GayGalla 2018: Så godt som alle var der


1732

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

GayGalla 2018 - vinnerne!

Årets LHBT-personer er Mikkel Eskil Mikkelsen (t.v.) og Runar Myrnes Balto - som er de første åpent skeive noensinne til å bli valgt inn på Sametinget. Prisvinnerene får peke ut en veldedig organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer kr 20 000 til. Foto: Jonas Sundquist.

Monica Wegling
4. feb 2018 11:00

Til en nær fullsatt Chateau Neuf-sal ble de æret de som æres burde. Nærmest alt som kunne krype og gå av landets skeive kulturelite var tilstede på GayGalla lørdag kveld.

Rett før showet sarter, henger en av de siste gjestene av seg ytterklærne i foajeen. Under ytterjakken kommer den hvite snippen til syne.

– Strålende! Utbryter Oslos nye biskop, Kari Veiterberg, på spørsmål om hva hun synes om GayGalla.

– Det er viktig at vi stopper opp og feirer, sier hun med et stort smil, og legger til at også på hennes eget område er det mye å feire.

For eksempel anerkjennelsen av skeiv kjærlighet, sier hun, og sikter særlig til at skeive har hatt et mer eller mindre uttalt yrkesforbud.

– Mange skeive er gode trosformidlere, og nå kan de søke de jobbene de vil, sier hun før Gaysir lar henne gå videre opp i salen der GayGalla snart begynner.

GayGalla, som om en knapp time lar henne motta prisen for Årets Hetero.

Oslo-biskop Kari Veiteberg mottar prisen Årets hetero, til stående applaus fra publikum. Prisen ble delt ut av Silje Nordnes og Erlend Elias Bragstad. Foto: Jonas Sundquist.

Kulturminister om kjærligheten

Det hele åpnes av vår nye kulturminister Trine Skei Grande. Og når hun sier det vi alle vet, nemlig at alle må få være de man vil, og kle seg som man vil, og at man må hylle kjærligheten, ja, så lyder det faktisk ikke som en innøvd frase.

Ærligheten ble understreket av at hun var en av de som ble igjen etter forestillingen for å ta selfies med alle som ønsker det, prate med de som vil ha en prat, og i det hele tatt være tilstede der folk er.

Kulturminister Trine Skei Grande fikk æren av å åpne showet. I bakgrunnen står Mads Rogde og Fredrik Havstein, som er produsenter for GayGalla 2018. Foto. Jonas Sundquist.

Pris til SKAM

Ikke overraskende var det SKAM som fikk prisen for Årets TV-serie/film, en serie som har vakt stort engasjement, gitt innsikt og knust fordommer. Prisen ble stemt fram av Gaysirs medlemmer.

– Jeg skal ikke legge skjul på at SKAM har betydd mye for meg, også privat, sier Carl Martin «Eskild» Eggesbø til Gaysir.

Eggesbø, som er åpent homofil, forteller at det har vært en personlig reise, og at han føler seg tryggere. Han er også klar over at han er en rollemodell for mange.

– Ja, jeg er veldig klar over at jeg har et ansvar.

Mange av de sentrale skuespillerne i SKAM var til stede for å motta prisen Årets TV-serie/film. Foto: Jonas Sundquist.

Samisk fotavtrykk

Prisen for årets LHBT-person gikk til Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen, som er de første åpne homofile på Sametinget.

– Det er fantastisk å kunne stå her i kofta og vise oss i det skeive miljøet, sier Myrnes Balto, parlamentarisk leder for Norske Samers Riksforbund.

Balto og Mikkelsen snakker om hvor viktig det er å være åpen, og å få respekt både som same og som homofil. Samtidig er det viktig å påpeke at når de står her, åpne homoer og representerer samefolket, så er det ikke deres fortjeneste, men andre som har gått før dem.

– Vi er på et vis symbolet på hva andre har gjort, sier Mikkelsen.

Runar Myrnes Balto (t.v.) og Mikkel Eskil Mikkelsen er stolte av å motta prisen Årets LHBT-person. De får peke ut en veldedig organisasjon eller et prosjekt som Gaysir donerer kr 20 000 til. Foto: Monica Wegling.

De opplever seg som annerledes, både som samer og som skeive, og mener det er viktig å ha et samfunn som har rom for to ulike kulturer.

– Bare det å bli nominert gjør at det blir enda mer oppmerksomhet omkring kulturen vår, og det å være homofil.

Hvem skulle vel ha trodd…

Prisen for Årets faghag henger høyt, kanskje fordi en såkalt faghag er en som er på samme lag og som blir vist tillit. Og som må være tilliten verdig. Prisen er spesiell også fordi den er tildelt én utvalgt person, og det er ingen andre nominerte.

Tre faghags: Skuespillerne Marianne Westby, Janne Formo og artist Anine Stang delte ut prisen årets Faghag. Foto: Jonas Sundquist.

Dette kan dermed også være en av de mest kontroversielle prisene, men det var mange som ikke satte pris på at en del publikummere fant det passende med høylydt buing da finansminister Siv Jensen ble ropt opp på scenen for å motta prisen.

Juryens begrunnelse var at det er en vennepris som er til «for å vise at solidaritet og vennskap ofte kan gå på tvers av partipolitisk arbeid eller religiøs overbevisning».

– Jeg er stolt. Rett og slett veldig stolt, sa Jensen.

Siv Jensen på scenen for å motta Årets faghag-pris, til både buing og applaus fra publikum. – Dette er kult! Jeg har mange gode venner med forskjellige legninger, jeg er like glad i alle sammen. Foto: Jonas Sundquist.

Æresprisen – tre generasjoner

Årets ærespris vil mange si, er den gjeveste prisen, den som er en hyllest for lang og tro tjeneste. Den gikk i år til Aasmund Robert Vik og Inger Myhre Hansen.

Vik og Hansen var kjernen av de som bygget opp et miljø der det var trygt å være lesber og homser. De gikk foran på den tiden da mannlig homoseksualitet gikk under straffeloven, og kvinners seksualitet ikke fantes.

De etablerte møtesteder, gjorde det mulig å treffe andre og å forstå at de Ikke var den eneste i verden som følte annerledes.

– Nå har vi møtestedene, sier Myhre men for eldre homofile er tilværelsen like fullt en utfordring.

Inger Myhre Hansen og Aasmund Robert Vik mottok Æresprisen. Den ble delt ut av vår nye "homominister", Barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland. Foto: Jonas Sundquist.

De forteller begge om hvordan det var før og nå.

– De unge, sier hun, ja, det er dem vel unt. Hun er glad for at arbeidet de har lagt ned har ført mye godt med seg.

– Men de kommer jo til duk og dekket bord, legger hun til.

I kaoset av mennesker har Tine Barstad brøytet seg vei, står med ett foran Åsmund og Inger Myhre.

Hun rekker frem hånden. Hun er en av de unge. Skeiv ungdom. Barstad sier at hun gjerne vil få takke. Hun er panfil og sier at hun aldri kunne vært åpen om ikke noen hadde gått foran.

– Vi hadde aldri vært der vi er i dag om det ikke var for dere. Dere gikk foran. Tusen takk!

Trine Skei Grande gratulerer æresprisvinnerne. Aasmund Robert Vik og Inger Johanne Myhre har begge jobbet med homosaken helt siden 60-tallet, men har ikke tenkt å gi seg enda. Nå er de begge opptatt av seniorsaken. Vik er primus motor for «Regnbuetreff for seniorer» som arrangeres jevnlig på Kampen Omsorg+ i Oslo. Foto: Monica Wegling.
FRI, Amnesty International Norge, Helsingforskomiteen, Maximum og Skeiv Verden mottok Årets stå på videre-pris. Prisen fikk de for arrangementet Barents pride - som er tidenes nordligste prideparade, et felles russisk-norsk arrangement som gikk av stabelen 23. september i fjor. 
Nils Bech fikk prisen Årets hit for låta "O helga natt" fra SKAM, og holdt kveldens lengste takketale. Dette var også en publikumspris, stemt fram av Gaysirs medlemmer. Foto: Jonas Sundquist.
London Pub vant prisen Årets utested. – Det synes vi var på tide. Neste år feirer London 40 år, sa Kristian Domenic Blix og Henning Sebastian Jahre som mottok prisen på vegne av puben. Foto: Jonas Sundquist.
Skuespiller Janne Formoe og radioprogramleder Niklas Baarli var kveldens konferansierer. Foto: Jonas Sundquist.
Skuespiller Terje Strømdahl, Farmen-deltaker Eunike Hoksrød, stand up-komiker Trine Lise Olsen, Tore Petterson og Amal Aden delte ut prisen til Årets LHBT-person. Foto: Jonas Sundquist.
Den svenske dragartisten Admira Thunderpussy var med som vertinne gjennom kvelden, og fremførte en sterk tolkning av Beyoncés If I Were a Boy. Foto. Jonas Sundquist.
Nominert til Årets LHBT-person: – Å være nominert her er en ære, og en bekreftelse på å ha satt skeives rettigheter på dagsorden. Alle som er nominert her er en vinner, sier Noman Mubashir. Foto: Monica Wegling.
– Jeg skal ikke legge skjul på at SKAM har betydd mye for meg, også privat, sier Carl Martin «Eskild» Eggesbø. Foto: Monica Wegling.
– Jeg opplever at et arrangement som GayGalla gir en følelse av tilhørighet. Jeg føler meg hjemme, sier Amal Aden. Foto: Monica Wegling. 

Prisvinnere GayGalla 2018:

ÅRETS LHBT-PERSON:

Runar Myrnes Balto og Mikkel Eskil Mikkelsen.

ÅRETS HETERO:

Oslo-biskop Kari Veiteberg

ÅRETS INFLUENCER:

FRI med ”Gå for meg”- kampanjen

ÅRETS NORSKE LÅT:

O Helga Natt - Nils Bech

ÅRETS NORSKE TV-SERIE/FILM:

SKAM - NRK

ÅRETS UTESTED/ KLUBB:

London Pub

ÅRETS FAGHAG:

Siv Jensen

STÅ PÅ VIDERE-PRIS:

FRI, Amnesty International Norge, Helsingforskomiteen, Maximum og Skeiv Verden

ÆRESPRISEN:

Aasmund Robert Vik og Inger Myhre Hansen.


ANNONSE

Kommentarer (16)

Ny kommentar ›

 • The Droll Foal

  4. feb 2018 12:19 Wow gratulerer, Runar (og venn) Stolt av deg. Fortsett det gode arbeidet, klem Alex
 • Kjetil64

  4. feb 2018 13:13 Siv Jensen som årets faghag, juryen må være helt på jordet.
 • erikosl

  4. feb 2018 13:22 Gratulerer London(vel fortjent), og gratulerer til de som stod bak arrangementet, synes det er et flott initiativ.
 • unoR

  4. feb 2018 13:51 S.J som årets faghag ?? Juryen må ha blitt smitta av S.J`s berømte hukommelstapssyndrom, noe så historieløst- selv innen gayglam & glitter....og det hele faller og smelter bort som skitten snøslaps etter en fin dag i solen :/
 • Lego

  4. feb 2018 13:55 #notmyhag
  Trodde noe av tankegangen bak å dele ut en slik pris på vegne av "oss" var at det fantes en viss kollektiv forståelse og oppfatning om at dette var fortjent. At dette er noen som utad offentlig har stått last og brast. Man skal være svært tett på årets vinner for å opplevd det på den måten.
 • Arryn

  4. feb 2018 16:12 Skeive liker ikke bli satt merkelapp på, men å sette merkelapp på andre det går fint? Årets homo? Årets hetero? Dette er måten å skape likestilling og likeverd, ved å settes i bås?

  Og hva med å fokusere på hva de unge mennene har fått til på sametinget, framfor å fokusere på legning?

  Hvorfor i det hele tatt ha en Gay Galla? Hvis vi ønsker likestilling, så må alt av "gay" forsvinne og bare oppføre oss som vanlige folk!

 • dielli

  4. feb 2018 16:15 Hvem satt i juryen som ga Siv Jensen hagfag- prisen?!!
  De må være særdel historie - og kunnskapsløs.
  Hadde vært fint om Gaysir intervjuer de om dette.
 • Fingolfin

  4. feb 2018 16:20 Fantastisk med pris til Siv Jensen! Flott finansminister og flott faghag #myhag
 • Klff

  4. feb 2018 18:09 #NotMyFaghag
 • coach

  4. feb 2018 19:34 Her satt altså en liten vennegjeng i et snevert miljø i Oslo og bestemte seg for å gi pris til Siv Jensen på "vegne av hele homo-Norge." Det er til å bli kvalm av!
 • Narvik40

  4. feb 2018 20:07 Gratulerer så mye til Siv Jensen. Flott at hun fikk prisen. At det ikke falt i smak hos en del av venstresidens selvoppnevnte representanter for "alle homofile i Norge" får så være. At disse sutrekjærringene på venstresiden klager kommer vel ikke som noen bombe akkurat.
 • Colt

  4. feb 2018 20:38 Snakker om historieløst, ignorant og latterlig å gi pris til Siv Jensen.

  Det går bare ikke å kjøre dobbeltmoral og gi pris til Skeiv Verden, samtidig som det gis pris til Jensen, som aldri har gjort noe i sin politiske karriere for homofile.

  Stiller spørsmålstegn ved seriøsiteten til arrangørene og jurye-medlemmene. Snakker om slett arbeid.

 • 73WR

  4. feb 2018 21:12 At Siv Jensen er bestevenn med Ulf Leirstein er jo kjent,
  men jeg ante ikke at betegnelsen `FagHag` har såpass
  vid kontekstuell ramme for meningsinnhold og betydning.
  Kanskje man har funnet en ny og banebrytende vinkling på
  "Gay Galla"? I så fall velger jeg å stå fullstendig utenfor denne
  nye trend i hovedstadens smeltedigel for nedverdigende ukultur.

  At man her antyder et utvidet identitets- og kjønnsmangfold er
  jo artig i seg selv, men visse grenser har man da vitterlig
  innenfor definisjon av LHBT - menneskers seksual - identitet.

 • bro

  4. feb 2018 21:15 "I juryens begrunnelse står det at prisen er en vennepris og «er til for å vise at solidaritet og vennskap ofte kan gå på tvers av partipolitisk arbeid eller religiøs overbevisning»."

  så siv jensen har fått prisen fordi hun har jobbet MOT lhbti-menneskers rettigheter i alle år, men har hatt guts til å se sine homofile venner inn i øynene likevel. jaja, krever jo sitt det også. men man trenger ikke få noen pris for det.

 • godisen

  4. feb 2018 22:40 Jeg tror ikke et sekund på at Trine Grande har noen intensjon om å skape trygge gater for homofile. Åpne grensene til Nord Afrika og Midøsten for å skape stemmeplantasjer samidig som hun "støtter homofile". Jeg nekter å være blandt V/Rødt/SV's homsestemmeplanasje. Makan. Siv Jensen, du er dronninga vår!! Ta homolivet tilbake til trygghet, frekkhet, upolitisk korrekte fryktløse drag queens som snakker fra levra, tafsing og alt det morroe !