- Vi har tydeligvis truffet en nerve


1646

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Kulturministeren til Bygdepride

Torsdag åpner Bygdepride. Leder Anbjørn Steinholm Frislid (t.v.) og styremedlem Rune Sæbønes i Ørsta/Volda Pride er overveldet over responsen festivalen har fått. Festivalen er tilsluttet FRI Midt-Norge. Pressefoto.

Redaksjonen
9. mai 2018 13:43

Under slagordet "Pride er best på bygda" ønsker arrangørene å vise at pride-feringer ikke bare er forbeholdt de store byene.

Denne uken åpner tidenes første Bygdepride, i regi av Ørsta/Volda Pride – som ble stiftet i fjor høst.

Målet med festivalen er å fokusere på lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i bygdemiljøet.

Torsdag 10. mai er endelig klart for åpning, etter flere måneder med planlegging.

– Selvsagt er vi spente, men aller mest gleder vi oss. Endelig kan vi komme i gang med festivalen, sier Anbjørn Steinholm Frislid, leder i Ørsta/Volda Pride.

Saken fortsetter under bildet.

De første regnbueflaggene heises ved Propellhallen. Ørsta/Volda ligger i Møre og Romsdal. Foto: Ørsta/Volda Pride.

Motstand

Festivalen har allerede fått mye oppmerksomhet, både i lokalpressen og riksmedia.

I november i fjor gikk pastor Hans Reite i menigheten Nytt Livs Senter i Ørsta hardt ut mot pride-arrangementet. «Det kan kalle ned forbanning over bygdene slik det gjorde over Sodoma og Gomorra i oldtida», skrev pastoren i et innlegg i lokalavisa Møre.

«De homofile og lesbiske må få drive med hva de vil i det skjulte, men hvorfor skal de stå fram med parade for å profilere levesettet sitt», skrev han videre og fulgte opp med å spørre om "de homofile vil kapre ungdom fra Volda".

Dette førte til at landbruks- og matminister Jon Georg Dale, som selv er fra Volda, kastet seg inn i debatten. 

Dale mente Reite er fordomsfull, og dømmer dem som velger å leve på en annen måte:

– Pastoren gjør seg til talsmann for han som også er min gud. Min gud er mindre fordomsfull en Hans Reite sin, sa han til NRK.

Bygdepride har møtt motstand. 28. april demonstrerte et trettitalls personer mot festivalen. Foto: Ørsta/Volda Pride.

Men pastor Reite ga seg ikke med dette. I april gikk han og rundt 30 personer i en såkalt Jesus-marsj i Volda for å vise sin motstand mot Bygdepride. Motdemonstranter stilte opp langs ruten og veivet med regnbueflagg.

– Den intoleransen pastor Hans Reite gir uttrykk for i dagens demonstrasjon, kan alle på Sunnmøre ta et oppgjør med på Bygdepride. Jeg håper flest mulig møter opp, var statsråd Dales reaksjon på marsjen.

Skei Grande: – Utrolig imponert

Og en av dem som har meldt sin ankomst, er kulturminister Trine Skei Grande. Hun skal blant annet delta paraden fredag 11. mai.

– Det finnes ikke noe viktigere å gå i tog for enn for kjærligheten. Jeg ble utrolig imponert da jeg hørte at noen hadde lyst til å arrangere pride i Ørsta/Volda. Når mennesker trues til ikke å få lov til være seg selv, så taper hele verden på det, sier Skei Grande og oppfordrer alle til å stille opp.

Kulturminister Trine Skei Grande er klar for fredagens parade. Pressefoto: Venstre.

Paraden starter kl. 17.30 ved Volda omsorgssenter, og går videre gjennom gatene til Propellhallen ved Studenthuset Rokken.

Her vil kulturministeren holde en appell, sammen med blant andre leder i Ørsta/Volda Pride, Anbjørn Steinholm Frislid.

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV) er også blant appellantene.

– Ørsta og Volda pride er ekstra viktig fordi konservative krefter har demonstrert mot vår frihet. Da er det utrolig stas å få være med å feire kjærligheten og mangfoldet, sier Wilkinson. 

SV-politiker Nicholas Wilkinson holder appell etter paraden. I juni gifter han seg med kjæresten Sebastian. Foto: Morten Brun/SV.

Arrangørene melder at over 50 lag og organisasjoner er påmeldt til paraden.

– Det er over all forventning. Vi er overveldet. Det vil si at det blir minst 500 i paraden, og vi regner med mange vil henge seg på, sier festivalsjef Steinholm Frislid.

Spinning og kirkekonsert

Men Bygdepride består selvfølgelig av mer enn bare parade.

Lørdag er det gratiskonsert i Laguneparken i Ørsta, med artister som Urørt-vinner Jon Olav og Egil Olsen. Og søndag avsluttes festivalen med en konsert i Volda kirke.

For uten dette, byr Bygdepride også på skeiv lyrikk fra 1930-tallet, filmvisning, bygdefest på Rokken, markedsdag, Eurovision-party og spinningtime (!).

Overveldet

Da styret i Ørsta/Volda Pride startet arbeidet på senhøsten i fjor, ante de ikke hvilket omfang arrangementet skulle få– og hvor stor responsen tross alt ble:

– Vi har tydeligvis truffet en nerve. Hovedbudskapet vårt er at ingen skal lenger flykte fra bygda fordi de vil være den de er. Vi ønsker å vise at bygdene, i dette tilfellet Ørsta og Volda, har vært gjennom en veldig endring de siste årene. Aksepten for å være annerledes, viljen til å inkludere og evnen til å godta grenseløs kjærlighet er kjennemerke også for bygda, sier styremedlem Rune Sæbønes i Ørsta/Volda Pride.

Han og Steinholm Frislid ønsker alle velkomne til Bygdepride, og håper arrangementet vil sette spor etter seg.

For fullstendig program, se sjekk ut bygdepride.no.


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • Leonnoel

  9. mai 2018 16:48 Lykke til med arrangementet! Bygdepride er kommet for å bli! Takk til initiativtakere og arrangementskomite!????????????????????????????????
 • Dobbeltmoral

  9. mai 2018 18:13 Helt sykt bra! Vi trenger toleranse på landsbasis og ikke med utgangspunkt i de urbane strøk. STÅ PÅ :D
 • glasex

  10. mai 2018 09:09 Pastor Streite Reite må få mene hva han vil
  kan han ikke holde på i det skjulte ,leve som han lærer ...Dette er jo ikke et gufs men en sykt dårlig parodi på et stakkars menneske parodiske forhold til Gud . Pastor Streite Reite satte Bygde Pride på kartet . Drahjelp er fint . og vi andre får stå sammen ,det blir mye nærhet av det
 • RamonCuevasdd

  10. mai 2018 09:45 ha det gøy! Now that preacher should simple open his mind! But that would mean change and improvement and some folk have enough with what they got as kids. No need to go beyond the norm. Real sad. I hope the Voldanians have a real pride day and take it to a level of interest and delight for the whole of Volda.
 • Vestfoldbamsen

  10. mai 2018 09:54 Fy søren så bra tiltak. Jeg er kjempeimponert og happy. Lykke til med arrangementet!
 • Crooner

  10. mai 2018 10:18 Hurra for dette! Lykke til til alle involverte :)
 • kammers

  10. mai 2018 11:27 Hei. Er imponert over det de har fått til og det motet de viser med å gå i mot bygdedyret og den forkvakla religionen som pastor Reite representerer. Spør han om han ikkje trur på Gud. Han trur vel at gud har skapt oss alle, som vi er og at skaparverket er godt...når han har skapt det. Så pastoren er mot skaparverket og kan ikkje da vera ein kristen mann. Kva er han da? Jau, han er ein som set seg opp mot Gud.Spør han kva han meiner om det. Ein skal ikkje setta seg opp mot Gud. Ingen har skapt seg sjøl.vi var slik frå fødselen. Det er ein kristenplikt å elska sin neste, det bør ein pastor veta.
  Det er bra at bygdefolk reiser seg mot bygdedyret og villfarne pastorar. Alle kommunar bør legge tilrette for alle, også såkalla skeive (likar ikkje ordet)slik at dei held folk i bygda. Bygdene treng mangfolk,,, det er nok bygdefolk som virrar rundt i Oslo, London pub osv, fordi at dei ikkje føler seg velkommen i si eiga heimbygd, Kommunane må tenkja over den ressursen dei tapar gjennom at dei ikkje legg til rette for alle. Ofte er dei såkalla skeive gode omsorgsfulle,reflekterte ressurspersonar som bygdene ville blitt rikare av å ha i heimemiljøet sitt.

  Heider til intiativtakarane, dei to ministrane som stiller opp og alle bygdefolk som tør å stilla opp,
  Stakkars pastor Reite og medlauparane hans. Håper dei snart forstår at dei har forkvakla ein god og inkluderande gud, og finn ein Gud som dei ikkje har skapt,men ein Gud som har skapt dei,---og oss alle slik vi er.

  Lukke til med ein god feiring i eit godt maivær.

 • Erkeskorpionen

  10. mai 2018 12:03 Lykke til med arrangementet. Så bra at det fokuseres på Pridearr. utenfor urbane strøk, det er virkelig på tide å synliggjøre at LHBT,ere finnes over hele landet, og ikke bare i sentrale Østlandsstrøk. Dette er noe som FRI bør omfavne med lange armer.
 • Leo_beer

  10. mai 2018 13:07 Som født og oppvekst her, syns jeg dette burde ha blitt gjort for lenge siden. Det har vært tabu å være homofil her i bygden. Men nå går det mot nye og lysere tider :) kjempe flott at så mange støtter bygdepriden :) jeg gleder meg til å gå i paraden med hodet hevet høgt og regnbue flagget i handen :)
 • busdriver

  11. mai 2018 19:28 Hvor er link til innlegget fra landbruksministeren? Det burde vel vært referert i sin helehet her.
 • frida

  13. mai 2018 10:33 Lykke til med arrangementet! Dette blir bra!
 • evgis

  13. mai 2018 21:04 Som utflytta frå Volda for en haug med år siden var det veldig kjekt å ta turen til Volda denne helga og å gå i paraden. Fint vær og kun blide folk over alt. Hurra!
 • Elintv

  14. mai 2018 15:15 Takk til arrangørene. Jeg kjørte 55 mil hver vei for å være med, og det var det verdt. Snakket med mange lokale folk, og det fineste av alt var hvor stolte de nå var av bygdene sine!!