En hardtslående komedie og en sterk og egenrådig dame


2383

innlogget

40875

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

En hardtslående komedie og en sterk og egenrådig dame

Emma Stone og Steve Carell fra Battle of the sexes. Daniela Vega fra En fantastisk kvinne

ANNONSØRINNHOLD
20. des 2017 09:01

Battle of the Sexes og En fantastisk kvinne har kinopremiere i romjulen. To filmer om kjønnskamp, sterke kvinner, legning og innlegg i debatten rundt #Metoo.

Film 1: Battle of the Sexes

En hardtslående komedie om den legendariske tenniskampen mellom den regjerende kvinnelige mesteren Billie Jean King (Oscar-vinner Emma Stone) og den selverklærte mannssjåvinisten Bobby Riggs (Steve Carell), fra regissørene av LITTLE MISS SUNSHINE.

I kjølvannet av den seksuelle revolusjon og fremveksten av kvinnebevegelsen på 70-tallet, ble tennisbanen en av "slagmarkene" for likelønn og mot kjønnsdiskriminering i USA.

Scene fra Battle of the sexes.

Den forhenværende tennisstjernen Bobby Riggs erklærte tydelig og ettertrykkelig at kvinner ikke fortjente høyere lønn, og støttet seg på den vedtatte sannheten at mannlige sportsutøvere var bedre og dermed mer underholdende å se på. Han hevdet også at ingen kvinner kunne slå ham, og utfordret derfor den regjerende kvinnelige mesteren Billie Jean King.

Kampen utenfor banen var dog vel så dramatisk, med en rivalisering som ble mer og mer personlig og kompleks. King var en høyst privat person, og etter at et blomstrende vennskap med Marilyn Barnett (Andrea Riseborough) utviklet seg til en romanse, måtte hun også finne ut av sin egen seksualitet og forholdet til ektemannen.

Riggs, mannen som ville putte "show tilbake i sjåvinismen?, var sladderpressens våte fantasi, men slet med en spillegalskap som gikk utover kone (Elisabeth Shue) og barn.

BATTLE OF THE SEXES handler mindre om sport og tennis, enn om grumsete holdninger som fortsatt er utbredt. Selv uten kjennskap til den legendariske kampen i 1973, mellom en 29 år gammel kvinne og en mann på 55, står BATTLE OF THE SEXES på sine egne underholdende bein, som et vellaget og betimelig innlegg i debatten rundt #Metoo. I Riggs' mannssjåvinistiske holdninger kjenner man igjen mange menn som tas med buksene nede i dagens mediebilde.

Se den på kino fra 29. desember

Se trailer her:


Film 2: En fantastisk kvinne; Med rett til å være kvinne

Orlando har gått fra kone og barn for å leve livet med den 20 år yngre Marina. Det høres kanskje ut som en velkjent historie, men når hennes nye flamme brått går bort sitter Marina igjen som mistenkt av politiet og forhatt av Orlandos etterlatte.

Scene fra En fantastisk kvinne.

Forviklingene følger, og fordommene mot Marina som den andre - og transkjønnede - kvinnen, står i kø. Rettighetene hennes faller mellom alle stoler, og selv om ingen riktig vet hvordan de skal forholde seg til henne, viser hun vei med sin indre styrke og sitt pålitelige moralske kompass.

Det kulturelt konservative Chile utgjør rammen for dette utradisjonelle mellommenneskelige dramaet og dets trykkende, klaustrofobiske relasjoner. Regissør Sebastián Leilos portrett av en sterk og egenrådig dame preges av høyt tempo og flott foto, men det er hovedrolleinnehaver Daniela Vega som stjeler showet.

Med EN FANTASTISK KVINNE gjenforenes teamet bak GLORIA (2013) for å fortelle en ny historie om en kvinne som nekter å føye seg etter samfunnets forventninger.

Se den på kino i romjulen

Se trailer her:


ANNONSE