Møter motstand fra alle kanter


2810

innlogget

40713

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Motstand fra alle kanter

Beka Gabadadze er en av Georgias mest kjente lhbt-aktivister. Selv om landet flørter med EU, er det fortsatt langt igjen før menneskerettighetene i praksis gjelder for alle i den tidligere sovjetstaten. Foto:

Thomas Kolbein Bjørk Olsen
9. jan 2018 08:00

REISE: Turistene har fått øynene opp for Georgia. Den gamle sovjetstaten ved Svartehavet, kilt inn mellom Russland og Tyrkia, kan by på høye fjell, strender og vakker natur. I hovedstaden Tbilisi finner man klubber som kan matche technometropoler som Berlin.

På papiret ser også ting bra ut for lhbt-miljøet. Georgia er et av få eks-sovjetstater som har anti-diskrimineringslover på plass. EU-flaggene som pryder store deler av hovedstaden, vitner om et ønske å vende Russland ryggen.

Men teori og praksis går ikke alltid hånd i hånd.

– Vi blir trakassert av politiet og forfulgt av høyreekstreme, forteller Beka Gabadadze, som er en av Georgias mest kjente lhbt-aktivister.

Hver fjerde har hiv

Han har invitert oss til Tanadgomas kontor i Tbilisi. Sammen med organisasjonene Identoba og Hera XXI tar de lhbt-kampen i landet.

Gjennom sitt arbeid i organisasjonen Tanadgoma, hjelper Beka Gabadadze blant annet transpersoner og hiv-positive i møtet med landets homofobe helsevesen. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

I tillegg til utbredt homo- og transfobi, er hiv en av de store utfordringene.

– Hver fjerde MSM (menn som har sex med menn, red.anm.) er positive. I løpet av de tre siste årene har tallet steget fra 15 til 25 %.

Det har nok bakgrunn i manglende seksualundervisning i skolen, og at det er et generelt tabu knyttet til sex i Georgia, forklarer han.

– Den eneste kanalen folk får informasjon om prevensjon, er porno. Og med datingappene har sex blitt veldig lett tilgjengelig, uten at det har kommet mer informasjon om hvordan man beskytter seg.

Og det ser ikke ut til at dette vil endres med det første, så lenge den ortodokse kirken har så stor makt som de har.

Hovedstaden Tbilisi sett fra fugleperspektiv. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Gråt i timesvis

– Vi har for eksempel ikke mulighet å arrangere Pride her, men vi har hatt årlige demonstrasjoner på den internasjonale dagen mot homo- og transforbi, IDAHO, på 17. mai.

– Men den ortodokse kirken gjør alt de kan for å kneble oss. Når vi har møtt opp med 50 personer, har de mobilisert hundre tusen. Det har vært prester som har prøvd å drepe aktivister, uten at politiet griper inn, forteller Beka.

Den ortodokse kirken har som mottiltak til IDAHO-dagen startet sin egen «Familiedag», med støtte fra konservative amerikanske og russiske kristne organisasjoner. Og myndighetene tillater ikke lenger lhbt-aktivister å demonstrere i sentrum av Tbilisi.

Det er fortsatt den ortodokse kirken som setter dagsorden når det kommer til familie og seksualitet i Georgia. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Jeg var på min aller første Pride i Stockholm i 2016. Jeg gråt i flere timer! Hvis du hadde kommet fra et land som dette, og reist dit og opplevd den atmosfæren som var i byen, ville du også ha grått, smiler han.

Psykisk politivold

I tillegg til kirken er det også lite støtte å få fra myndighetene.

– Politiet er en stor trussel. Om de ikke går til fysisk angrep på deg, kan de mishandle deg psykisk, forteller Beka.

– De kan stoppe pågående vold, men etterpå vil de dømme deg, spørre hva som er galt med deg, hvorfor du er homo, og si at det er din egen skyld at du ble angrepet. Jeg har selv opplevd det.

– Jeg stiller ofte opp i media i forbindelse med IDAHO-dagen og da er det ofte medlemmer av høyreekstreme grupper som kjenner meg igjen og går til angrep. Selv om jeg kan loven, og vet hvordan man kommuniserer med politiet, oppfører de seg veldig homofobisk overfor meg også.

Dette gjør det forståelig nok vanskelig å være åpen om legningen sin i Georgia.

Flere oppdager Georgia som ferieland. Nyt gjerne de karakteristiske og fargerike frukt- og nøtte-pølsene som selges på hvert gatehjørne – men unngå å kysse eller holde partneren din i hånda på gata. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Intern homofobi og sexisme

– Da vi for et par år siden begynte å arrangere fester, ville ingen av mine skeive venner komme. De var redd for å møte hverandre. Vi har fortsatt store problemer med intern homofobi og sexisme i miljøet.

Som aktivist har Beka vært åpen lenge. Likevel opplever han fortsatt at familiemedlemmer spør når han skal skaffe seg jentekjæreste og gifte seg.

– Folk tar ikke innover seg at noen faktisk er homofil her. Vi opplever motstand fra alle kanter, ikke bare fra religiøse fanatikere og høyreekstreme, men også fra vårt eget miljø og egen familie.

Verdensberømt party

– Hva bør man tenke på om man skal besøke Tbilisi?

– Myndighetene satser stort på turisme og politiet er mer vennlig innstilt overfor lhbt-personer som er på besøk. Jeg får ofte følelsen av at de som er homofobe her ikke vil at våre egne skal være homofile, men at det er greit at utlendinger er det. De skal «beskytte» og holde nasjonen «ren», sier han og rister på hodet.

Beka Gabadadze forteller at de hver måned arrangerer en stor fest, hvor det også kommer tilreisende fra nabolandene. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Tbilisi har likevel noen homovennlige steder, som baren Success og Cafe Gallery.

Og det er én fest som tiltrekker seg homofile, lesbiske, bifile og transpersoner fra både inn- og utland;

– Bassiani er en klubb som blir sammenlignet med Berghain i Berlin. Én gang i måneden arrangerer vi en skeiv fest der som kalles «Hoorom». Da kommer det rundt 500 personer.

– Siden det arrangeres regelmessig, kommer ofte venner fra Armenia og Aserbajdsjan hit for å feste. I Armenia hadde de nylig et bombeattentat mot en homovennlig klubb. Men slike episoder opplever vi ikke her i Georgia akkurat nå.


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.