I front for KrFs homopolitikk


2812

innlogget

41344

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- KrF vil jobbe aktivt for å forebygge mobbing og hatkrim

Nestleder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Jarle Aarbakke Tollaksen, forteller at det er ungdomspartiet som gjerne pusher skeive saker på moderpartiet. Blant annet frontet KrFU ekteskapsloven, som KrF vedtok å anerkjenne i sitt nyeste partiprogram, sier han. Foto: Jonas Sundquist.

Jonas Sundquist
9. sep 2017 09:30

Fram mot stortingsvalget 11. september møter Gaysir politikere fra de ni største partiene. I dag: Kristelig Folkeparti.


Nestleder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Jarle Aarbakke Tollaksen, sier en av de viktigste skeive sakene for KrF er forebygging av mobbing og hatkriminalitet mot LHBT-personer. – Dette er mer relevant enn noen gang, med de nye politiske strømningene vi ser, sier han.

I likhet med flere norske partier har også Kristelig Folkeparti (KrF) sitt eget LHBT-nettverk. Allikevel forteller Jarle Aarbakke Tollaksen at det ikke er nettverket som er intern pådriver for partiets LHBT-politikk, men KrFs ungdomsparti, KrFU.

– Den viktigste saken vi har frontet, er ekteskapsloven. For to år siden vedtok KrFU at vi skulle gå inn for dette, før KrF fulgte opp i årets program ved å anerkjenne alle former for forpliktende samliv, sier han, og legger til:

– Det er et ganske godt eksempel på hvordan skeiv politikk jobbes frem innad i partiet.

Aarbakke Tollaksen sier at en av de viktigste, skeive sakene for KrF er å forebygge mobbing, diskriminering og hatkriminalitet rettet mot LHBT-personer. De mener forebyggingen bør begynne allerede i skolen. Foto: Jonas Sundquist.

Vil bekjempe mobbing

Aarbakke Tollaksen forteller at KrFs hovedsatsing når det kommer til skeiv politikk handler om mobbing, diskriminering og hatkriminalitet.

– Vi ser at mange LHBT-personer sliter med dårlig psykisk helse, så det å ha en satsning på det, og forebygge psykiske problemer, er viktig, understreker han.

KrF ønsker blant annet at forebyggingen skal skje i skolen og på arbeidsplassen.

– Vi ønsker at en del av utdanningen for alle ansatte i skolen skal handle om å bekjempe mobbing og diskriminering av seksuelle minoriteter, sier Aarbakke Tollaksen, og legger til:

– Med de strømningene vi ser, som «kampen mot homolobbyen», er dette mer relevant enn noen gang.

Et samfunn med mangfold

Videre ønsker KrF å løfte frem Rosa kompetanse.

– Dette har vært viktig for KrF lenge, og det er en sak som har blitt tatt opp i det alternative budsjettet i mange år. Det er viktig å øke kompetansen om seksuell helse, både generelt og spesifikt på LHBT-feltet gjennom Rosa kompetanse.

Aarbakke Tollaksen sier at KrF ønsker et samfunn med rom for alle, og at dette generelt handler om spørsmål som hvordan man kan skape gode levekår for alle.

– KrF har sagt i sitt program at vi vil gjennomføre en levekårsundersøkelse blant LHBT-personer, fordi vi vet at spesielt bifile og transpersoner har det vanskelig. Det kan både gå på psykisk helse, diskriminering og hatkriminalitet.

– Jeg ville styrket LHBT-perspektivet i seksualundervisningen. Forebygging mot mobbing og hatkriminalitet må starte i skolen, og det må starte med at lærere skjønner hva dette går ut på. Foto: Jonas Sundquist.

Internt i partiet har det vært stor diskusjon om spørsmål om et tredje kjønn, og Aarbakke Tollaksen sier at det gjerne er her KrF og KrFU skilles.

– KrF tenker i utgangspunktet at et tredje kjønnsalternativ ikke er den beste løsningen, men dette er en sak det er mye diskusjon rundt, og hvor vi begynner å se nye strømninger i partiet, forteller han.

Aarbakke Tollaksen har selv vært ute og frontet et tredje kjønnsalternativ.


Fire kjappe

– Hva mener Kristelig Folkeparti er den neste, store «homokampen»?

– Mange av de formelle rettighetene på plass, men vi ser fortsatt holdninger i samfunnet som ikke er bra. For eksempel er «jævla homo» et av de mest brukte skjellsordene i den norske ungdomsskolen. Nå tenker jeg tiden er moden for en holdningsendring, og bekjempe mobbing og hatkriminalitet.

– Med en del av de nye bevegelsene vi har sett, som «knus homolobbyen» er det mye som tyder på at selv om mange av rettighetene er på plass, har ikke alle holdningene fulgt etter.

– Hva kan norske politikere gjøre for å legge press på land der skeive undertrykkes?

– Vi må være helt tydelige gjennom blant annet diplomatiske virkemidler. Norge har tatt disse kampene tidligere, og det må vi fortsette å gjøre. Så mener jeg at vi kan gjøre mye på utviklingspolitikken. Vi vet at mange utviklingsland som mottar norsk bistand fortsatt kriminaliserer homofili, og her mener jeg vi kan være aktive og stille mer krav. KrF som et bistands- og utviklingsparti har et spesielt ansvar med å følge med, mener jeg.

– Hva tenker Kristelig Folkeparti om den nynazistiske bevegelsen som har fått oppmerksomhet i det siste?

– Vi tar selvfølgelig sterkt avstand fra bevegelsen, og jeg synes det er skremmende å se disse holdningene. Jeg mener det å bekjempe ekstreme holdninger er kjempeviktig, og det må vi gjøre på alle plan – både skole, arbeidsplassen og andre områder i samfunnet. Og jeg tror det er ekstremt viktig at vi som politikere tar avstand fra bevegelsen og den typen retorikk.

– Hva er det første du ville gjort som «homominister»?

– Jeg ville styrket LHBT-perspektivet i seksualundervisningen. Forebygging mot mobbing og hatkriminalitet må starte i skolen, og det må starte med at lærere skjønner hva dette går ut på. Derfor mener jeg Rosa kompetanse, som retter seg mot skolen, er så viktig, for mye holdningsskapende arbeid begynner her, avslutter Aarbakke Tollaksen.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • baaad

  9. sep 2017 09:31 Krf mot mobbing;DERE ER BLANDT DE STØRSTE BIDRAGSYTERENE TIL MOBBINGEN!!!
 • Blaamann

  9. sep 2017 15:55 En ting skal Krf ha, for dette innlegget: Krf er ganske ærlig! De sier omtrent rett ut at de ikke har noe eller gjør noe spesielt for homofile og seksuelt annerledes orienterte.
  Resten av svarene var å si noe, bare for å ha sagt noe som fyller ut artikkelen.
  Interessante formuleringer på retorisk plan: "Vi som politikere skal ta avstand fra nynazibevegelsen" ... men der ligger det underliggende et svært negativt hint:"...men hva vi som politikere og våre velgere gjør og sier i vår fritid, med tanke på nynazibevegelsen, er en annen sak".
  Hmm...? ... nå fikk jeg mistanke om at det er flere nynazisympatisører blant Krf enn Frp... "Vi som politikere skal ta avstand..."... noe å tenke på.

 • Mirromurr

  9. sep 2017 19:48 Og se Krf i samme setning som ordet homofil gjør meg skeptisk av prinsipp. Jeg stoler ikke på et eneste utsagn før det er gjennomført. Inntil da trekker vi fra 50 % og tar resten med ei stor klype salt.
 • Kjetil64

  9. sep 2017 22:12 Holdninger som ikke er bra...KrF har båret ved til det bålet hele tiden..
 • Polites

  10. sep 2017 08:22 Vel å sjå det positive i det Tollaksen signaliserer, men dessverre har jo moderpartiet også ein konservativ fløy som aktivt motarbeider alle positive signal frå KrFU...
 • gre18cce

  10. sep 2017 17:18 For å si det rett ut....
  Dere er fader så negative at det er til å bli kvalm over.
  Verden forandrer seg , partier likeså , og her er det en ungdom i partiet som virkelig ser fremover bl.a for oss homofile og håper han får flere med seg , men nei da , dere gnager på at Krf mobber , er mot homofile osv.... De i partiet som mobber er overhodet ikke bra , men trur faktisk ikke det er mer mobbere der en i andre parti , vi mobber nok like mye selv alle sammen i en eller annen retning men det vil vi helst ikke innrømme.

  Og er det noe som er forandret i denne repotasjen , om ikke da vil jeg spørre dokumann , hvor i herrens navn ser du et svært negativt hint i hans svar om nynazismen ? Ditt svar på slutten er rett og slett møkk.

 • Zitronenfalter

  10. sep 2017 18:52 Og mange homofile mobber andre homofile, fordi de ikke er ateister, eller deler deres eget syn på saker og ting. Intoleranse går nå begge veier, synes nå jeg.
 • 73WR

  10. sep 2017 19:35 I de fleste verdensreligioner er Gud ikke utelukkende God, men en Gud som utdeler «straff».
  I kristendommen utdeler for eksempel Gud straff relatert til homofil praksis:
  Bibelen skriver i klartekst at homoseksualitet er «synd»:
  Leviticus 18-20
  22 "'Do not have sexual relations with a man as one does with a woman; that is detestable.

  https://www.biblegateway.com/passage/?search=Leviticus+18-20

  Bibelen, og forestillingen om den kristne Guds vilje, forteller om en hatefull Gud som
  ikke tillater en mann å ha sex med en annen mann.
  Guds vilje er at menn som har sex med menn, «Male-male sexual intercourse», skal «straffes»:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_and_punishment_in_the_Bible#Special_punishments

  I klartekst tilsier dette at om der finnes en Gud etter kristendommens religiøse verdensbildet,
  så er dette en Gud som dømmer, hater og straffer homofile.

  Således er de uttalelser som her fremkommer fra KrFs politikere feilaktige, usanne og falske.

  Kristendommen baserer seg på en religiøs fanatisme, der menneskerettigheter ikke står sentralt.
  Derfor er det også nærliggende for LHBT - personer å være kritiske overfor kristendom som religion,
  og heller tro på seg selv.

 • Fringe

  14. sep 2017 10:06 Så mye dritt i innlegg her, og folk som bare er negative...

  Jarle, SÅ BRA at du og flere med deg jobber for å endre holdninger og politikk i Krf når det gjelder lhbt-kampen! Keep up the good work, alle partier har hatt en vei å gå, og noen ganger tar det lengre tid enn vi kanskje håpet, men den innsatsen som du og dine gjør er utelukkende med på positiv påvirkning!

  Heier på dere =)