PrEP eller ikke PrEP?


1744

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

PrEP eller ikke PrEP?

Til høsten håper Eirik Andreas Sandaker å begynne filmingen av dokumentaren «PrEP Me - a hard pill to swallow.» I den skal han utforske egne og andres holdninger til PrEP, både i Norge og USA. Foto: Jonas Sundquist.

Jonas Sundquist
11. apr 2018 14:00

Blir man slut-shamet om man går på PrEP? Er det noe skamfullt ved «homopillen»? Og er det trygt for kroppen? Dette er noen av spørsmålene Eirik Andreas Sandaker skal utforske i sin nye dokumentar, PrEP Me – a hard pill to swallow

Men han leter fremdeles etter en siste deltager.

– Det hele begynte med min egen hiv-angst, forteller Eirik Andreas Sandaker.

Han sitter på en kafé på Youngstorget – like ved kontorene til Mastiff, hvor han frilanser som klipper for TV-underholdning og dokumentar.

– De jeg har snakket med som går på PrEP sier det tar bort hiv-angsten. Det er kjempefint, men jeg er fortsatt usikker på om jeg ønsker PrEP.

Nå skal Sandaker lage dokumentar om PrEP, hiv og homoseksuell adferd under tittelen PrEP Me.

Her ønsker han blant annet å se nærmere på usikkerheten rundt den blå pillen, både hos seg selv og andre.

Lenge ønsket å lage hiv-dokumentar

– Tanken om å lage en dokumentarfilm rundt hiv-problematikken har jeg hatt i flere år, men jeg ønsket å lage en tidsriktig fortelling.

Sandaker beskriver en oppvekst hvor bilder av døde og døende homser preget hans syn på homoseksuell helse. Han tror det har ført til noe av frykten for hiv.

– Jeg har lenge båret på en hiv-angst, og som oftest kommer den til uttrykk når jeg tar en hiv-test, fortsetter han.

Ideen sprang ut fra Sandakers egen hiv-angst. – Jeg synes det er kjempefint at PrEP kan gjøre at vi føler oss tryggere, men jeg er fremdeles usikker på om jeg ønsker å gå på pillen, sier han. Foto: Jonas Sundquist.

– Det kan virke som den yngre generasjonen av homser føler at hiv ikke er noe stort problem i dag fordi medisinene er veldig gode. Men det er mange andre ting som bekymrer meg dersom jeg blir smittet. Vil jeg få meg en kjæreste, for eksempel? Hva vil folk tenke på jobben? Hadde jeg turt å si det til familien?

Så kom PrEP, og Sandakers dokumentaridé.

Det er pille man kan ta selv om man ikke har hiv-viruset. Det er relevant for alle som er i smittegruppa, understreker han.

Og et av spørsmålene han stiller seg selv, er om han selv skal begynne på pillen.

– Jeg oppfyller kanskje flere av kravene til risikogruppen, og dette er kanskje den perfekte løsningen for min hiv-angst. Så jeg skal prøve å finne ut hvorfor jeg er usikker på PrEP.

Han mistenker at noe av usikkerheten ligger i enkelte holdninger til PrEP i vårt norske homomiljø, og kanskje blant homser andre steder også.

– Det er nok en del som tenker at de som tar PrEP er folk som har mye ubeskytta sex, er promiskuøse, og at det kanskje ikke er de man vil date først. Og jeg har kanskje tenkt den tanken selv innimellom. Men hvem er jeg til å dømme andres sexliv?

Sandaker er selv positiv til at PrEP er tilgjengelig for alle i smittegruppa.

– Jeg synes det er kjempeflott at dette kan gi folk et bedre sexliv, og at de kan føle seg trygge. Men jeg vet også at noen folk ser ned på dem, og jeg har ikke så mye til overs for at vi innad i miljøet skal slut-shame hverandre.

Annerledes i USA

Da hiv-epidemien spredde seg på 80- og 90-tallet var det større solidaritet og forståelse innad i homomiljøet, påpeker Sandaker.

– Men nå kan det se ut som PrEP er i ferd med å splitte oss, som er ironisk, med tanke på at dette kan utrydde hiv på langsikt.

Sandaker trenger en karakter til i dokumentaren; en norsk, homofil mann i 20-åra som selv går på PrEP. – Vi trenger noen som tør å invitere oss inn i livet sitt, og snakke om hvordan PrEP har endret hans seksuelle hverdag i positiv retning. Foto: Jonas Sundquist.

Gjennom dokumentaren ønsker Sandaker å stille spørsmål rundt holdningene til folk som både bruker og ikke bruker PrEP, ikke bare i Norge, men også i USA.

Og der, på andre siden av Atlanterhavet, er situasjonen en ganske annen.

– I USA tenker flere at dersom man ikke går på PrEP er man uansvarlig og ikke tar vare på egen helse. Det er mer uglesett, mens her i Norge er det nesten motsatt.

Men Sandaker ønsker også å se nærmere på hvordan det er å leve med hiv, som han selv vet lite om.

– En av karakterene i filmen, Mike fra San Fransisco, har levd med hiv siden 1987. Da han fikk diagnosen var det ingen som visste noe om viruset. Han overlevde mens all hans venner døde. Mike gjorde dette til en kampsak og har vært aids-aktivist siden den gang.  

Leter etter en mann i 20-åra

Sandaker håper dokumentarproduksjonen kan begynne til høsten, og han har høye forventninger.

Han håper filmen vil bidra til å øke vår kunnskap om hiv og PrEP, men også at vi kan reflektere over våre holdninger rundt seksualitet, spesielt når det kommer til slut-shaming.

– Så er jeg naiv da, jeg håper vi kan klandre hverandre mindre og ha mindre moraliserende holdninger overfor hverandre, og at vi kan være mer positivt innstilt til vårt eget og andres sexliv.

Tanken er at dokumentaren skal være ferdig våren 2019, men han trenger fremdeles en karakter til.

– Jeg trenger en norsk, homofil mann i 20-åra som også har slitt med hiv-angst som meg selv, understreker han.

Det bør være en som går på PrEP, og som tør å snakke åpent om hvordan det har forandret hans seksuelle hverdag i positiv retning.

– Vi har ikke så mange som snakker om det nå, så jeg trenger en som kan invitere oss inn i livet sitt.

PrEP Me skal ikke være en typisk undervisningsdokumentar. Denne filmen vil stille flere spørsmål enn jeg har svar – for mange av spørsmålene vil være opp til seeren å ta stilling til.

– Og hvis noen vil donere penger mottas det med takk, avslutter han og ler.


Dersom du tror du er du er den rette for jobben, kan du kontakte Sandaker per mail esandaker@hotmail.com.

Han påpeker at all informasjon han mottar vil behandles konfidensielt, og ingenting skal publiseres.


Les også:

– Vi må fjerne skammen


ANNONSE

Kommentarer (36)

Ny kommentar ›

 • fross

  11. apr 2018 14:54 Jeg kommer ikke til å bruke prep eller ha sex uten kondom med noen som sier han går på prep av tre grunner.
  1) det er noe dekadent ved å belaste offentlige budsjetter for å få piller fordi man ikke gidder å bruke kondom. (I 35 år som aktiv seksuelt har jeg ennå ikke opplevd et sprukket kondom)
  2) kan man stole på en som sier at han bruker prep, dvs. risikerer man å ha sex med en som juger om det? Risikoen er der.
  3) prep beskytter ikke mot andre kjønnssykdommer.
 • Seeker88

  11. apr 2018 15:01 Det er vanskelig å forstå at "jeg håper vi kan ... ha mindre moraliserende holdninger overfor hverandre, og at vi kan være mer positivt innstilt til vårt eget og andres sexliv." Hvis det ikke defineres hva er moralske holdninger og normer, hvordan kan man da skille mellom "positivt" og "negativt" innstilt.
 • Sindre

  11. apr 2018 15:06 <- Norsk homofil mann i 20-åra som går på PrEP.
  Værsågod.
 • SkormVolt

  11. apr 2018 15:09 Fross:

  Takk, du har bevist hvorfor tematikken må tas opp.

  Jeg går ikke på PrEP og mener at dette er et viktig verktøy i kampen mot nye infeksjoner.
  Vi har tross alt hatt kondomer og holdningskampanjer i tiår, mens infeksjonstallene fortsatt står.
  Hvorfor tillater vi oss den friheten å hindre personer fra å ta ansvar over egen helse, bare fordi det ikke er noe "vi selv ville gjort"?

 • fross

  11. apr 2018 15:27 Skormvolt: jeg begrunner bare mitt eget standpunkt, legger meg ikke opp i ditt standpunkt og dine valg.
 • Seeker88

  11. apr 2018 15:42 @SkormVolt: PreP er ikke det eneste verktøyet mot infeksjoner. Beskyttet sex kan ha bedre virkning hvis man bare snakker om "ta vare på egen helse". Bruk av PreP drives av annet enn bare å ta vare på helse. Jeg tror at den enkelte bør ha frihet for å bestemme PreP eller ikke, slik som det er. Men jeg tror at vi kanskje kan erkjenne at det er forskjeller mellom PreP og beskyttet sex, på nesten samme måte som vi forstår at muskler fra doping er forskellig fra muskler fra trening. Tror du ikke at en likestilt holdning mot PreP vil da undergrave de som går for beskyttet sex? Hvis økt bruk av PreP bidra til økning av andre infeksjoner enn HIV, kan vi fremdeles konkludere at PreP har positiv virkning for helse av hele kommunen?
 • SkormVolt

  11. apr 2018 15:52 Seeker88:

  Jeg sier ikke at PrEP er det eneste verktøyet, men ett verktøy. Et svært viktig verktøy for de som uansett ikke bruker kondomer. Det er det man bør stille PrEP opp mot - Ikke PrEP eller kondom, da dette ikke funker for alle.

  Med obligatorisk testing hver tredje måned vil det også gi helsetjenesten mulighet til å komme i kontakt med en gruppe som er i høy risiko for andre infeksjoner, i tillegg til HIV.
  Sånn sett vil jeg se på det som en stor gevinst, om dette gruppen uansett praktiserer sex uten kondom.
  Det er tross alt det som er problemstillingen.

 • fross

  11. apr 2018 16:06 Obligatorisk testing hver tredje måned er et lyspunkt. Men tror du virkelig at kun gruppen som ikke bruker kondom i dag, vil skaffe seg prep? De mange som synes kondom er noe herk vil også kreve det. I USA avvises man på apper i «sexmarkedet» hvis man insiterer på å bruke kondom, fordi man er «gammeldags».
 • Seeker88

  11. apr 2018 17:21 StormVolt: Du har gått forbi spørsmål om hvilke moralsk holdning vi forholder oss til PreP. Uten tvil har PreP positive påvirkninger for de som påstår uten kondom. Som fross skriver, hvis beskyttet sex er valgt bort mot PreP, hvordan skal vi fortelle de som er tvunget til PreP pga sex press?
 • Mirromurr

  11. apr 2018 17:33 Snodig setning. Tvunget til Prep grunnet sexpress. Det høres ikke bra ut.
 • Kobosil

  11. apr 2018 17:44 Det er billigere å gi ut prep, enn å behandle folk for hiv resten av livet.

  Folk blir smittet med hiv hvert eneste år, dessverre... noen av de kan være skikkelig uheldige. Det er synd at det å bruke prep i Norge skal ses på som en indikator på at man er skitten og løs. Det blir å generalisere på det groveste.

  Men faktum er at veldig mange, spesielt utenfor Norge, tar prep og går amok sexuelt. Litt som å drikke «diet Coke» og tenke «now I can eat anything!" På grunn av «misbruk» av prep, går tallene på andre kjønnssykdommer i været.

 • Number Seven

  11. apr 2018 18:46 Fross:

  « I USA avvises man på apper i «sexmarkedet» hvis man insiterer på å bruke kondom, fordi man er «gammeldags».»

  Det gjør man også her i landet, av homser som ikke bruker PrEP. Som nekter å bruke PrEP. Som mener en kan bli sprutet full av hva som helst, men sier du at du bruker PrEP så er du hore.

 • fross

  11. apr 2018 19:55 Number seven: det du skriver ser svært usannsynlig ut, men man kan aldri utelukke noe på det homofile sexmarkedet. Også derfor er det kondom eller ingenting for mitt vedkommende. Det siste drøye året har jeg heldigvis vært i monogamt forhold. Misunner ikke dem som må manøvrere i dette rotete farvannnet, som prep nå har gjort enda mer uoversiktlig.
 • xcelsior

  11. apr 2018 20:11 PrEP beskytter verken mot klamydia, (resistent) gonore eller hepatitt B etc, så kondom er og blir et must.
 • Looking4

  11. apr 2018 20:14 Det er billigere å forebygge enn å reparere, prisen på PrEP er halvert etter pantentet gikk ut for Truvada/Gilead. De som går på PrEP er under oppfølging, test hver 3 mnd. Ser på Grindr at enkelte opplyser bl.a sist testet i 2016, det er disse som er farlige, som ikke vet hva de bærer på. At noen velger å bruke PrEP er å ta ansvar for sin egen og andres helse. PrEP beskytter kun imot hiv, men har større sikkerhet enn en kondom. PrEP kan godt brukes ilag med kondom ;-)
  Fra 1.jan 2018 så ble det endringer, nå er det helseforetakene som skal ta av sitt budsjett og vurdere behovet for PrEP for hver enkelt søker. Dessverre finnes det noen der ute som aldri kommer til å bruke kondom og ta finnes det en pille som kan beskytte de, og folk har fått påvist hiv mens de har støtt i kø for vurdering. At noen velger PrEP viser bare de tar ansvar, blir fler og fler som er negativ on PrEP på Grindr.