Hva med en skeiv julefilm? Her er tipsene


1592

innlogget

40700

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

God skeiv filmjul!

Therese Belivet (Rooney Mara) jobber i et varehus på Manhattan og drømmer om et bedre liv. Det er her hun møter Carol Aird (Cate Blanchett), en forlokkende og elegant kvinne fanget i et ulykkelig ekteskap. Foto: Norsk Filmdistribusjon.

Tore André Øyås
20. des 2017 10:43

Å finne skeive filmer hvor handlingen er lagt til julehøytiden er ikke en enkel sak. Den type tematikk hører til sjeldenhetene dessverre, men de finnes.

Gaysir har her plukket ut noen juveler som trolig vil sette julestemningen for mange av dere.

Carol (2015)

Filmatiseringen av Patricia Highsmiths roman skapte stor begeistring og hyllest i 2015. Med knallsterke skuespillerprestasjoner fra Cate Blanchett og Rooney Mara, fikk filmen svært godt frem mye av det såre og vakre i historien om dette lesbiske paret som møtes rundt juletider.

Den unge fremadstormende fotografen Therese utvikler et intimt forhold med den eldre gifte kvinnen Carol. Med uimotståelig skuespill og en smellvakker film for øvrig, skildres disse to kvinnenes kamp for kjærligheten og følelsene, noe som selvsagt ikke blir helt uten utfordringer i 1950-tallets New York.

(Carol kan streames på Viaplay)


The Family Stone (2005)

Når familien Stone samles til den årlige familiejulefeiringen, dukker favorittsønnen opp med sin nye konservative kjæreste. En annen av sønnene i heimen ankommer imidlertid også, men denne har med seg sin mannlige kjæreste – og kunngjør at de har tenkt å adoptere.

Denne hjem-til-jul-komedien har navn som Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams, Claire Danes, Diane Keaton og Dermot Mulroney på rollelisten. Amerikansk familiekaos i kjent stil dette, og med skeivt innslag altså.

(The Family Stone kan streames på Viaplay)


Rent (2005)

Denne kjente rockemusikalen ble til film i 2005, og tar for seg historien til en gruppe unge artister i New York under skyggen av hiv og aids-trusselen på slutten av 80-tallet. Handlingen finner sted over et år, mellom julen 1989 og julen 1990.

Historien er sterk og medrivende, og kanskje ikke den gayeste joyfulle nå frem mot jul, men det er kanskje det fengende soundtracket her som vil sitte best igjen til slutt!

(Rent kan streames på AmazonPrime, samt leies og kjøpes som nedlasting på Amazon.com)


Make the Yuletide Gay (2009)

Denne unike sjeldenheten av en julegodbit har noe så uvanlig som et homofilt par som hovedkarakterer. Studenten Olaf (ja, faktisk!) får en dag besøk av kjæresten på døra under julefeiringen hos sin familie. Problemet er bare at Olaf ikke er ute av skapet overfor familien…

Filmen har vunnet en rekke priser under skeive filmfestivaler. Til forskjell fra liknende tematikk er dette til en forandring en romantisk komedie, og en riktig så sjarmerende én som sådan!

(Make the Yuletide Gay kan leies og kjøpes som nedlasting på Amazon.com)


Scrooge & Marley (2012)

Dette er den skeive moderne versjonen av Charles Dickens´ juleklassiker A Christmas Carol. Den velkjente historien om Scrooge, som hater jula.

I denne versjonen er Scrooge en bitter gammel dramaqueen, som får hjelp av tre ånder til å forandre holdninger og attitude.

Klassikeren får seg dermed en litt mer fargerik touch i denne amerikanske versjonen.

(Scrooge & Marley kan leies og kjøpes som nedlasting på Amazon.com)


En underbar jävla jul (2015)

Skuespiller Helena Bergström (kjent fra Änglagård-filmene) regisserte i 2015 denne feelgooden av en familiesammenkomst. Eller, det vil si, når Simon og Oscar skal avsløre at de venter barn med venninnen Cissi, blir det et himmelens til bråk under familieselskapet på selveste julaften.

Relaterbar tematikk rundt kjønnsroller, familietradisjoner, forventninger og relasjoner mellom barn og foreldre står sentralt i denne varme og morsomme svenske gayale julefilmen.

(En underbar jävla jul kan leies på Viaplay, eller på Plejmo.com.)


Love Actually (2003)

Joda, vi må nesten nevne denne julesviska over alle julefilmer også. Den stjernespekkede ansamlingen av kjente navn som Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson og Keira Knightley bringer år etter år julens mange gode stemninger inn i de norske hjem.

En liten skeiv greie hender som kjent mot slutten når karakteren til Bill Nighy og Gregor Fisher lar sperrene falle, blir fulle og tilbringer julen sammen. ”Det er i hvert fall bedre enn å være alene!”, som de sier i filmen, og vi kunne ikke vært mer enig!

Love Actually kan streames på Viaplay. Sendes også gratis på TV3 fredag 22. desember.

Andre godbiter

For de av dere som er fan av ekte divaer, kan vi ta med at Mariah Carey og Barbra Streisand begge synger julesanger på Netflix.

Førstnevnte i Mariah Carey’s Merriest Christmas, hvor hun sammen med kjente personer synger julen inn. Streisand synger blant annet Jingle Bells i Barbra – The Music, The Mem’ries, The Magic!.

Verdt å nevne er også at en av de for mange aller største amerikanske juleklassikerne, nemlig Trollmannen fra Oz, kan leies på Viaplay. Selv om dette ikke i seg selv er en julefilm, har den i flere årtier blitt vist på amerikansk fjernsyn rundt juletider.

Homseikonet Judy Garlands legendariske rolle som Dorothy, hvor hun blant annet sang og gjorde kjent Over the Rainbow, fortjener uansett et stadig gjensyn, så hvorfor ikke til jul?

Og til slutt, når vi først er inne på homseikoner og divaer, kan vi ikke la være å nevne den kanskje mest skeive julekarakteren av dem alle (også i mang en film), nemlig selveste reinsdyret Rudolf.

Med sin røde nese skiller han seg kraftig ut i mengden, og ender opp med å bli selve reinsdyrsstjerna above them all.

God filmjul!


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • 73WR

  22. des 2017 14:55 `LGBTQ Films: 10 merry and gay holiday movies to add to your wish list`

  https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/10-merry-gay-holiday-films-not-miss-n829471

  `Ten Truly Gay Movies for Christmas`

  https://www.advocate.com/arts-entertainment/film/2009/12/24/ten-truly-gay-movies-christmas

  `10 classic holiday movies that promise a gay 'ol time `

  https://www.queerty.com/10-classic-holiday-movies-promise-gay-old-time-20161222

 • Lord Lolindir

  23. des 2017 11:10 Make the Yuletide Gay er bedre enn jeg forventet. Jeg pleier ikke ha så høye forventninger til gay movies.
 • Karangahape

  23. des 2017 20:44 Sjekk ut Mala Mala på Netflix. Sterk dokumentar om transpersoners hverdag på Puerto Rico.
 • SplashBoy

  24. des 2017 08:55 verken Make the yuletide gay eller the stone family er å finne på Viaplay
 • chubbylicious

  29. des 2017 12:36 Make the Yuletide Gay, var såååååå dårlig!!!