- Mange utsettes for grov vold og drap


938

innlogget

41409

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Håper den vil slå an hos et stort publikum

Sigbjørn Ljung har i mange år jobbet med barn og unge i kriserammede områder. Nå har han skrevet barnebok. - Jeg ville formidle hvordan slike situasjoner kan oppleves for barna selv, sier han. Foto: Monica Wegling.

Monica Wegling
12. sep 2017 10:46

Et brennende ønske om å gi kriserammede barn og unge en utdanning, har vært Sigbjørn Ljungs motivasjon for å arbeide fem år i fattige land og krigsområder.

Det han opplevde som hjelpearbeider for flere humanitære organisasjoner, var blant det som drev ham til å skrive boken Flukten til Europa.

– Jeg ville formidle hvordan slike situasjoner kan oppleves for barna selv, forteller Ljung som hadde bitt seg merke i at det knapt finnes litteratur på feltet i det hele tatt.

– Og særlig ikke noe skrevet for barn selv, legger han til.

Roman med mange lag

I romanen som ble lansert forrige uke, møter vi fire barn som på ulike måter har kommet med i et av de falleferdige lasteskipene som fylles av fortvilte mennesker på flukt.

Vi følger den livsfarlige ferden fra Libya til Italia fra barnas perspektiv, men vi blir også kjent med andre karakterer.

Det er særlig én av flyktningene som skiller seg ut, og som vi sjelden treffer i litteratur om flukt, og slett ikke i barnebøker.

– For å illustrere utviklingen i hovedpersonen, Prim, ville jeg ha en karakter som kunne speile ham, forteller forfatteren, og har med det introdusert oss for den unge transkvinnen Aggy.

Hun ankommer skipet med et mannlig kjønnsuttrykk, men tør å vise sin egentlige identitet som kvinne i møtet med Prim og de andre barna.

Transkvinnen Aggy er på flukt fra fordommer og vold i hjemlandet Nigeria, og igjennom hennes historie får vi lære både om barns fordomsfrihet og transpersoners situasjon.

Ljung mener karakteren Aggy er representativ for transpersoner i områdene han har vært i.

– Mange utsettes for grov vold og drap, og jeg kjenner flere som har reist fra landet sitt for å komme i sikkerhet og for å kunne leve som hele mennesker.

Da Prim og vennene treffer henne på skipet har hun begynt hormonbehandlingen, og kroppen er i endring. Behandlingen har imidlertid verken vært legal eller gratis, og kirurgisk korreksjon vil hun ikke kunne få i hjemlandet.

Interessant observasjon

Men hvordan tror han at leserne hans, nettopp barna, vil møte en karakter som er i ferd med å skifte kjønnsuttrykk?

– Jeg hadde en lærer som prøveleste boken for 28 elever, og ingen stilte spørsmål ved det. De var mest opptatt av at hun kom trygt frem og at hun hadde det bra.

Ljung mener det har skjedd en utvikling de siste årene, som har gjort at verken voksne eller barn er like fastlåst i mønstre for kjønnsidentitet som bare for få år siden.

Sigbjørn besøker en skole i Nigeria som ble stengt under Boko Haram, men som nå har åpnet igjen. Foto: Privat.

Det er ikke bare transpersonen Aggy som bryter med normene i Ljungs romanunivers.

– Det er få lesere som legger merke til det, men hovedpersonen Prim blir aldri omtalt som gutt eller jente. Dermed er det opp til leseren selv å definere karakterens kjønn, forteller han, og har registrert at lesere ofte leser karakterens kjønnsuttrykk likt sitt eget.

Han har ingen forklaring på det, men synes det har vært en interessant observasjon.

Dypt engasjement, men tid for endring

Romanen er basert på erfaringer fra mange års arbeid i konfliktrammede områder. I dag er han ikke like mye ute i felten som før, men arbeider som spesialist/rådgiver i Plan International. Mye av reisingen ble trappet ned da han endelig fikk kjæreste.

– Jeg hadde ikke vært på en eneste date mens jeg bodde tre år sammenhengende i Zimbabwe og Liberia, ler han, og kjente at nå var det nok!

Han opprettet en profil på Gaysir og gikk systematisk inn for oppgaven.

– Jeg hadde vel kontakt med tre stykker, valgte ut en av dem og var på to dater med ham. Jeg var på vei ut på et nytt jobboppdrag, så jeg inviterte ham til Marokko åtte uker senere da jeg likevel skulle ha en pålagt pause. Ja, så reiste han nedover, og da ble vi kjærester.

Akkurat så effektivt som en målrettet homse kan være, vil mange si.

Sigbjørn Ljung trappet ned på reisingen etter at han fikk samboer, som han for øvrig møtte på Gaysir. Foto: Monica Wegling.

Kjæresten er nå samboer på tredje året, og selv om Ljung stort sett jobber som koordinator, er han av og til ute i felten fremdeles. Oppdragene medfører ofte en viss risiko.

– Jeg var nylig i Nigeria og det var to terrorangrep mens jeg var der, så det er jo uroligheter.

Han understreker at de får grundig sikkerhetsopplæring, og at det ikke skal være noen fare. Likevel forteller han kjæresten om hendelsene – en stund i ettertid..

Bistand i praksis

Forfatteren har en stram dagsorden med mye reising og mange oppdrag, men det blir boklansering likevel. Han er glad for at boken allerede er kjøpt inn av flere bokhandlere, blant andre Libris.

– Det er fint om folk spør etter boken slik at flere bokhandlere tar den inn, oppfordrer han.

Han forteller at også Plan Norge har vært flinke til å promotere boken.

Flukten til Europa vil for eksempel være godt representert i Plans julekalender som vil gå ut til nærmere 3000 skoleklasser før jul, forteller han.

Engasjementet for barn på flukt går utover selve utgivelsen av boken, men for hver solgte bok vil femti kroner gå til skoleprosjekter for barn på flukt.

– Så jeg håper den vil slå an hos et stort publikum, avslutter forfatteren.


Boken kan bestilles hos Haugen bok, Kolofon forlag eller gjennom Facebooksiden Flukten til Europa. Øvrige bokhandlere har enten boken inne eller kan bestille den ved forespørsel.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

  • chubbylicious

    13. sep 2017 08:15 Leste ikke artikkelen, så kun på bildene <3
  • 73WR

    17. sep 2017 20:14 Håper Sigbjørn Ljung en dag kommer ut med et skjønnlitterært verk. Det hadde vært svært interessant.