13 gode grunner til å følge med på OL


2759

innlogget

40707

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

13 gode grunner til å følge med på OL

Åpne, skeive og stolte idrettsutøvere: 13 av deltakerne i vinterlekene i Pyeongchang er åpne om sin skeive legning, melder nettstedet OutSports. Blant disse er f.v. Adam Rippon (USA, kunstløp), Emilia Andersson Ramboldt (Sverige, ishockey) og Gus Kenworthy (USA, freestyle).

Kristian Mendoza/redaksjonen
8. feb 2018 14:30

Ukens utenriks:
Skeive deltakere i vinter-OL | Homofili ansett som mental lidelse i Indonesia | Den nye Homsepatruljen får ros

Se også: Film om homofili blir vist på indiske kinoer.


Vinter-OL: Så mange utøvere er åpent skeive

Når de 23. olympiske vinterlekene i Pyeongchang åpner fredag, er det intet mindre enn 13 åpent skeive utøvere som deltar. Det melder OutSports.com, som har laget en oversikt på sine nettsider.

Dette er en økning fra forrige vinter-OL i Sotsji i Russland, hvor det kun var syv åpent skeive utøvere.

Blant de mer kjente homofile deltakerne, er den amerikanske freestylekjøreren Gus Kenworthy – samt landsmannen Adam Rippon.

Sistnevnte skrev vi om forrige måned fordi kunstløperen ble historisk som den første, åpent homofile som representerte sitt land i sin idrett.

– Jeg tror det er viktig å være stolt av den man er, spesielt i disse dager, uttalte Rippon til mediene da det ble kjent at han skulle delta.

Fra Sverige er ishockeyspiller Emilia Andersson Ramboldt blant de åpent skeive som er med. Emilie er gift med Anna, og i fjor fikk de sønnen Walter.

Også andre utøvere, som skihopper Daniela Iraschko-Stolz fra Østerrike, den nederlandske snowboardkjøreren Cheryl Maas og den australske langrennsutøveren Barbara Jezeršek blir nevnt.

OutSports presiserer at denne listen kun tar hensyn til idrettsutøvere som på en eller annen måte har stått fram offentlig.

«Vi er klar over at det er andre olympiske deltakere som er åpen overfor sitt team, men som ikke har snakket om dette offentlig. Disse er ikke med på listen, skriver nettsiden.»

Rekorden for flest åpent skeive utøvere i OL-sammenheng er det sommerlekene i Rio som står for, med hele 56 personer, melder OutSports.com.


Indonesia: Nå er homofili en “mental lidelse”

Tidligere denne måneden vedtok det indonesiske helsedepartementet å innlemme homofili på listen over psykiske lidelser, melder flere skeive medier.

Mange frykter at dette tiltaket vil styrke de politiske kreftene som ønsker å kriminalisere “homofile handlinger”, noe som har fått internasjonale organisasjoner til å reagere.

Homofili ble nylig innlemmet på listen over mentale lidelser i Indonesia. Mange frykter veien til kriminalisering av “homofile handlinger” nå blir kortere.

Blant annet har lederen for menneskerettighetskommisjonen i FN, Zeid Ra‘ad Al Hussein, hatt samtaler med president Joko Widodo nå nylig. Den økende skepsisen mot lhbt-miljøet i verdens mest folkerike muslimske land, blir sett på med bekymring, skriver Huffington Post.

Ifølge flere medier er det resultatene fra to omfattende rapporter, utarbeidet av Indonesian Psychiatrists Association (PDSKJI), som er årsaken til vedtaket.

I rapporten konkluderes det med at skeive ofte lider av identitetskriser og derfor mer “sårbare” for psykiske lidelser.


Den nye Homsepatruljen høster gode kritikker

Åtte episoder i den nye versjonen av Queer Eye for the Straight Guy (i Norge kjent under navnet Homsepatruljen, red. anm), ble denne uken lagt ut på Netflix.

Konseptet er det samme som i de forrige sesongene: Fem homofile eksperter skal «fiffe opp» en gjeng mannfolk som på en eller annen måte sliter.

Fab Five: Den nye gjengen i Queer Eye har grunn til å skåle. Foto: Carin Baer/Netflix.

Både the New York Times og The Guardian er positive til den nye Fab Five-gjengen, som består av Bobby Berk (interiør), Karamo Brown (kultur), Antoni Porowski (mat og vin), Jonathan Van Ness (hår) og Tan France (mote).

«Queer Eye har mye mer innhold enn dynamikken mellom homofile og heterofile. En rørende episode handler om en homofil hovedperson som gjør seg klar for å komme ut av skapet overfor sin familie, og som alltid har kledd seg på en “ikke-homofil” måte - en erkjennelse på at det finnes flere måter å leve ut sin seksualitet på», skriver New York Times.

The Guardian på sin side hyller serien for måten skaperne tar for seg forskjellig sider av maskuliniteten.

«Mennene snakker til hverandre på en måte som kanskje ikke har vært mulig før», skriver anmelder Rebecca Nichilson.


Video: Her møtes de gamle og de nye

Få også med deg denne videoen, hvor den originale besteningen i Queer Eye fra 2003 møter de nye medlemmene i 2018-sesongen.

I den nesten fire minutter lange filmen, diskuterer de årsaken til at serien fortsatt er relevant:


India: Historisk filmavgjørelse

I filmen Evening Shadows får vi et innblikk i livet til en ung homofil mann og livet hans i det sørlige India. Den unge mannen er allerede forelsket i en annen mann, men møter en del motbør fra sin svært konservative familie som ønsker å gifte ham bort.

Evening Shadows tar for seg homofil kjærlighet, men også de sterke båndene mellom mor og sønn. Hovedrollene trakteres av Devansh Doshi (Kartik) og Arpit Chaudhary (Aman). Pressefoto.

Temaet som tas opp er i manges øyne kontroversielt, og filmskaperne fryktet at filmmyndighetene i landet vill bannlyse den.

Derfor var gleden stor da indiske CBFC Film Board i Mumbai ga Evening Shadows U/A rating. Det betyr med andre ord at filmen kan sees av mindreårige, så lenge de har voksne ledsagere på kino – en avgjørelse som blir sett på som historisk, skriver indiablooms.com.

Se trailer her:


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • Ingefæroter

  8. feb 2018 14:59 Gus <3
 • Vaelen

  8. feb 2018 17:52 At det er med 13 (eller flere) skeive utøvere endrer ikke det faktum at absolutt all vinteridrett er gørr å se på, men hurra for dem!
 • gre18cce

  8. feb 2018 20:31 Skal få med meg ganske mye , men det siste jeg tenker på er vel egentlig hva dem er for noe eller ikke bare den beste vinner .....
  Men husker jo fra min pur ungdom Eric Heiden i den tettsittende drakten sin som fikk meg til å glemme rundetider og stoppeklokka , hva jeg fantaserte om å gjøre med han tør jeg ikke skrive , det kan bli for grovt for noen :-) At det var noen runder , ja - men ikke runder rundt skøytebanen.
 • bro

  8. feb 2018 20:43 ol... lol
 • Ingefæroter

  8. feb 2018 22:19 Vaelen. Det er da ikke bare vinteridrett som er kjedelig å se på. All idrett er dørgende kjedelig. Jeg bare følger de heiteste fyrene på insta i tilfelle de poster shirtless pix...
 • LaCebolla

  9. feb 2018 09:52 Er tydelig at OL tv har seere av forskjellige grunner??????
 • WINDSOR

  9. feb 2018 18:57 Er det at deltagere er homofile en grunn til å se OL? Kjenner at sånne utsagn provoserer meg litt.. hva har legning med OL, idrett og prestasjoner å gjøre? Er så lei av at alt skal fokuseres på seksualitet når det i virkeligheten handler null om det... legning er faktisk bare én del av oss - ikke hele jævla livet.
 • Trygve

  9. feb 2018 21:26 Det handler først og fremst om åpenhet innenfor idretten, og det ER viktig. Mulig det ikke er viktig for alle, men det er viktig for veldig mange. Derfor er det bra å sette pris på de idrettsmenneskene som går foran med åpenhet, og som blir forbilder for mange unge mennesker som ser at det er mulig å ha hele, åpne og fulle liv på denne arenaen selv om man tilfeldigvis forelsker seg i noen av samme kjønn.
 • JR96

  10. feb 2018 14:21 Da var det en grunn til å se kunstløp også ;)
 • Big tiddie mama

  10. feb 2018 17:55 Eneste grunnen jeg trenger for å følge med på OL er jo fordi jeg får 1gb gratis per gull Norge får. thank you Telenor!
 • Vaelen

  10. feb 2018 18:44 Det får vi jo av Telenor uten å følge med på OL også ;)