Er homomiljøet en frisone for alle?


1659

innlogget

40674

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Moderne diskriminering, del tre: Homonormativitet

Eirik Hørthe er utdannet psykolog ved Universitetet i Bergen, og har skrevet en hovedoppgave om skeiv psykologi. I en kronikkserie på tre deler tar han for seg moderne diskriminering. Den siste artikkelen i serien tar for seg homonormativitet. Foto: Privat.


Har du noen gang følt deg på utsiden av det skeive miljøet? At homokampens budskap om mangfold, på en eller annen måte, ikke gjelder for akkurat deg?

Kanskje du synes det er vanskelig å forstå de sosiale kodene i det skeive miljøet: At humoren virker fremmed, eller at RuPaul-referansene går deg hus forbi?

Da kan det hende du opplever subtile avvisninger, fordi du bryter med de gjeldene normene innad i det skeive miljøet.

Dagens artikkel, den siste i denne artikkelserien på tre deler, undersøker begrepet homonormativitet*, og hvordan dette fenomenet påvirker skeive liv.


Hva er egentlig homonormativitet?

Alle sosiale grupperinger utvikler usynlige normer og regler, som forsøker å kontrollere hvordan et gruppemedlem skal oppføre seg. Det skeive miljøet er intet unntak.

Innad i det skeive miljøet finnes det en rekke ekskluderende antagelser angående hvordan vi skal leve livet vårt som lesbisk, bi, trans osv. Hva disse kodene innebærer varierer fra gruppe til gruppe, men noen av trekkene virker ganske universelle: Du skal helst være ung, hvit, cis-kjønnet, liberal, monoseksuell, areligiøs og urban.

Disse usynlige forventningene omtales gjerne under fellesbetegnelsen homonormativitet.

Hvis du bryter med noen av disse forventningene kan du risikere å bli utsatt for negative sosiale reaksjoner – for eksempel utestenging, mistenkeliggjøring eller usynliggjøring.

Homomiljøet – en frisone for alle?

I boken Challenging Lesbian Norms, beretter Angela Pattatucci-Aragon en sterk historie om sin opplevelse av å komme ut av skapet som intersex i et lesbisk miljø.

Dette var en smertefull prosess for forfatteren, da hun opplevde avvisning fra det miljøet som skulle være hennes kilde til styrke.

Aragon beskriver det aktuelle lesbiske miljøet som en hierarkisk jenteklubb, med tydelige normer for hvordan du skal oppføre deg, hva du skal mene og hvordan du skal forvalte din egen seksualitet.

Aragons historie utfordrer den idylliske antagelsen om det skeive miljøet som en frisone for alle – utelukkende preget av inkludering og felleskap.

Historien hennes viser at det skeive miljøet har sine blindsoner, akkurat som det heteroseksuelle storsamfunnet.

Hva skjer hvis du bryter homonormene?

Hvis du bryter med den gjeldende homonormativiteten, vil du sannsynligvis oppleve sosial sanksjon, altså små eller store beskjeder som forteller deg at du ikke hører hjemme i det skeive miljøet.

I juni 2016, kunne man følge en slik avvisningsprosess i det offentlige ordskiftet. Harald Lassen, en ”straight-acting”, homofil mann, skrev et debattinnlegg i Dagbladet angående sin følelse av utenforhet i det skeive miljøet.

Kritikken lot ikke vente på seg. I stedet for å undersøke hvorvidt Lassen løftet frem et gyldig poeng, ble han fremstilt som en historieløs mørkemann (delvis fremprovosert av debattinnleggets krasse retorikk).

Prosessen rundt denne saken demonstrerer at Lassen hadde tråkket over en usynlige grensen for hva som er greit å mene innad i det skeive miljøet. Han opplevde således den fulle styrken av et indignert homomiljø og en svært offentlig sanksjoneringsprosess.

Hva kan vi gjøre?

Det er flere enn Lassen som føler seg fremmedgjort i møte med det skeive miljøet i Norge, enten dette er transpersoner som opplever manglende anerkjennelse for sitt foretrukne pronomen, eller biseksuelle personer som blir beskyldt for å være grådige og ubesluttsomme.

Regnbuen, det universale symbolet for homokampen, er beskrivende for dagens fragmenterte tilstand: I alle regnbuer er det nemlig ekstremt stor avstand mellom rødt og fiolett. 

Vår jobb i fremtiden blir således å knytte sammen de to endene i regnbuen, og danne en fargesirkel.

Illustrasjon: Eirik Hørthe.

Et viktig steg i denne retningen er å innrømme at vi alle bærer på homonormative antagelser (meg selv inkludert), og jobbe for å endre disse fordommene! 

Jeg tror det finnes en dyp sannhet i Michael Jacksons udødelige ord, hentet fra den populære sangen Man in the mirror:

“If you want to make the world a better place // Take a look at yourself, and then make a change”.

*Homonormativitet er et relativt nytt begrep uten en rådende definisjon. I denne artikkelen blir homonormativitet brukt som en kontrast til heteronormativitet, altså normer og antagelser som preger det skeive miljøet, både på godt og vondt. Undertegnede er klar over at det finnes andre gjeldende definisjoner.


De to andre innleggene i serien, kan du lese her:

Moderne diskriminering, del 1: Mikroaggresjon

Moderne diskriminering, del 2: Internalisert homofobi


ANNONSE

Kommentarer (81)

Ny kommentar ›

 • godisen

  15. mai 2018 13:23 Nei, jeg føler meg ikke på utsiden av et "skeivt mangfold" , heller ikke på innsiden. Bryr meg egentlig ingenting
 • 0rest_

  15. mai 2018 13:33 Jeg fant tidlig ut at jeg selvsagt ikke identifiserte meg med "alle" i homomiljøet (hva nå det er). Samtidig så hadde jeg aldri et litt negativt syn på de som evt var ganske annerledes enn meg selv, slik det kan virke som om det finnes blandt enkelte av oss. jeg lærte meg m.a.o tidlig å akseptere MANGFOLD. Jeg kan ikke si at jeg i nevneverdig grad har opplevd "homokonformitet", i så fall bare i svært liten grad. Jeg er uansett ikke typen som dilter etter saueflokken, enten så godtar man meg slik jeg er eller så kan man bare ha det så godt. "Konformitet" er uansett ikke noe typisk fenomen for homofile.
 • VegenNord

  15. mai 2018 14:03 Jeg avskyr og unngår "homiljøet". Det må være greit det også.
  Herre hvor enig jeg er med han der Harald Lassen. Syns også det blir feil å kalle ham "straight acting" med mindre han selv gjør det. Det at man ikke er feminin betyr ikke at man oppfører seg som heterofile.
 • HandyGuy

  15. mai 2018 14:30 VegenNord: Du unngår jo ikke «homomiljøet» i og med at du deltar her i homomiljøet Gaysir.
  Muligheten finnes for at du avskyr det, men da tror jeg neppe du hadde hatt profil her.
 • coach

  15. mai 2018 14:58 HandyGuy: Njæ, jeg er ikke så sikker på om man er aktiv deltaker i et bestemt miljø selv om man har profil på en sjekkeside/app. Jeg føler meg ikke som en del av Tinder-miljøet selv om jeg er bruker der.
 • HandyGuy

  15. mai 2018 15:06 Har Tinder også et fellesforum med debatter og meninger og ulike grupper? :)
 • fross

  15. mai 2018 15:27 Psykologen skriver: «Du skal helst være ung, hvit, cis-kjønnet, liberal, monoseksuell, areligiøs og urban.» Jeg er alt dette, unntatt ung (noe jeg dog har vært før), men har aldri følt meg spesielt innenfor homomiljøet. Ikke at det gjør noe heller.
 • ModernFlaneur

  15. mai 2018 16:04 And who knew just existing and trying to be friendly would lead to problems
 • 0rest_

  15. mai 2018 16:09 Vegennord: hvordan kan du AVSKY "homomiljøet".. jeg mener, en ting er hvis du evt bare har streite venner og ikke går på noen homosteder, oppsøker noen homofile grupper etc. Det er selvsagt helt greit. Men så lenge du gir uttrykk for at du "avskyr" homomiljøet (hva nå det er) så må du forvente å få pepper fra vi/de som evt føler at vi befinner oss i et slikt miljø. Jeg mener, selv går jeg knapt nok ut på homsesteder (hvis man med det mener utesteder og etter midnatt i helgene).. men det betyr ikke at jeg dermed avskyr stedene eller folka som går der. Så hvordan kan du kategorisk avsky homsemiljøet? selvforakt, muligens? du er vel ikke tilfeldigvis typen som i svært liten grad forelsker deg i andre homser men bare i heterofile menn vel? Vi hadde nemlig en sånn type på Forum for en tid tilbake.. dette er typen som ser seg selv i andre, og som misliker det de ser..
 • Vigilante

  15. mai 2018 16:54 VegenNord: at du unngår homomiljøet, er selvfølgelig helt Ok. At du avskyr det, not so much.
 • 73WR

  15. mai 2018 17:33 Imidlertid blir det noe underlig å anta at homonormative trekk er diskriminerende og universelle samtidig.

  I så tilfelle anser psykologien her diskriminering som et universelt fenomen,

  og man kan anse at forskningens agenda i seg selv er en ganske annen.


  At man her bærer på negative antatt universell homonormative vrangforestillinger innebærer med sikkerhet


  ikke at alle andre mennesker gjør det samme.

 • eirikinz

  15. mai 2018 18:50 Det finnes jo ikke ett homomiljø, det finnes mange! Eurovision-miljøet, lærhomsene, Partydopmiljøet, de som er opptatt av trening og kosthold, Gaysir-forum, bamsene, Grindr, late bloomers, fagottkoret, kulturinteresserte, de politisk engasjerte, de unge, de eldre... Så kan man jo diskutere i hvilken grad de er "miljøer" og i hvilken grad de er "skeive".
  Det vesentlige er; man føler seg jo i varierende grad innenfor eller utenfor flere av de. Folk er jo sammensatte. Noen kan like både trening og Eurovision, for eksempel. Det er først når man definerer homomiljøet som én bås, med ett sett av kriterier, at det blir problematisk.

  De som tar "avstand fra homomiljøet", tar altså ikke avstand til et faktisk, reelt miljø. De tar avstand til en fiktiv gruppe personer, som de har konstruert i fantasien sin.

  Vi er alle ulike. Men du kødder ikke med priden! Den er hellig! Det gjelder uansett, enten du er skeiv eller ikke, norsk eller ikke. Pride er et stort arrangement der alle "undermiljøene" er representert. Hele poenget er at festivalen skal være inkluderende, og feire mangfoldet. Hvis man ikke finner en eneste gruppe man føler en viss tilhørighet med, så har man ikke lett godt nok!

 • VegenNord

  15. mai 2018 21:42 Selvfølgelig er jeg ikke med i homomiljøet bare fordi jeg er på Gaysir. Det at jeg deltar i en debatt om miljøet kommer av at alle homofile påvirkes av hva aktivistene gjør. Dette er både samfunnets feil da det gjerne vil plassere alle i "en gruppe" i samme enkle bås, men det er også miljøets egen feil om det ikke innrømmer at det er ingenting annet enn seksualiteten, rent konkret er det snakk om romantisk og seksuell interesse i andre menn, som gjelder for alle homofile menn.

  Jeg avskyr femininiteten, kroppsfriheten, dansen, musikken, tonefallet, interessen i drag, og promiskuiteten med mer, i det organiserte og eller selvinnrømte homomiljøet. Jeg er altså meget personlig konservativ, politisk liberal, så gjør og lik hva du vil, men jeg syns også rent kulturelt at homofile bedre vil tas mot av samfunnet om vi ikke aktivt skiller oss fra det.

  0rest_ Hvorfor beskyldes alle som er kritiske til homomiljøet for å ha selvforakt? Jeg ville aldri byttet bort seksualiteten min selv om en ånd skulle gitt meg muligheten, jeg vil bare ikke dras med inn i et dragsug av drag og Beyonce på grunn av den.

  P.S. Pride kan gå å ta seg en bolle.

 • Taakefyrsten

  15. mai 2018 22:39 Vi er alle homomiljøet. Vi kan ikke mislike oss selv. Mange føler seg utenfor men vi er likevel innenfor.
 • Lord Lolindir

  16. mai 2018 07:25 VegenNord: For meg høres det rett og slett ut som du er homofob. Håper du har det godt med deg selv.