Balto og Mikkelsen er historiske


2413

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Historisk skeivt valg på Sametinget

Runar Myrnes Balto (t.v.) og Mikkel Eskil Mikkelsen representerer begge Norske Samers Riksforbund (NSR) fra Vesthavet valgkrets. De er også de første åpent homofile i historien til å bli valgt inn på Sametinget. Foto: Privat.

Jonas Sundquist
4. okt 2017 13:00

Mikkel Eskil Mikkelsen og Runar Myrnes Balto er de første åpent skeive noensinne til å bli valgt inn på Sametinget. – Det samiske samfunnet er mer åpent og tolerant enn mange kanskje har trodd, sier Balto.

– Det har vært et eksepsjonelt bra valg for Norske Samers Riksforbund (NSR), forteller Mikkel Eskil Mikkelsen.

NSR er den største samiske organisasjonen i Norge, og etter valget sitter de med 18 av 39 mandater på Sametinget.

I valgkretsen Vesthavet har partiet gjort et spesielt godt valg, med 44 prosent oppslutning. Det er fra denne valgkretsen både Mikkelsen og Runar Myrnes Balto kommer fra.

Og det er noe ekstra spesielt med disse to. De er de første åpent homofile noensinne til å bli valgt inn på Sametinget.

Runar Myrnes Balto understreker at NSR ønsker å legge mer vekt på skeive saker i det samiske samfunnet i tiden fremover. –  Vi har planer om å produsere den første sametingsmeldingen om LHBTQ+-problemstillinger i Sápmi, som forhåpentligvis vil resultere i mange gode tiltak. Foto: Marie Louise Somby.

Ser en positiv utvikling

– Jeg tror det er viktig at også skeive blir valgt inn på Sametinget, det er en viktig representasjon med synliggjøring, sier Mikkelsen.

I tillegg til de to, har NSR nå også en skeiv 1. vara; Anne Henriette Reinås Hætta.

Balto legger til at responsen så langt har vært positiv.

– For meg er dette tegn på at det samiske samfunnet er ganske åpent og tolerant, og at det ikke står så ille til som mange kanskje har trodd. Vi har fortsatt en vei å gå, men Sápmi viser seg frem som et moderne og inkluderende samfunn.

Men skeiv tematikk har ikke alltid vært like synlig i det samiske miljøet.

– For 10-20 år siden var nok det å være skeiv nesten et ikke-tema i mange samiske miljø. Et ikke-tema gjør at mye skeiv problematikk og utfordringer blir oversett og ukjent, sier Mikkelsen.

– Vi har fortsatt en vei å gå, men Sápmi viser seg frem som et moderne og inkluderende samfunn, sier Mikkel Eskil Mikkelsen. Foto: Marie Louise Somby.

Han understreker at de siste årene har mye av diskusjonen gått rundt det å være en dobbel minoritet og kjønnsroller –  og hvilke konsekvenser det har.

– Jeg håper dette betyr at miljøet kan bli litt bredere, og at man ikke skal trenge å flykte fra det samiske dersom man er skeiv – slik som mange kan oppleve, sier Mikkelsen.

Karriere uavhengig av legning

Balto påpeker at hverken han eller Mikkelsen har gått til valg nettopp på at de er homofile, men at de har vært åpne om det dersom det har vært aktuelt.

– Vi er jo valgt inn som vanlige representanter for det samiske folket, men det at vi har vært åpne om hvem vi er har ikke vært noe problem, sier han.

Allikevel tror han valget kan sende noen signaler til andre skeive samer.

– Dette viser jo at vi kan ha hvilken som helst stilling uavhengig av legning. Å være skeiv skal ikke være et hinder for karriere.

– Det samiske samfunnet er mer åpent og tolerant enn mange kanskje har trodd, sier Mikkelsen og Balto. Foto: Privat.

Vil fokusere på skeive saker

Mikkelsen tror samiske velgere i stor grad er opptatt av mye av det samme som andre norske velgere, men at samene fortsatt har noen særegne temaer som de brenner for.

– Flere bryr seg nok om samisk språkkamp og rettighetssaker. Så virker det også som flere er villige til å ta den skeive debatten.

Balto legger til at NSR vil arbeide med saker som angår skeive samer i tiden framover.

– Vi har planer om å produsere den første sametingsmeldingen om LHBTQ+-problemstillinger i Sápmi, som forhåpentligvis vil resultere i mange gode tiltak, sier Balto.


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • 73WR

  4. okt 2017 14:37 Mikkel Eskil Mikkelsen og Runar Myrnes Balto fremstår særdeles positivt konstruktive i det de
  retter fokus på LHBTQ+ - menneskers rettigheter i Sápmi, en region som
  strekker seg over hele nordkalotten. Arbeidet deres vil således
  ha grenseoverskridende ringvirkninger.

  En fremstilling og produksjon av `den første sametingsmeldingen om LHBTQ+-problemstillinger i Sápmi`, er essensielt nødvendig; Et svært viktig initiativ som vil gi gode og produktive konsekvenser innenfor samtidig og fremtidig politisk og kulturell samfunnsdebatt.

 • Taakefyrsten

  4. okt 2017 15:46 Schtiiiilig!
 • doggy

  4. okt 2017 16:32 Gratulerer begge to !
 • Vestlending1

  4. okt 2017 19:50 Gratulerer begge to og lykke til med arbeidet!
 • Narvik40

  4. okt 2017 21:32 Kjempebra !
 • Riskokeren

  5. okt 2017 21:57 Flinke <3