Utbrudd av hepatitt A blant MSM


1659

innlogget

41337

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Utbrudd av hepatitt A blant menn som har sex med menn i Oslo

Redaksjonen
7. nov 2017 13:03

Siden august 2017 er det meldt om fem tilfeller av hepatitt A blant menn som har sex med menn i Oslo. Menn som deltar aktivt på sexarenaer for menn i Oslo får tilbud om gratis vaksine mot sykdommen, melder Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Smittevernoverlegen i Oslo har, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, vurdert at det handler om et utbrudd av sykdommen blant menn som har hatt sex med menn i Oslo.

Gratis vaksine

– Det betyr at menn som deltar aktivt på sexarenaer for menn i Oslo, uansett hvor de bor i landet, får tilbud om gratis hepatitt A-vaksine, sier smittevernoverlege Tore Steen ved Helseetaten i Oslo kommune.

Siden juni 2016 har det vært utbrudd av hepatitt A blant menn som har sex med menn i mange europeiske land. Folkehelseinstituttet undersøker ved hjelp av mikrobiologiske analyser om utbruddet i Norge har forbindelse med noen av disse utbruddene.

Forebyggende tiltak

Menn som deltar aktivt på sexarenaer for menn i Oslo bør:

 • Vurdere å vaksinere seg med hepatitt A-vaksine. Én vaksinedose gir vern i om lag et år. Utgifter til én dose hepatitt A-vaksine blir dekket av Folketrygden, det vil si at tilbudet er gratis. Kontakt fastlege eller Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus for vaksinasjon. Vernet er tilstede 1–2 uker etter vaksinasjon.
 • Ha god personlig hygiene i forbindelse med sex, dvs; Være nøye med vask av hender, kjønnsorgan og anus før og etter sex.
 • Unngå direkte munn-anus kontakt (såkalla rimming) og ubeskyttet oralsex rett etter analsex.

For langvarig vern mot hepatitt A kan du ta en ny dose hepatitt A-vaksine etter 6–12 måneder. Den andre dosen blir ikke dekket av Folketrygden og må betales av hver enkelt. Etter fullvaksinasjon med to doser hepatitt A-vaksine varer dekningen i flere tiår.

Kondom ved analt samleie har begrenset effekt med tanke på spredning av hepatitt A-viruset, men vil verne mot andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Menn som har sex med menn, og andre personer som utvikler symptom på hepatitt A, bør kontakte lege. Dersom en får påvist hepatitt A, kan det være aktuelt å gi nærkontakter vaksine eller immunglobulin for å hindre videre smitte.

- Det er viktig å ta denne bekymringsmeldingen på alvor og ha lav terskel for å oppsøke fastlegen eller Olafiaklinikken dersom en har mye sex på sexarenaer for menn i Oslo, sier Rolf Martin Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget.

Om hepatitt A

Hepatitt A-viruset gir akutt leverbetennelse, men oftest ingen varig leverskade. Det finnes ingen spesifikk behandling av denne virusinfeksjonen. Smitte skjer oftest via forurensede drikkevann eller mat. Viruset kan også overføres fekalt-oralt (eks. scat), gjennom oralsex og oral-anal (eks. rimming). Smittet personer skiller ut virus med avføringa.

Tid fra smitte til sykdomssymptom er 15 til 50 dager, som oftest om lag fire uker. Symptom på hepatitt A varierer fra milde til mer alvorlige, og omfatter feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øyet). Diaré forekommer sjeldent.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • provoHIV

  7. nov 2017 14:46 Rimelig korttenkt å kun tilby en vaksinasjon med kort varighet når en ekstra dose gir beskyttelse i flere tiår. HPV-vaksine tilbys heller ikke i Norge
 • Arryn

  7. nov 2017 20:09 For det absolutt ingen relevans at flere går på prep og dropper kondom at hepatitt øker?
 • _Elysion_

  7. nov 2017 20:42 Menn kan få HPV-vaksinen på resept fra f.eks. fastlege, men man må betale for den selv. Den skal for øvrig fases inn i barnevaksinasjonsprogrammet, for gutter som er 12 år gamle fra og med skoleåret 2018/2019. Jenter har fått den siden 2009.
 • Bongopop

  8. nov 2017 12:07 stjerne-eksemplel på rablende galskap;entusiastisk promotering av Prep, og forundring over økning av kjønnssykdommer. «helserådene» opphever hverandre. Ingenting er lært, fortsetter som om Aids aldri har eksistert.og klage over»stigma»