- Tøft, interessant og krevende


1673

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Fredagsgründeren: Vibeke & Henriette

Vibeke Hermanrud og Henriette Stensdal driver kunstgalleriet Kunstplass der de viser samtidskunst i alle genre - fra video-installasjoner til tekstil og maleri. Her fra presentasjonen av kunstprosjektet «Protest Factory». Foto: Monica Wegling.

Monica Wegling
11. mai 2018 14:00

Hver fredag presenterer vi en skeiv person som har trådt ut av A4-arbeidslivet, levert inn stemplingskortet og hoppet i det. Som har rendyrket sin egen idé, formet sitt eget konsept og startet sin egen virksomhet.


Navn: Vibeke Hermanrud & Henriette Stensdal
Alder: 47 & 49
Sivil status: Lykkelig gift
Antall barn: 0
Type virksomhet: Galleri/visningssted for samtidskunst, samt produksjon og kuratering av samtidskunstutstillinger.

Hva slags virksomhet driver dere?

– Vi er begge både initiativtakere og driftere, men vi har også et fagutvalg med etablerte samtidskunstnere. De er med på diskusjonene om strategi, kunstnerisk innhold og planer for drift.

Hvordan fikk dere idéen om å starte for dere selv?

– Vi hadde en felles inderlig lidenskap for kunst, og en gammel drøm å jobbe med nettopp dette.

Utstillingen «Protest Factory» var resultat av samarbeid mellom to kunstnere hvis uttrykk denne gangen var tekstil og keramikk. Siri Hjorth står for tekstil, mens Sebastian Makonnen Kjølaas er representert ved keramikk. Foto: Monica Wegling.

Hvilke utfordringer har dere møtt på?

– Vi har valgt å drive et ikke-kommersielt visningssted for samtidskunst med både konseptuelle og politiske utstillinger. Det er en smal nisje, og det sier seg selv at det er en økonomisk utfordring. For eksempel er det et tøft leiemarkedet i Oslo når man ønsker et synlig galleri på gateplan. Vi har flyttet flere ganger, men er superfornøyde med rommet vi har i Rozenkrantz gate nå.

Hva kreves for å lykkes med gründervirksomheten?

– For oss er det veldig enket: Alltid strebe etter høy kvalitet på utstillingene/kunsten, og det skal være gøy og interessant.

Tror dere det følger noen særskilte fordeler/ulemper med å være skeiv?

– Både ja og nei. Vi tør å strekke oss etter et mål vi ønsker å nå. Også synes vi jo at det å være skeiv er en forutsetning for å jobbe med utstillinger som har skeiv tematikk.

Hva har dere lært om dere selv i prosessen?

– Vi har begge har hatt en bratt læringskurve, men vi er fremdeles sultne på å videreutvikle oss selv og Kunstplass. Det inspirerer å utvikle nye konsept og egen kunnskap.

Samtidskunst med uttrykk i keramikk og tekstil denne gangen. Uken etter ble vegger og tak malt om og gjort klar for nye uttrykk. Da var det utstillingen «Borderline» som gjorde entre. Foto: Monica Wegling.

Har gründertilværelsen blitt slik dere forestilte dere?

– Ja, den har vært tøff, interessant og krevende. Vi startet med visshet om at det kunne ta tre til fem år før vi kunne bli økonomisk bærekraftig. Samtidskunst er ofte smalt og sært. Det er først i de siste årene vi føler oss etablerte i feltet.

Har du forsakt noe i prosessen? 

– Ja, vi opplever at vår egen kunstproduksjon har stoppet opp. Vi har jobbet mye dobbelt og det har kostet mange kveldstimer. Det har ikke vært noe tap, men det har blitt mindre tid med familie, venner og trening.

– Derimot er det mange i familien og venner som kommer til galleriet i arbeidstiden og det setter vi stor pris på. Vi har også utvidet vårt nettverk enormt ved at vi har skapt en møteplass for kunst og kultur.

Har dere gått skikkelig på trynet noen gang?

– Nei, heldigvis ikke, men det har hendt at målet for ønsket resultat i utstillinger ikke er oppnådd. Da går energien litt ut, men vi rebooter og går på igjen til de neste prosjektene.

På spørsmål om de noen gang har vurdert å gi opp, svarer de kontant; 

– Nei!

Hvilke råd vil dere gi til andre som vil starte egen virksomhet?

– Jobb først frem et godt konsept med gode rådgivere. Bygg nettverk og samarbeid med aktører i samme felt. Og igjen, aldri gå på kompromiss med kvalitet, og ikke minst - ha det gøy!


Les forrige ukes fredagsgründer:

– Klart det har vært noen tøffe tak

 

ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • jord

    13. mai 2018 13:13 : D