- En stor ære for meg å være her


391

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

SKAM-Eskild åpnet Skeive Kunstneres utstilling

Skuespiller Carl Martin Eggesbø har gjennom karakteren Eskild i SKAM fått kjent på hvor viktig kunst og kultur kan være for å åpne samfunnet for mangfold. Han følte seg beæret over å få klippe snoren, og med det offisielt åpne Skeive Kunstneres utstilling Blitt sånn, født sånn. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
25. jun 2017 19:54

Skeive Kunstnere inviterte søndag ettermiddag til offisiell åpning av utstillingen Blitt sånn, født sånn i Rådhusgalleriet.

Det er en stor ære for meg å være her, sa Carl Martin Eggesbø, bedre kjent som Eskild i SKAM, fra den lille scenen som var rigget til inne i Rådhusgalleriet.

Eggesbø hadde fått oppdraget med å klippe den rosa tyllsnora, i forbindelse med åpningen av Skeive Kunstneres utstilling.

Jeg har ikke levd så lenge, men jeg har levd lenge nok til å finne ut av noe om meg selv, fortsatte han.

Og jeg er takknemlig for å ha gjort en rolle i SKAM som har hjulpet andre, og meg selv. Jeg tror at kunst og kultur kan hjelpe folk til å være seg selv.

Skjønnheten i mangfoldet

Under navnet Blitt sånn, født sånn, er ikke utstillingen bare et arrangement i forbindelse med priden, men den er også en markering og feiring av at det i år er 45 år siden homoseksualitet ble avkriminalisert i Norge.

Dette er viktig, fordi det fortsatt er 70 land hvor det å være homoseksuell er kriminelt. Så kampen er ikke over, og vi kjemper videre med mangfold og synlighet, for å kunne være den vi er, sa styreleder i Skeive Kunstnere, Frederick Nathanael, i sin åpningstale.

Frederick Nathanael er styreleder i Skeive Kunstnere. I bakgrunnen står nestleder Linnea Syversen, og dagens konferansier, Geir Bie. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Som politisk representant under åpningen stilte byrådssekretær for næring og eiendom, Bettina Thorvik (Ap).

Gjennom kunst blir kjønns- og seksualitetsmangfoldet framhevet, og man får virkelig se skjønnheten i mangfoldet, sa hun i sin tale.

Det at over 70 kunstnere fra 20 land bidrar, er både imponerende, men også viktig. Viktig fordi det er altfor mange land som fordømmer de som befinner seg og tenker utenfor boksen. Derfor er det viktig at vi gir dem plass her.

Dagens politiske alibi var byrådssekretær Bettina Thorvik (Ap). Hun poengterte at denne utstillingen faktisk er den eneste kulturelle begivenheten som markerer 45 år siden opphevingen av Straffelovens paragraf 213. – Og det burde ha vært flere, sa hun. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Gayging”

Blitt sånn, født sånn vil være åpen for publikum under hele Oslo Pride. Å gå de par hundre meterne fra Spikersuppa til Rådhuset, kan virkelig være vært turen.

Årets utstilling er den største Skeive Kunstnere har hatt noensinne, med over 500 kunstverk som viser fram litt av mangfoldet og uttrykkene som finnes innenfor det skeive miljøet.

Her finner man alt fra billedkunst, til keramiske skulpturer, til tekstilkunst, strikkekunst, fotografi, installasjonskunst og noe innenfor det mer udefinerbare landskapet.

Tematisk sett finner man alt fra politikk til homoerotikk. Noe for enhver smak, altså.

Et av høydepunktene er en rekke installasjoner signert styreleder Frederick Nathanael og hans kunstnerpartner, Vegard Øivind. De har tatt for seg temaet ”gayging” – altså skeive mennesker inn i alderdommen.

Vegard Øivind med Tom of Finlands rullator, som for øvrig er utstyrt med lakk, lær og svære dildoer. Selv om det er uttrykket til Oscar Wildes elektriske rullestol som han selv identifiserer seg mest med, så innrømte Vegard Øivind at det er rullatoren han hadde valgt i helgene… Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– ”Gayging” er viktig, for nå begynner den første generasjonen åpne homofile å bli i gamlehjemsalderen. Da blir mange tvunget inn i heteronormativiteten igjen, og mange må tilbake i skapet, sa Vegard Øivind til Gaysir.

Vi som skeive må få muligheten til å beholde verdigheten og fortsette å skille oss ut.

Derfor har kunstnerduoen blant annet laget en rullestol som kunne være Alf Prøysen verdig, en rullator som kunne være Tom of Finland verdig, og en elektrisk rullestol som kunne være Oscar Wilde verdig.

Disse er flamboyant stæsjet, og å skulle forsøke å beskrive dem skriftlig kommer man rett og slett til kort med. Derfor henviser vi heller til bildene. Eller enda bedre – til utstillingen selv i Rådhusgalleriet i Oslo Rådhus (inngang fra sjøsiden).

Tom of Finlands rullator i hele sin prakt. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Oscar Wildes elektriske rullestol. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Alf Prøysens rullestol, med et av hans ”mindre kjente” værs brodert inn på puta. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Diana Elisabeth har plassert Donald Trump der hun mener han hører hjemme. På en rull med dopapir. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Kunstner Gunhild Steffensen fra Hammerfest har laget arktiske pussyhats. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Eirik er kolonihagenabo med kunstner Else Sofie Ruud, og har med det endt opp som utstillingens eneste byste. – Jeg har faktisk ikke sett den i levende live før nå, fortalte han til Gaysir, – men jeg har sett bilder av den før. Da jeg først så den, utbrøt jeg: ”Jøss, det er jo meg!” Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Per Egil Ramsøy har gjort kunst av bondage. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Kunstner Ahmad Umar slår av en prat med Karen Lebuhn fra Chicago. Til Gaysir fortalte amerikaneren at hun egentlig var på utstillingen ved en tilfeldighet. – Jeg og en venninne skulle hit for å se på maleriene i Rådhuset, men så havnet vi her i stedet, lo hun. – Dette er fantastisk. To av mine beste venninner er lesbiske, og min sønn er homofil, så jeg synes det er så viktig å vise åpenhet og aksept på denne måten. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Marc Kiska formidler at selv om man er låst inne i et bur, betyr ikke det at ikke noe vakkert kan vokse fram. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Et kunstprosjekt fra en kunstskole i russiske Petrozavdosk. Et tredvetalls kunstnere har laget dette sammen, for å vise at HIV kan ramme alle på et eller annet vis. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Enhjørninger hører naturligvis hjemme på en skeiv kunstutstilling. Denne signert Mehdi Haon. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Åpningstider Blitt sånn, født sånn 25. juni til 2. juli

  • Mandag 26. juni: 11:00-18:00
  • Tirsdag: 27. juni: 11:00-18:00
  • 
Onsdag: 28. juni: 11:00-18:00
  • Torsdag: 29. juni: 11:00-21:00
  • Fredag: 30. juni: 11:00-18:00

  • Lørdag: 01. juli: 11:00-18:00
  • Søndag 2. juli: 11:00-15:00 (solgt kunst kan hentes i åpningstiden)

Mer info, se Facebook-gruppe.


ANNONSE

Kommentarer (1)

Ny kommentar ›

  • VoulezVous

    25. jun 2017 20:42 Denne SKAM-fanen syntes det var veldig stas at reflekterte Carl Martin Eggesbø åpnet utstillingen!