Farlig kamp for frihet


984

innlogget

41082

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Farlig kamp for frihet i Uganda

Maria Nantale sammen med deltakere fra fjorårets Mr og Miss Pride i Kampala. Nantale var arrangjør av konkurransen som fikk en brå slutt da politiet gjorde razzia under finalen. Foto: Sofi Lundin.

Sofi Lundin, i Uganda
30. nov 2017 10:00

Maria Nantale (31) er utdannet ingeniør. Hun hadde fast jobb da Uganda vedtok den kontroversielle homo-loven i 2014, som kunne innebære fengsel på livstid.

Etter at avisene publiserte bilder av henne med teksten «Hold døtrene deres på avstand fra henne», mistet hun både jobben og kontakten med familien.

– Det var en fryktelig tid. Jeg følte meg totalt hjelpeløs og hadde ingen jeg kunne be om hjelp, sier Maria.

Med et ønske om å hjelpe andre i samme situasjon, startet hun en organisasjon som fokuserer på helsetjenester og gir kurs i entreprenørvirksomhet.

«Eastern Region Women´s Empowerment Organisation» (ERWEO) er den eneste organisasjonen som har fokus på lesbiske, bifile og transpersoner i Øst-Uganda.

– Så godt som alle i miljøet mister jobben og da blir entreprenørskap alternativet. Er du din egen sjef kan du ikke få sparken, sier hun.

Maria Nantale (t.h). sammen med kjæresten. Foto: Sofi Lundin.

Jobbet døgner rundt

Mandag den 24. februar 2014 signerte president Museveni den kontroversielle antihomoloven. Vesten reagerte kraftig, og sanksjoner mot Uganda ble innført.

Advokat Joaninne Nanyange ved «Human Rights Awareness and Promotion Forum» (HRAPF) jobbet på spreng sammen med andre menneskerettsaktivister for å bevise at vedtaket var i strid med grunnloven. HRAPF er en av de to største organisasjonene som tilbyr rettshjelp til lhbtq-personer i landet.

– Vi jobbet døgnet rundt helt frem til dagen da loven ble tilbaketrukket. Det var en stor seier for oss, men et politisk fiasko for myndighetene, sier Nanyange.

Politiarrester, vold, oppsigelser og «outing» i media ble resultatet av loven som fire måneder etter vedtaket ble annullert av landets grunnlovsdomstol. Da hadde allerede flere hundre lhbtq-personer forlatt landet.

Helseklinikker

De som ble igjen har ført kampen om frihet videre. Mange mener loven førte positive ting med seg.

– Anti-homoloven hjalp oss på mange måter. Den rettet søkelyset på vår daglige kamp for frihet. Det åpnet opp folks øyner for hva lhbtq faktisk betyr, og nå har jeg mer lyst enn noensinne til å jobbe for endring, sier aktivisten Shawn Mugisha (31).

Shawn Mugisha er blant dem som mener anti-homoloven også har ført til noe positivt. Foto: Sofi Lundin.

Icebreakers Uganda er en av over 40 organisasjoner som jobber for lhbtq-rettigheter. I 2012 startet de en klinikk som gir gratis helsetjenester til personer i miljøet. I dag når de ut til folk over store deler av landet via ambulerende helseteam.

Flere organisasjoner driver lignende helsearbeid. Freedom and Roam Uganda (FARUG), som er en av de første lhbtq-organisasjonene i Uganda, er en av dem. "John" jobber med helseopplysning i organisasjonen.

"John" er en transseksuell mann som er åpen om sin legning, men ønsker ikke å stå frem med navn. Identiteten bruker han som et verktøy for å skape endring i jobben.

– Målet er en ikke-diskriminerende helsesektor. Da vi innkalte til møter med helsepersonell i begynnelsen var det mange som forlot lokalet. I dag har vi skapt viktige relasjoner som har ført til større aksept, sier John.

«John», som ikke ønsker å stå frem med sitt ekte navn, jobber med helserelatert arbeid i organisasjonen FARUG. Foto: Sofi Lundin.

Pride-razzia

En gutt ble alvorlig skadet og et 20-tall personer arrestert da politiet gjorde razzia på fjorårets Pride-fest i Kampala.

Årets Pride ble avsluttet på en lignende måte da representanter fra myndighetene satte en stopper for åpningskvelden, som skulle blitt holdt på Hotel Sheraton i hovedstaden.

«Vi vet at de prøver å rekruttere og fremme homoseksualitet. Nå tar de til gatene for å snakke om MSM (menn som har sex med menn) offentlig. Dette er helt uakseptabelt i Uganda», sa landets minister for etikk og integritet, Simon Lokodo.

Etikkminister Simon Lokodo (60) satte en stopper for pridefeiringen i Uganda. Pressefoto.

Det har lenge gått rykter om at myndighetene jobber med en ny anti-homolov. Et nytt lovforslag ble i etterkant av annulleringen av loven fra 2014, lekket online. ”Prohibition of the Promotion of Unnatural Sexual Practices Bill” er overskriften på forslaget.

Så langt har ingenting blitt iverksatt, men representanter fra myndighetene har utallige ganger uttalt seg om behovet for en ny lov.

Den 20. juli i år ga advokaten, politikeren og talskvinne i parlamentet, Rebecca Kadaga, uttrykk for sitt ønske om å innføre en ny lov.

Truet på livet flere ganger

Rettshjelpsorganisasjonen HRAPF har arbeidet i en årrekke for å forhindre at en ny lov blir virkelighet.

I 2014 gikk de til sak i East African Court of Justice for å bevise at en kriminalisering av homoseksualitet er et brudd på loven, ikke bare i Uganda, men i hele Øst-Afrika.

De tapte saken, men fortsetter kampen for rettferdighet.

Til tross for stor motgang fortsetter Ugandas homobevegelse å kjempe for tilhørighet og likeverdige rettigheter. Protestene mot årets Pride blir ikke bare sett på som et nederlag.

– Vi valgte å ikke appellere beslutningen. For oss var det en seier at en lhbtq-sak for aller første gang var blitt tatt opp i en regional afrikansk domstol, sier Joaninne Nanyange.

Hun har blitt truet på livet mange ganger på grunn av jobben hun gjør, og familien viser ingen støtte for kampen hun fører.

– Moren min ville jeg skulle bade i«hellig vann» for å bli fri fra mine synder. Jeg prøver å stenge ute alle trusler og stygge kommentarer, men noen ganger gjør det vondt. Som da noen sa: «Jeg ønsker at moren din hadde tatt abort, at du aldri var født», avslutter Nanyange.

Til tross for stor motgang fortsetter Ugandas homobevegelse å kjempe for tilhørighet og likeverdige rettigheter.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • kittenbazz

  30. nov 2017 11:27 Sterk sak <3
 • blacktop6

  30. nov 2017 15:08 Its such a touching story
 • 73WR

  30. nov 2017 22:40 Amnesty International arbeider for LHBT - rettigheter i Uganda.
  Verden må alltid agere med sanksjoner i de tilfeller der menneskerettigheter brytes.

  https://www.amnesty.org/en/countries/africa/uganda/report-uganda/

 • erikosl

  30. nov 2017 22:50 Grusomt det som skjer. Vil anbefalle alle å se dokumentaren "Call me Kuchu" som ligger på youtube. Den viser hvor forferdelige forhold disse menneskene lever under.