Book en greker i sommer


440

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Book en greker i sommer

George er frivillig ambassadør for Aten. Thomas Kolbein Bjørk Olsen.


REISE: George venter på oss ved utgangen til metrostasjonen Kerameikos, porten til Atens skeiveste bydel Gazi. Eller Gayzi på folkemunne.

På Atens offisielle nettside thisisathens.org, finner man tradisjonelle reisetips, kalender og informasjon om det meste man trenger til et Aten-besøk.

Men de har også tatt initiativet til prosjektet «This Is My Athens», som kobler besøkende med en lokal atener.

Idéen er å gi gjester en autentisk, personlig og skreddersydd opplevelse i den greske hovedstaden.

Vi skrev at vi ville ha et skievt blikk på byen, og ble koblet med George i Gazi.

Sodade er en av de mest poulærer skeive klubbene i Gazi. Da nye eiere tok over la de til et 2-tall for å fortsatt kunne bruke navnet, forteller George. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Det er ikke ofte vi får forespørsler om å vise frem homosteder, noen av de andre frivillige visste ikke en gang hva LHBT betyr, humrer George.

Etter flere år i Enland flyttet han nylig tilbake til Hellas, og bor med kjæresten noen kvartaler unna. Han frilanser som engelsklærer og oversetter, og kan styre dagene litt som han vil og møter gjerne besøkende for å vise dem rundt i hjembyen.

Gammelt gassverk

De lokale er ikke profesjonelle guider, men vanlige folk som elsker byen sin. De gjør det frivillig og helt uten kompensasjon.

Når vi møtes klokka 15:00 på ettermiddagen er det ganske rolig i Gazi. Barene åpner ikke før 22:00 på kvelden, og klubbene enda et par timer senere.

Gazi er sentrert rundt et gammelt gassverk, Technopolis, som i dag huser kulturhus, gallerier og konsertscener. Fra T-banestasjonen kommer man rett ut på en stor plass hvor restauranter og barer ligger som perler på en snor langs det åpne kvartalet. De skeive stedene finner vi i sidegater og noen kvartaler fra holdeplassen.

Shamon er Gazis første homoklubb, og er blant Atens mest populære. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Homoscenen i Aten er litt begrenset, om man sammenligner med byer som Amsterdam eller Berlin. I Gazi finner du noen av byens mest populære klubber, som Shamone og Sodade2. Men du har også bjørnebaren BIG.

– Det er ingen av stedene her som har cruisongområder eller mørkerom, for slik action må man til saunaen Alexander eller pornokinoen Attraxx, forteller George.

Og alt ligger bare noen få minutters gange fra hverandre.

Bar og mørkerom er en sjelden kombinasjon i Aten, ifølge George. Men i helgene blir det folksomt på saunaen Alexander. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Sjenerte grekere

I antikkens Hellas var det helt vanlig med homofile relasjoner mellom eldre og yngre menn, men i dag er homofili blitt tabu. George mener dagens grekere har en litt merkelig holdning til det hele.

– Generelt er grekere veldig åpne og utadvente, men når det kommer til sex er de mye mer lukket.

– På sjekkeappene er det veldig få som har bilde av seg selv i profilen, og de vil mest sannsynlig chatte med deg i tre timer før de deler bilder. Og etter å ha chattet i lang tid blokkerer de deg uten grunn. Eller så sier de at de vil møte deg, men dukker aldri opp.

– Det høres kjent ut. Er det ikke slik overalt?

– Joda, haha. Men jeg tror det er enda litt verre her. Det er mange som ikke er åpne overfor venner, selv de nærmeste. Og foreldrene har oppdratt oss konservativt, så selv om vi har lyst å gå på en homoklubb tenker vi for oss selv at det ikke er bra. 

– Om man forstår at du er en utlending er det 99,99 prosent større sjanse for at noen tar kontakt med deg, enn om du er en lokal greker som man kan risikere å møte i gata eller på butikken dagen etter.

Bak den blå fasaden finner man B327, en populær bar for damene. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

George forteller at det er endringer på gang. For fem år siden var Shamon den eneste skeive kluben i Gazi. I dag er det en håndfull steder. Og saunaen Alexander åpnet for syv-åtte år siden.

Billig bar

– Jeg elsker Gazi fordi det er en kombinasjon av det gamle og det nye Aten. Det er et av de eldste nabolagene i byen, men veldig ny når det kommer til mat og uteliv. Mange unge folk i begynnelsen av 20-årene kommer hit.

– Metroen stenger bare tre timer på natten, så folk kommer hit før klokka 02:00 og drikker til klokka blir 05:00, tidligst, når metroen åpner igjen. På den måten sparer de penger på å ikke måtte ta en taxi hjem.

Bjørnebaren BIG er kjent for sin avslappede atmosfære. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– På grunn av den økonomiske krisen er det fortsatt forholdsvis billig her, selv for oss som bor her, og veldig mye billigere for dere som reiser hit. Det koster vanligvis €7 (ca 68 kroner) å komme inn på en klubb, men det inkluderer alltid en valgfri drikke, forteller George.

Han understreker også at Aten som by og Gazi som nabolag generelt er veldig trygt.

– Jeg har bare hørt om ett eneste tilfelle hvor noen har blitt overfalt, og det var en som var på cruising i National Garden-parken. Her i Gazi er det derimot alltid mennesker ute i gatene fra torsdag kveld og gjennom helgen, både dag og natt. Her kan man også gå hånd i hånd. Jeg tror du kan gjøre det nesten over hele byen.

Aten er mer enn Akropolis. Ta en tur utenfor turistløypa med en frivillig guide fra «This Is My Athens». Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

TIPS:
Om du ønsker å oppleve Aten sammen med en lokal greker, helt gratis, må du fylle ut et skjema på myathens.thisisathens.org minst 48 timer i forveien.

Skriv litt om deg selv og reisefølget, om interesser, og hva dere ønsker å se og gjøre. Så blir du matchet med noen som passer din profil.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Faraday

  3. jul 2018 08:49 Red.: Her funka det visst ikke med greske bokstaver.. :p
 • Orange-boy

  3. jul 2018 10:03 Elsker den byen! Har vært der flere ganger-det er utrolig mye å se og gjøre-og grekere er verdens hyggeligste folk!!!
 • Inkog9to

  4. jul 2018 15:12 Athen*
 • SharpOne

  7. jul 2018 16:59 England*