Stor interesse for PrEP og lange ventelister


1672

innlogget

41337

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Stor interesse for PrEP og lange ventelister i Oslo

Hver torsdag innkaller Olafiaklinikken i Oslo 10 personer til evalueringssamtale, men det er for liten kapasitet i forhold til etterspørsel. Nå er det 12 ukers ventetid hvis man henvender seg, forteller sykepleier og sexolog, Jorge Johansen, ved Olafia. Foto: Trond Alexander Tune.

Trond Alexander Tune
7. nov 2017 09:59

Ett år etter at det ble godkjent, går nå over 400 norske menn på PrEP og 160 står på venteliste i Oslo.

Forebyggingsbehandlingen PrEP (Pre Eksponerings Profylakse) mot hiv-smitte har slått an i Norge.

Pillene som dekkes av det offentlige, ble tilgjengelig i januar 2017 etter at Helseminister Bent Høie gav klarsignal i fjor høst.

Norge er dermed blitt et foregangsland i Europa for moderne hiv-forebygging i regi av det offentlige.

Les også: Fastleger kan tilby PrEP

– Flere enn forventet

Anslagsvis får 400 hiv-negative menn som har sex med menn (MSM) tilgang til medisinen Truvada eller det nye, billigere parallellpreparatet Emtricitabine/Tenofovir disoproxil Sandoz.

Brukerne testes grundig første gang og skal gjennom en evalueringssamtale for å avdekke smitterisiko. Blir man godkjent skal man så til kontroll hver 3. måned.

Pillene tas enten kontinuerlig eller etter behov i forbindelse med seksuell kontakt og gir god beskyttelse mot hiv-smitte for dem som fravelger kondom.

Foto: Flickr.com

– PrEP har slått godt an i målgruppen, enda flere enn vi forventet, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet.

– Vi anslo at målgruppen ville utgjøre 200, men nå anslår vi at nærmere 600 personer vil ha søkt om det ved årets slutt, kanskje enda flere.

Les om hvordan PrEP fungerer, hvem som bør ta det og hvordan det kan tas på Olafiaklinikkens nettsider.

– Den lange ventetiden er en utfordring

Rolf Angeltvedt fra Helseutvalget sier til Gaysir at det er flott at mange tar ansvar for egen helse.

– Det har vært en stor interesse for PrEP. Kunnskapen i miljøet blir stadig bedre og er noe av det vi jobber med. Samtidig er det viktig å sørge for at folk tester seg og får informasjon om bruk av gummi.

– Det er størst press i Oslo-området, samt Stavanger og Bergen, som er de tre områdene som har den største delen av smittetilfeller med hiv i Norge, påpeker Helseutvalgets leder.

– Hovedutfordringen nå er den lange ventetiden folk opplever på Olafiaklinikken, det er frustrerende for både oss og dem som ønsker å bli vurdert.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

156 på venteliste i Oslo

156 står på venteliste for å bli evaluert for å motta PrEP kan sykepleier og sexolog Jorge Johansen fra Olafiaklinikken i Oslo bekrefte.

Hver torsdag innkaller de 10 personer til evalueringssamtale, men det er for liten kapasitet i forhold til etterspørsel. Nå er det 12 ukers ventetid hvis man henvender seg

– Per 1. november er 291 menn vurdert, og 235 brukere får det her, forteller Jorge Johansen til Gaysir.

– 33 venter på prøvesvar eller må til annen spesialistutredning før de kan starte, dessuten har 63 valgt å starte et annet sted, men går til kontroll her. 22 hadde for lav smitterisiko og er ikke godkjent.

– Hvordan arbeider dere med å få ned ventetiden?

– Vi sørger for å få fylt opp timene forteller Jorge Johansen.

– Vi har opplevd at en del som står på venteliste ikke kommer til timene sine. Nå ringer vi og hører om de fortsatt ønsker å få samtale.

– 156 står på venteliste for å bli evaluert for å motta PrEP, sier Jorge Johansen ved Olafiaklinikken. Foto: Trond Alexander Tune.

Og Gaysir fikk intervjuet på rappen, da en av pasientene ikke kunne komme. Sykepleieren forklarer at det kan være utfordrende å få byttet time, siden alle timene allerede er fylt opp. Vil man skifte time må man forvente at det kan være noe lengre ventetid.

– Hvis noen oppdager at de ikke kan komme på timen, bør man ta kontakt med oss så raskt som mulig, henstiller Jorge Johansen til ventede. Vi forsøker så langt vi kan å bytte timen, men ringer man dagen før kan man ikke forvente ny tid i neste uke.

Nasjonale retningslinjer

PrEP-teamet ved Olafiaklinikken i Oslo har også andre oppgaver som nasjonalt kompetansesenter. De fikk i oppdrag å utforme hvordan den praktiske delen av konsultasjonen skal være i Norge, og har laget retningslinjer for hvordan fastleger og andre sykehus skal gjennomføre ordningen.

Retningslinjene var ikke på plass i januar, derfor har noen andre sykehus også ventet med å sette i gang.

– Først i mai kom vi i gang med det ordinære tilbudet med PrEP, forklarer overlege Sonali Rathour Hansen ved Stavanger Universitetssykehus.

– I sommerferien var det halv bemanning, så mange fikk først time etter sommerferien. De aller fleste av dem vi har inne nå er i en oppstartsfase. Resten begynner å komme til oppfølgingskontroller.

Overlegen arbeider ved hudavdelingen og poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner,
som har fått oppgaven med å forvalte PrEP tilbudet i Rogaland. Nå har 30 menn fått PrEP hos dem.

30 menn har fått PrEP ved Stavanger Universitetssykehus. Foto: Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger.

På Haukeland i Bergen forteller overlege Alexander Leiva ved Infeksjonspoliklinikken at 55 personer hittil har fått PrEP i Bergen.

Han forventer at omtrent 200 personer lokalt bør stå på det i løpet av en treårsperiode. På Infeksjonspoliklinikken merker de at bruken av PrEP er dynamisk med hensyn på kontinuerlig eller «etter-behov» bruk.

– Hvordan er fordelingen mellom behandlingsmåtene?

– Når vi gir informasjon, oppfordrer vi pasientene til selv å velge det ene eller det andre ut ifra situasjonen slik den er i øyeblikket, forteller Alexander Leiva. Hvis en person for eksempel skal på ferie og regner med å ta mye seksuell aktivitet og kontakt da, så blir det «kontinuerlig» i ferieperioden. Men når man kommer tilbake, så blir det «etter behov».

Det bekreftes av overlege Eirik Pettersen ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Akershus universitetssykehus på Lørenskog, utenfor Oslo:

– Mitt inntrykk er at folk veksler litt selv, fordi de er godt informert om de to måtene PrEP kan brukes. Flere av dem som går hos meg bytter underveis. I perioder så går de på det kontinuerlig og i andre perioder bruker de on-demand.

Status i Skandinavia

Mens norske MSM har fått tilgang til PrEP, er situasjonen uavklart i Sverige og Danmark.

I Sverige er det ikke allment tilgjengelig, men Folkhälsomyndigheten anbefaler at man kan man få PrEP hvis legen og individet selv bedømmer at det finnes en økt risiko for hivinfeksjon.

I Danmark er det satt i gang noen prøveprosjekter. 24. oktober la Sundhetsstyrelsen frem en klar anbefaling overfor politikerne om å innføre PrEP som et supplement til eksisterende forebyggingsinnsats mot hiv-smitte, og anslår at mellom 200-500 personer kan være aktuelle.

Les mer: Her kan du henvende deg for å bli vurdert for PrEP


ANNONSE

Kommentarer (15)

Ny kommentar ›

 • Fesk

  7. nov 2017 11:26 Det slites som kjent med andre STD i denne gruppen også. Er det ikke da noe problematisk å «fravelge kondom»? Hvordan går man frem for å forhindre økning blant multiresistent gonoré osv?
 • Euphoria--

  7. nov 2017 11:41 Er det ingen som tenker på langtidsvirkningene av PREP ? Har de gjort noe studier på langtidsbruk av PREP?
 • Lever mer

  7. nov 2017 13:05 Det finnes muligheter ved AHUS hvis man står i kø ved Olafia :)
 • blueribbon76

  7. nov 2017 14:34 I bunn og grunn; ha ubeskyttet sex med mange, sånn at du havner i risikogruppen som får gratis Prep, så dekker resten av oss medisinkostnadene dine. Det er bare å sjekke folks HIV-status på Grindr...MANGE på Prep. Wham bam thank you mam/sir.
 • ...

  7. nov 2017 15:31 Det er viktig å bruke kondom og det viser seg at mange gjøre det selv om de går på PrEP. På grunn av kravet om å komme til kontroll hver 3 mnd., hvor man også må sjekke seg for andre SOI, så vil man over tid kunne redusere andre "tettheten" av SOI blant menn som har sex med menn. Problemet med SOI er at folk ikke tester seg og dermed sprer det seg. Jo flere som tester seg ofte jo større sjanse er det for stoppe utbrudd. Husk at mans SOI også spres ved oralsex.

  Når det gjelder gonore, så er det stor sjanse for at det eksisterer en vaksine allerede, hjernehinnebetennelse vaksinen:
  - "- At meningitt-vaksine vi jobbet med på 1980-tallet også kunne virke mot gonoré, snakket vi om allerede da. Forsker Einar Rosenqvist visste nemlig at immuniteten etter vaksinasjonen beskyttet mot langt flere bakteriestammer enn den som vaksinen har laget av. "
  - https://goo.gl/Gk7mKq

  Når det gjelder bruken av PrEP over tid, så er Truvada (og kopimedisinen) en medisin som har vært i bruk siden begynnelsen av 2000 som en del av behandling av HIV positive. Fra dette kjenner man til noen langtidseffekter. Bla. problemer med nyrer og lever, men også muligens beinmineraltetthet-problemer. Det førstnevnte overvåkes og man skal testes minst en gang i året, men jeg mener at de blir gjort ved hver oppfølging foreløpig. Dersom prøvene viser problemer med beinmineraltetthet så må man slutte på PrEP.
  Forsking viser dog at når man slutter på PrEP så vil dette bedre seg igjen:
  - "Previous studies using sensitive scans have shown that HIV medications containing tenofovir slightly reduce bone mineral density, though not to a degree at which patients experience complications. This is the first study to show that this effect is reversible when a patient can stop PrEP, such as when an individual enters into a mutually monogamous relationship with another HIV-negative individual."
  - https://goo.gl/B6hkWZ

 • Robotphone

  7. nov 2017 17:21 Som å gå tilbake i tid der homofili var en sykdom.

  Hvem fant på at homofile skal gå på medisiner?

  Ok, ja det er for å begrense smitte av Hiv ,som selvfølgelig er utrolig viktig.

  Men store mørketall her på at det er kun homofile som smitter hverandre, dette burde ikke kun vært tatt opp i homofile media men også andre grupper som er i faresonen.

  Vil en virkelig føle seg bra ved å ta en pille og ha ubeskyttet analsex ?

 • Lever mer

  7. nov 2017 18:50 Hvordan informerer og øker Helseutvalget kunnskapen rundt PrEP? Er det endel av informasjon som gis på sjekkpunkt når man tester seg eller må man spørre om det? Er det andre kanaler ?
 • Frode Andre

  7. nov 2017 19:08 Nesten så jeg blir irritert over folk idag. Jeg er mulig gammeldags, men fatter liksom ikke at det går ann for homofile å bruke kondom. Må være enklere enn dennel medisinen? Jeg får flere henvendelse fra folk som vil ha sex uten komdom, uten at de vet hvem jeg er, eller omvendt. Helst med bind foran øynene. Slik eg forstår det, synes jeg ikke at det er særlig ansvars fullt av homofile.

  Personlig er jeg overasket over at ikke flere har HIV og eller SOS. Jeg synes det er litt vanskelig å akseptere at mine skattepenger skal gå til Prep behandling, når jeg ser holdningene til enkelte.

  Når det er sagt er det bra at Prep finnes til De som virkelig trenger det.

  Men å bruke Prep medisin istedet for kondom blir feil i mine øyne.

 • Looking4

  7. nov 2017 19:50 Tror de som går på prep betaler skatt selv , så ikke nødvendig dine penger som blir brukt ;-) kan hende det er sine egne.

  Og prep ilag me kondom funker også, mere beskyttet mot evnt hiv samt andre soi.
  Prep brukere er under tett oppfølging vet jeg, hver 3 mnd, så andre soi fanges opp tidligere enn før.

 • Vital8

  7. nov 2017 19:56 Flott tilbud som alle bør applaudere. De som går på prep er med på å minske risikoen for hiv smitte blant resten av befolkningen. I og med de som går på prep også sjekkes for SOI hver 3.mnd vil det forhåpentligvis også redusere spredning av gonoré, klamydia, syfilis etc.

  Det er vel det beste for hele befolkningen at flest mulig går på prep og følges opp som beskrevet. Vi burde egentlig takke de som trosser mulige bivirkninger slik at resten av oss kan suge å gnukke med mindre SOI risiko. Er det ikke naivt å forestille seg at menn eller kvinner, hetro eller homo, med aktivt seksualliv aldri har oralsex uten kondom?

  Flest mulig på Olafias prep regime er best for konge & knekt!

  Det er ikke å sykliggjøre homofile å tilby medisin for uønsket SOI. På samme måte som kvinner får tilbudt p-piller for uønsket graviditet, på skattebetalernes regning.

 • Vigilante

  8. nov 2017 07:30 Blieribbon76: det er litt i overkant enkelt å påstå at «resten av oss» betaler medisinkostnadene «dine» i denne sammenhengen. PrEP er med på å få ned det totale smittepresset, slik at risikoen reduseres for alle, også de som ikke bruker medisinen. Flokkimmunitet, på samme måte som ved vaksiner. Og hvorfor ikke angripe subsidierte P-piller, når du først er i gang?
 • Kanaris

  9. nov 2017 11:41 Lyst tilå svare ett par på spm og påstander som har kommet opp.
  Langtidsvirkning av PrEP har vi mye kunnskap om. Medisinen som brukes har vært brukt i hivbehandling i mer enn 15 år og det er få bivirkninger.
  At skattepengene skal gå til dette. Ja! Vi vil spare samfunnet for mye penger om flere går på PrEP i flere år eller i kortere periode, enn at de får hiv og blir kronikere som må gå på hivmedisin i mange år.
  Og, nå tilbyr myndighetene HPV-vaksinen til alle unge kvinner og menn født i 1991 eller senere. Dette er en vaksine som skal bidra til at du ikke utvikler kreft når du får ulike SOI. Og, siden vi vet at kun 20% av landets befolkning bruker kondom ved one-night-stands og at vi blant annet har de høyeste tallene av klamydia i den vestlige verden, er jo dette en god investering. At myndighetene betaler for dette hører vi lite eller ingen kritikk av.
  Forøvrig er msm dyktigere på å bruke kondom enn resten av befolkningen :-)
 • Kargan85

  10. nov 2017 12:00 Jeg skjønner at det er stor interesse for prep, men hvorfor er lange ventister så populært?
 • McTeaTime

  13. nov 2017 09:08 Hva med kvinner? Det var mye fokus på menn, men kan vi kvinner få det samme tilbudet?
 • Kanaris

  16. nov 2017 13:35 Kvinner vil også bli vurdert for PrEP. Samme gjelder sexarbeidere, transpersoner. Om du selv mener du står i risiko for å kunne få hiv, kommer du til vurderingssamtale for det. Ellers finner du enda ferskere info om PrEP over hele landet her: https://hivnorge.no/Nyheter/Nov-2017/Flere-hundre-bruker-naa-PrEP