Lhbti-midlene i statsbudsjettet for 2018


2747

innlogget

41356

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Lhbti-midlene i statsbudsjettet for 2018

Leder av FRI, Ingvild Endestad. Foto: FRI.

Jim Høyen
12. okt 2017 10:45

Oktober, og finansministeren i alle media - det er tid for statbudsjett. En av de viktigste postene for lhbti-organisasjonene er post 72 "Lesbiske, homofile, bifile, transpersonar og interkjønn". Denne posten er knyttet til kapittel 871 "Likestilling og ikkje-diskriminering".

Mer eller mindre til lhbti-arbeidet?

For inneværende års budsjett var det satt av 11,274 mill. For 2018 er posten på 11,578. Det er en økning på 2,7 %, og må sies å kun være en indeksregulering. Det har ikke vært noen reell økning i denne posten de siste årene.

11,578 millioner skal ifølge statsbudsjettets egne ord dekke:

Ordninga omfattar tilskot til tidsavgrensa aktivitetar
drivne av frivillige organisasjonar og andre
som arbeider for å betre levekåra og livskvaliteten
for lesbiske, homofile, bifile, trans- og interkjønnpersonar.
Ordninga omfattar også driftstilskot til
dei landsdekkjande lhbti-organisasjonane i tillegg
til regelmessige aktivitetar for å betre levekåra og
livskvaliteten for lhbti-personar.

På stedet hvil

Ingvild Endestad, leder av FRI, uttrykker skuffelse over at budsjettet ikke viser en større satsing på lhbti-utfordringene.

Ingvild Endestad, leder av FRI. Pressefoto.

- Å kunne ha frie midler til å møte utfordringene der vi ser dem, når vi ser dem, er helt essensielt. FRI har i flere år uttrykt behovet for en økning i post 72. Vi, og flere av lhbti-aktørene har vokst i størrelse og oppgaver, men har utfordringer med å møte dem med de begrensede midlene vi har i dag. Derfor er det synd at posten står på stedet hvil. Vi skulle ønske at regjeringen anerkjente at de som har skoen på, best vet hvor den trykker.

- Vi håper at stortinget ønsker å øke lhbti-potten. Videre håper vi at våre viktige tiltak for kompetanseheving gjennom Rosa kompetanse videreføres og styrkes. Særlig er behovet stort i barnehage og barnevern.

Endestad vet ikke ut fra budjettet hva som blir den endelige tildelingen til Rosa kompetanse. Det er direktoratene som foretar fordelingen, og det vil skje på et senere tidspunkt. Men Endestad formidler et lite håp om større satsing.

- Det er en stor økning på kompetanseheving i det kommunale barnevernet. Det er gledelig. Vi håper at dette også betyr kompetanseheving i kjønns- og seksualitetsmangfold der vi vet behovet er stort, og der vårt tiltak Rosa kompetanse barnevern i dag ikke klarer å møte etterspørselen, sier Endestad.

- Vi er også glad for at Rosa kompetanse helse fortsatt får øremerkede midler i 2018. En øremerking på våre tiltak er en trygghet som gjør at vi kan konsentrere oss om å gjennomføre og videreutvikle tiltakene våre.

Endestad har fått notert seg at posten for menneskerettigheter har økt fra 298,3 mill i årets budsjett til 350 mill for 2018. Bistandsbudsjettet har også fått en økning. Endestad håper derfor at det viktige arbeidet med å sikre menneskerettighetene til lhbti-personer styrkes.

Endestad legger også til:

- Jeg har ikke fått sjekket alle poster i budsjettet, og har derfor håp om at det kan ligge noen positive overraskelser, som vi ikke har oppdaget ennå.


FRI jobber med kompetanseheving på flere ulike områder:

Rosa kompetanse helse og sosial
Rosa kompetanse barnevern
Rosa kompetanse justis
Rosa kompetanse skole
Rosa kompetanse barnehage
Rosa kompetanse arbeidsliv

Les mer om Rosa kompetanse på FRI sine nettsider


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • NySak

  12. okt 2017 12:26 Skjønner ikke hvordan man kan klage når det økes mye i menneskerettigheter, som artikkelen sier "Endestad har fått notert seg at posten for menneskerettigheter har økt fra 298,300 mill i årets budsjett til 350,000 mill for 2018."

  Vi er menneskerettigheter, og det er mer riktig og kjempe for alle skal ha det bra enn å kun kjempe for noen få, etter min mening.

  Jeg vil si at de som kjemper for en veldig nisje-sak når det gjelder menneskerettigheter bør være fornøyd at de får noe øremerket dem i statsbudsjettet i det hele tatt. Ja det er min nisje-sak, men likevel så ønsker ikke jeg å bli spesialbehandlet og kreve at det kjempes mer for meg enn det gjør for personen som sitter ved siden av meg på bussen. Menneskerettigheter er for meg riktig måte å gå for og gi penger til. Ikke for gruppering x og y, men alle.

 • Vestlandet1964

  12. okt 2017 12:39 350000 millioner må vel sies å være ganske bra.
 • SplashBoy

  12. okt 2017 14:47 så lenge Frp har makt, så er det ikke overraskende
 • eMale

  12. okt 2017 15:04 Til deg SplashBoy!

  Slutt å sutre! Frp har har gjort mye prisverdig i sin periode i regjering, også for slike som oss, noe du helt sikkert er klar over dersom du bare får tenkt deg litt om. Jeg tror vi alle skal være glad for at Frp har noe makt i disse ganske så utfordrende tider.

 • Mirromurr

  12. okt 2017 18:22 Fortel eMale. Jeg er så spent på når du ramser opp hva de har gjort.
 • 73WR

  12. okt 2017 20:16 Og når blir disse pengene fordelt på alle LHBT - personer i Norge?
  Får alle like mye? Eller går alt til den lebiske kvinnegruppen på Røa?