktikant ved Den Norske Opera & Ballett. – Å endelig få være solistpraktikant er et stort steg i karrieren. Det er rett og slett utrolig kult. Her under oppsetningen av Figaro. Foto: Stephen Hutton.

Livet i operaverdenen

For sangeren fra Tretten i Gudbrandsdalen krever dette å være i kontakt med seg selv og sine egne følelser, også utenfor scenen og øvingslokalet.

Skorpen skal levere sin mastergrad ved Operahøgskolen i Oslo til høsten. Snart entrer 27-åringen livet som profesjonell operasanger – en tilværelse som kommer til å være preget av mange reiser og et større musikalsk, internasjonalt nettverk.

– Hele Europa blir en arbeidsplass og du må på flere auditions i mange byer for roller i større og mindre oppsetninger, forklarer Mikkel og opplyser at språkene det går mest i er italiensk, tysk, russisk, engelsk, fransk og norsk.

– Personlig liker jeg fransk best. Vokalene passer stemmen min og språket er mykt og sensitivt. Kanskje akkurat som meg? Spør han retorisk.

Mikkel Skorpen fremfører Lensky's aria, 'Kuda, kuda' fra Eugene Onegin. Opptaket er fra Lillehammer kirke i 2014.

Steppet inn på kort varsel

Skorpen er en av fire utvalgte solistpraktikanter ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo for sesongen 2018/2019. Men allerede i vår fikk han en smakebit på hva som venter i Bjørvika:

– I slutten av mars fikk jeg en uventet telefon fra Operaen. “Hei, vår sanger Marius Roth-Christensen (fast solist, red.anm.) er blitt syk og kan ikke jobbe i kveld. Har du mulighet til å steppe inn som Arturo i Lucia di Lammermoor av Donizetti om noen timer”?

– Jeg ble mildt sagt overveldet, samtidig var det ganske nervepirrende. En halvtime senere befant jeg meg på øvingsrommet med innstuderingslederen, før jeg klokken 19 stod på siden av scenen og sang foran 1200 tilskuere, erindrer Skorpen.

– Det var hittil det største øyeblikket i min karriere. Spesielt fordi jeg, nøyaktig ti år tidligere, under åpningen av Operaen, hadde fortalt meg selv at jeg skulle “stå på hovedscenen en dag”.

– Det å synge foran 1200 mennesker er nærmest uvirkelig. Her spiller Mikkel rollen som Edwin i Csardasfyrstinnen av Kalman. Foto: Stephen Hutton.

Personlig krise i Lyon

Men veien til Operaen har vært lang og strabasiøs. Noen år før denne hendelsen, var Mikkel Fjeld Skorpen et helt annet sted i livet. Han hadde ikke kontakt med seg selv og følelsene sine, og gleden ved å synge var langt fra den samme.

– Jeg valgte å reise til Lyon for å gjøre operastudioet der istedenfor å fortsette mastergraden i Oslo. I starten gikk det bra, med roller i blant annet Operaen i Lyon.

– Men i Frankrike var det ganske annerledes enn det man er vant med fra Norge. Jeg gikk rett og slett på en smell etter jeg var ferdig med min andre og siste produksjon i 2016.

– Den gleden jeg hadde ved å synge og uttrykke meg ble så og si helt borte, noe som førte til at jeg falt hodestups inn i en depresjon som jeg kanskje hadde skjøvet foran meg i flere år, forteller han alvorlig.

Mobbet fordi han var “feminin”

Mye av smerten han følte på, hadde en del å gjøre med oppveksten som homofil i hjembygda Tretten, forklarer han.

– Jeg ikke likte typiske "gutteting" som fotball og annen idrett, og ble mobbet for det. Min store lidenskap var turn og korpsmusikk. Ikke akkurat populære valg i et skolemiljø hvor man skulle være “mandig”, sier han og tar en slurk av te-koppen.

Kom ut av skapet som 15-åring: – Jeg visste alltid at jeg var annerledes, forklarer Mikkel Fjeld Skorpen. I oppveksten var han interessert i turn og musikk, noe som gjorde ham til et mobbeoffer i et miljø hvor han ble ansett som “feminin”. Foto: Privat.

– Dermed ble jeg et lett bytte på skolen. Og i stedet for å utagere, eller få kjent på disse følelsene, valgte jeg å trekke meg unna. Helt til alt hadde “boblet” lenge nok og kom frem i Lyon, hvor jeg opplevde en personlig krise jeg ikke visste hvordan jeg kunne komme meg ut av, erindrer han videre.

Redningen ble en pause fra musikken, samt coaching fra en mentor.

Han uttrykker stor takknemlighet for hjelpen han har fått fra venner og lærere de siste to årene.

Ikke minst takker han Henrik Vanvik-Hovstein og hans opplegg Queer Love Revolution, som retter seg mot skeive.

Gjennom Hovsteins teknikker fikk Skorpen jobbet med skam rundt egen legning og følelsen av utenforskap han hadde båret på siden barndommen.

Fant kjærligheten da han minst ventet det

I dag føler Mikke Fjeld Skorpen at han kan være seg selv, 100 prosent. I tillegg til å lande drømmejobben, har han også kapret drømmemannen. Snart flytter de sammen.

– Daniel er også en stor støttespiller i livet mitt!

– Jeg er langt fra ferdig utlært i livet, eller som operasanger. Det er en prosess som aldri tar slutt, sier Skorpen som gleder seg til en innholdsrik høst. Foto: Kristian Mendoza.

– Er ikke det morsomt at så snart en “gir opp” å finne kjærligheten så dukker den opp? Jeg ga slipp på den og den fant meg, sier han lattermildt.

Samtidig tar han suksessen med knusende ro. 27-åringen er klar over at livet alltid vil by på opp-og nedturer.

– Jeg er langt fra ferdig utlært i livet. Det er en prosess som aldri tar slutt. Men det jeg har lært så langt er uvurderlig nå som livet mitt tar en ny vending, fortsetter han og kommer med følgende oppfordring:

– Verden trenger deg. Akkurat slik du er. Jeg brukte altfor langt tid på å være usikker og å ikke være glad i meg selv. Dersom ditt virkelige jeg får skinne, tror jeg verden kan bli et enda litt bedre sted.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Dannet mann

  9. jul 2018 13:37 Håper at du vil synge på mitt Abbonement: Operaens venner!
 • Kanari

  9. jul 2018 19:43 Hell og lykke, Mikkel - jeg gleder meg til å høre deg i operaen!
 • guttmedkuk

  9. jul 2018 22:29 Lykke til! Fin mann!
 • småsnax

  10. jul 2018 20:03 Gratulerer!!