Generalsekretæren i HivNorge er bekymret


2747

innlogget

41356

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Generalsekretæren i HivNorge er bekymret

Ann-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge. Pressefoto

Redaksjonen
12. okt 2017 14:53

HivNorge er bekymret for tilgang til hivmedisin i fremtiden, kommer det fram av en pressemelding til Gaysir.

- HivNorge har gått gjennom budsjettet og registrerer at tilskuddene til de av oss som arbeider med forebygging av hiv og ivaretakelse av mennesker som lever med hiv, videreføres på relativt samme nivå som i 2017. Vi hadde ønsket en økning, da utfordringene øker, både innenfor forebygging og ivaretakelse. Dette skal vi formidle på en god måte når vi får anledningen gjennom budsjetthøringene på Stortinget senere i høst, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

Det som bekymrer HivNorge er at regjeringen iverksetter overføringen av finansieringsansvaret for hivmedisiner fra Folketrygden til de regionale helseforetak. Alle medisiner, uansett sykdom skal nå gjennom en kost/nytte-vurdering og de regionale helseforetakene skal forhandle prisen på medisiner med legemiddelindustrien.

- Dette er som forventet og bidra forhåpentligvis ikke til drastiske endringer i tilgangen til hivmedisiner. Regjeringen overfører midler fra Folketrygden til de regionale helseforetak, som skal dekke inn dette, men nivået på overføringen er for lav, sier Kolstad.

Overføringen reduseres med 20 millioner. Det er forventer å kunne spare inn en stor sum på å sikre lavere priser på medisiner ved at Regionale helseforetak forhandler direkte med legemiddelindustrien. Samtidig skal det av samme overføringspott brukes 8 millioner til å utvikle en metodevurdering, og til forhandlingsarbeid.

- Inntil i dag har det vært mulig å få den beste hivmedisin, uavhengig av pris, og dette har bidratt til at mennesker som lever med hiv i dag er smittefri, og lever like lenge som andre. Gode medisiner og muligheten til å bytte raskt til medisiner som er uten bivirkninger og mindre giftige har vært bærebjelken i det som betegnes som en av de største medisinske suksesser man har hatt de siste 30 årene, sier Kolstad.

Kolstad er bekymret for to ting; Hva skjer om de regionale helseforetakene ikke klarer å forhandle ned prisene, eller når sykehusøkonomien tvinger frem budsjettkutt?

- Vi er overbevist om at alle de dyktige infeksjonsmedisinerne i landet vårt vil kjempe for å sikre alle som lever med hiv den beste behandling. Men, det vil som mye annet i samfunnet til slutt handle om prioritering. Og, med Stortingets vedtak om å overføre finansiering av medisiner fra Folketrygden til de regionale helseforetak, vil flere sykdomsgrupper bli satt opp mot hverandre i årene fremover, fortsetter Kolstad.

- Vi i HivNorge vil kjempe for at alle som lever med hiv skal få den beste hivmedisin. Fordi etterlevelse og å leve godt med en livslang kronisk sykdom er så viktig. Det er også svært viktig med vellykket medisinering av mennesker som lever med hiv fordi det er det viktigste smitteforebyggende tiltak vi har i dag! Vi vil også understreke at stortinget ved behandlingen av prioriteringsmeldingen la til i merknad at smittevernhensynet skulle være førende i forbindelse med prioritering av hivmedisiner, avslutter Kolstad.


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

  • Zitronenfalter

    12. okt 2017 22:31 Stå på HivNorge. Dere er så viktige for veldig mange unike, forskjellige og ulike mennesker rundt omkring. " Du legg handa di inn i mi, og verden tek ein pause".
  • Runaogchristian

    17. okt 2017 15:27 Heia Norge.. :-( :-( :-(
  • Runaogchristian

    17. okt 2017 15:27 Heia Norge :-( Som Hiv smittet blir jeg urolig og nervøs når jeg hører sånt.. STÅ PÅ,, HIV NORGE.