- Det har betydd livet for noen


2812

innlogget

41344

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Gjør livet gladere - og redder liv

Hun er likestillingsdronningen i Romsdal - Torunn Haldorsen har fått Møre og Romsdals likestillingspris. Foto: Georg Mathisen.

Georg Mathisen
8. sep 2017 07:00

Først og fremst gjør de livet gladere, men de har også reddet liv. Nå har Molde på Skeiva-stifter Torunn Haldorsen fått likestillingsprisen i Møre og Romsdal.

– Det har betydd livet for noen, sier Torunn Haldorsen.

Egentlig er hun et fyrverkeri. En prat med damen bak Molde på Skeiva preges av latter og gode historier innimellom alvoret. Men akkurat nå blir stemmen lav og øynene fuktige.

«Den siste dagen i mitt liv»

– Jeg har hatt noen telefoner opp gjennom. En ung gutt ringte meg i kveldinga, sa «navnet sitt», som ikke var det han egentlig heter, og sa at «Dette er den siste dagen i mitt liv». Han hadde ikke noe å leve for.

Hun forteller en historie om gutten som hadde skjønt at han var homofil og om hvordan ingen i familien støttet ham.

– Jeg sa: «Lov meg at du ikke gjør det i dag.» Det gjorde han ikke. Han lever i beste velgående ennå. Han er ikke åpen homofil, men han tror litt mer på livet. Han takket for at vi var der den kvelden. Sånne historier – da skjønner du at det vi gjør, er verdt noe.

Likestillingspris

Slike historier hører ikke hverdagen til. Heldigvis. Men ti år etter den spede begynnelsen har initiativtageren fått synlig anerkjennelse for hva Molde på Skeiva har betydd. Torunn Haldorsen er tildelt Møre og Romsdals likestillingspris for 2017.

– De som ser ned på homofile, lærer det ved middagsbordet hos foreldrene. De som snakker bør tenke på at det er noen små ører ved bordet, sier Torunn som selv kom ut av skapet da hun var 33. Foto:

– Hun har gjort et nybrottsarbeid og skapt et godt grunnlag som andre skeive, engasjerte personer kan jobbe ut fra, sier Marit Nerås Krogsæter, som leder fylkeskommunens kultur- og folkehelseutvalg.

– Fremdeles kan det være mange som har sterke fordommer til LHBT-personer. Haldorsen har vært drivkraften for å etablere årlige og månedlige arrangement som har deltagere fra hele fylket, uttaler utvalget.

Hverdag og fest

– Grand Prix-festen. I storstua i Molde. Nå er den blitt så etablert at de ansvarlige for lokalene har googlet neste års dato selv og booket oss inn på eget initiativ, begynner Torunn Haldorsen.

Hvis du googler henne, kan du nemlig regne med at noe av det første du finner, er bilder med rosa boa på Grand Prix-fest. Der er alle velkommen. Flertallet er streite, og først og fremst er det snakk om en bra fest.

Hurtigruta på Skeiva, Jazzen på Skeiva og Romjula på Skeiva er andre høydepunkter i løpet av året.

På Rød Bare Blå inviterer Molde på Skeiva til treff siste onsdag hver måned. Foto: Georg Mathisen.

Denne lørdagen blir det full kollisjon. Stand på Innflytterdagen der innflytterne til romsdalsbyen kan få vite mer om alt som det nye hjemstedet har å by på – og buss etterpå til Ålesund for så å ta Hurtigruten hjem til Molde.

Men de fleste dager er hverdager i Molde, også.

Den siste onsdagen hver måned er det treff på Rød Bare Blå i sentrum. Uformelt, gjerne fem til femten mennesker rundt bordet. En fin kjernegjeng og ofte noen nye – Molde har mange studenter og en god del innflyttere.

Og så er det alltid noen som kommer, sitter et annet sted i lokalet og ikke tar kontakt. Arrangørene er påpasselige med å søke blikkontakt innimellom, vise at de er tilgjengelige, men det er ikke alle som er klare for å være med.

For øvrig er noen arrangement åpne, noen er lukkede. Ikke alle vil stå frem offentlig.

Ti år

Torunn Haldorsen selv kom ut som 33-åring. Da var hun skilt, hadde barn med eksmannen, og hadde truffet den nåværende kona, Inger, uten at romantikken hadde blomstret riktig ennå.

Tre år senere møttes de igjen. Nå er de foreldre til en fersk førsteklassing.

– Jeg har både prøvd å føde barn og å være medmor, sier hun.

En liten seier hun gjerne forteller om, er at når kommunen kommer med et skjema om barn, skal det ikke fylles ut «mor» og «far», men «foresatt 1» og «foresatt 2».

Den gangen Torunn og Inger møttes, var hele tanken om et skeivt miljø i Molde noe fjernt og urealistisk.

– Men da hun flyttet tilbake hit, sa jeg at det måtte da gå an å starte opp her, også. Det er 14 år siden. Vi snakket om det, og etterhvert tok jeg kontakt gjennom Gaysir med LLH i Trøndelag og fikk hjelp med å starte opp. På det første treffet var vi fem herfra pluss Daniel fra Trondheim, forteller hun.

Det er snart ti år siden. Den formelle starten skjedde senere, i 2010.

Respekt

Det ble diskusjon om det rette, skeive navnet. Det ble en skeiv M som logo – laget av ingen ringere enn Arne Nøst.

Arne Nøst har designet M-en som er logo for Molde på Skeiva. Nøst er blant Norges mest særpregede grafikere.

Nå er Molde på Skeiva en institusjon i byen. Til og med borgertoget på 17. mai har de gått i. Torunn har hørt mange interessante forklaringer når barna har spurt foreldrene hva dette er for slags forening.

– De som ser ned på homofile, lærer det ved middagsbordet hos foreldrene. De som snakker bør tenke på at det er noen små ører ved bordet, sier hun.

Selv er hun opptatt av respekt. Hun respekterer dem som misliker det hun står for, også.

– Vi må skille mellom person og sak. Homser og lesber som svarer med sutring – det er en uting. Du skal stå opp for deg selv, men godta at andre kan mene noe annet, sier hun.

Skeive tilflyttere

Siden starten er det blitt lettere å være skeiv i Molde. Så mye lettere, faktisk, at det har fått folk til å flytte til byen – selv om det ikke er helt fritt for fordommer her, heller.

– Vi blir kontaktet og spurt hvordan det skeive miljøet er her. Det har fått folk til å komme hit, fordi det er et nettverk her. Andre har spurt om det er andre skeive med barn her.

– Hvis du skal flytte til en ny by, vil du vite hvordan det er der. Vi kan si at i Molde er det lite fordommer, konstaterer Torunn Haldorsen.


Molde på Skeiva finner du også på Facebook.


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

 • Zitronenfalter

  8. sep 2017 07:08 Helt fantastisk at folk virkelig er villige til å gi så mye av seg selv. En utrolig upriselig innsats. Imponerende.
 • Blaamann

  8. sep 2017 15:07 En dame som gjør noe i riktig retning, gjør noe som betyr noe for veldig mange. Torunn har forståelse, tolmodighet, insatsvilje, utholdenhet og kjærlighet for mennesker. Hun belyser det man ikke snakker om. En type moderne prest og psykolog, som jobber med å bygge broer mellom mennesker. Veldig spesiell og sterk personlighet.
  Fin artikkel!
 • 73WR

  10. sep 2017 19:52 Veldig fin artikkel som tar opp en tematikk som alt for ofte ties i hjel.
  I alt for stor grad usynligjøres LHBT - personers utfordringer,
  også innad i de subkulturelle miljø.
  Derfor er det så utrolig viktig å vise frem de mennesker som aktivt
  arbeider med denne typen problematikk, og på denne måte
  belyse tema i offentlige medier.