Slik sikrer du god seksuell helse i ferien


310

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Slik sikrer du god seksuell helse i ferien

Det er digg med sommerferie, men seksuelt overførbare sykdommer tar ikke ferie. Da er det lurt å ta sine forholdsregler. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan vare på din seksuelle helse i sommer. Illustrasjon: iStockphoto.com.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
8. jul 2017 11:13

Denne artikkelen ble første gang publisert 6. juni:
Ferietid er kosetid. Men for at du skal slippe å komme hjem med uønskede gjester i underbuksa, har Gaysir samlet tips til hvordan du kan vare på din seksuelle helse i ferien.

– Når man tar ferie går man litt inn i feriemodus, og da er det fort gjort at man nedprioriterer rammer rundt sin seksuelle helse. Man utforsker, eksperimenterer, nyter alkohol og kanskje andre rusmidler, som gjør at man kan risikovurdere litt annerledes, sier Aksel Skorm Mena Refsdal i Helseutvalget.

– Feriemodus er fint, men ha i bakhodet at seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) aldri tar ferie.

Derfor er Refsdals første råd å tenke gjennom hvor man skal på ferie og hva man ønsker å få ut av ferien. Hvis man vet at man skal et sted hvor det er mye fokus på sex og festing, bør man være bevisst på hvor ens egne grenser går.

– Sex på ferie er ofte anonym sex, og mange har ikke snøring på hvem de møter – da er det fort gjort at man glemmer å ta hensyn, sier han.

– Derfor, spør deg selv på forhånd: Hvor skal jeg, hva kan jeg forvente meg der, hva er jeg med på og hva er jeg ikke med på? Det kan være en god hjelp til å opprettholde rammer og forholdsregler.

– Hvis man reiser flere sammen, kan det være lurt å snakke sammen om dette også, slik at man bedre kan ta vare på hverandre.

Test deg før ferien, skaff PrEP hvis du trenger det, og pakk med deg kondomer og glidemiddel, er rådet til Aksel Skorm Mena Refsdal i Helseutvalget. Arkivfoto: Hanne Bernhadrsen Nordvåg.

Test før ferien

I tillegg mener Refsdal at det kan være lurt å teste seg før ferien.

– Sjekk at det står bra til og at du ikke trenger å ta hensyn til behandling før du reiser. Da forsikrer du deg også om at du ikke er den personen som tar med deg smitte, sier han.

Også seksjonsleder ved Olafiaklinikken, Sindre Ringvik, poengterer at testing før en ferie kan være en god idé.

Han forteller at i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger har de drop-in-ordninger for SOI-testing ved sykehusene, og den 6. juni starter et nytt tilbud ved Revmatismesykehuset i Haugesund (se www.testivest.no).

I Oslo har man Olafia og Helseutvalgets sjekk-punkt.no.

– I tillegg vil Olafia stille med stand i Pride Park under Oslo Pride – så de som er her da vil de kunne teste både hals, anus og urin for klamydia, mycoplasma og gonoré, og i tillegg ta blodprøver for syfilis, hiv og hepatitt B, sier han.

– Om man ikke har mulighet til å besøke noen av de ovennevnte, må du gå til fastlegen. Men ta da med deg denne listen over alt du bør teste, og presiser at du også vil ta prøver fra hals og anus. Altfor ofte tester fastlegene kun urin og blod.

What happens in Sitges, stays in Sitges...eller? Test deg før ferien, råder Aksel Skorm Refsdal i Helseutvalget. – Da forsikrer du deg også om at du ikke er den personen som tar med deg smitte, sier han. Foto: calafellvalo/Flick

Hepatitt A-vaksine og PrEP

Ringvik opplyser om at det ved sexarenaer i Europa er en økt forekomst av gonoré og syfilis, i tillegg til at det i enkelte land er rapportert om en økning i hepatitt A.

– Derfor bør personer som planlegger å oppsøke sexarenaer i Europa vurdere å la seg vaksinere mot hepatitt A, sier han.

– Denne vaksinen må man betale for selv – den koster i overkant av 315 kroner pluss konsultasjonsavgift. Vaksinen beskytter i et års tid, og det som er viktig å huske på er at man må ta den to uker før man reiser, for å sikre at den har effekt.

Utover dette kan det være lurt å vurdere om det er behov for å ha med seg en resept på PrEP. Ringvik beklager at de ved Olafia ikke har hatt kapasitet til å ta unna PrEP-køene i tid til sommerferien, men sier at det er mulighet for å bli henvist til infeksjonsavdelinger ved andre sykehus for å få det der i stedet.

Det har blitt en økning i hepatitt A de siste årene, derfor kan det være lurt å vurdere en vaksinasjon mot dette om man skal reise til sexarenaer i Europa, sier seksjonsleder ved Olafiaklinikken, Sindre Ringvik. Arkivfoto: Gaysir.

PEP

Når man har kommet seg på ferie er første råd fra Ringvik at man passer på hygienen – vask hender, kjønnsorganer og anus godt både før og etter sex.

I tillegg bør man unngå både direkte rimming og oralsex uten kondom, spesielt for å redusere risikoen for hepatitt A-smitte.

Og selvfølgelig er både Ringvik og Refdals generelle råd å bruke kondom.

– Pakk kondomer og glidemiddel, og ha det med deg på byen, sier Refsdal.

– Her i Norge har vi en luksus med at kondomer er tilgjengelig på utesteder, men slik er det nødvendigvis ikke alle andre steder.

Hvis man så har havnet i en situasjon hvor man har blitt utsatt for smitte, bør man komme seg til et sted hvor man kan få hjelp med tanke på SOI-smitte, og i det minste få en vurdering for oppstart av PEP-behandling, som kan forhindre hiv-smitte i etterkant (se fakta nederst i saken, red.anm).

Refsdal sier de fleste storbyer har organisasjoner som likner Helseutvalget og Olafia.

– Gjør gjerne et godt søk på forhånd og finn ut hvor disse er. Eventuelt går det også an å ringe oss, så kan vi hjelpe deg med å finne en klinikk i nærheten, sier han.

Ringvik tipser også om å gå innom en akutthelsetjeneste. I Norge får man PEP via Legevakten, og selv om det kan være annerledes i andre land, vil de mest sannsynlig kunne hjelpe deg med dette uansett.

Lov å ha det  gøy

Når man er tilbake fra ferie kan det igjen være lurt å teste seg for alle SOI-er, selv om man har vært forsiktig, bare for å forsikre seg om at man ikke har med seg noe hjem.

– Ferien varer bare i en måned, og da er kjedelig å avslutte en med en hissig SOI, som man kanskje ikke blir kvitt så lett. Da er det alltid best å være litt føre var og ta alle forholdsregler, både før og etter, sier Refsdal.

Likevel er budskapet til både han og Ringvik at man skal ha en god ferie, kose seg og nyte, og at det å faktisk ta vare på sin seksuelle helse er en del av det.

– Det er lov å ha det gøy, men ta også vare på deg selv, sier Ringvik.

– Og husk også å bruke solkrem!


Fakta - forskjellen på PEP og PrEP

PEP

 • PEP er forkortelse for posteksponeringsprofylakse. Om man har vært utsatt for en risikosituasjon, kan PEP gis som medisiner som kan hindre at hivviruset ikke får kommet inn i cellene og reprodusert seg.
 • PEP skal tas snarest mulig og inntil 48 timer etter at man har vært utsatt for hivsmitte. PEP tar man i 28 dager.

PrEP

 • PrEP står for preeksponeringsprofylakse og er hivmedisiner som gis hivnegative for å forebygge eventuell hivinfeksjon. Medisinen skrives ut for PrEP heter Truvada, og må tas med én pille om dagen, hver dag.
 • PrEP beskytter kun mot hivviruset og kun når det tas riktig. For å unngå andre seksuelt overførbare infeksjoner må man fortsatt bruke kondom.

Kilde: HivNorge.

Les også:

Test deg for gonoré hjemme

Stor pågang for PrEP-behandling


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • Ingefæroter

  6. jun 2017 14:01 Flott og viktig artikkel. Ingen vits i å vente folkens. Test dere før (og etter) dere forsyner dere av turistbuffeten som strømmer til landet i sommer. Ingen vits i å gi turistene ekstra suvenirer i bagasjen.
  Mye nytt kjøtt på menyen (les: grindr) for tiden :D

  For bergensere så er er det SOI poliklinikk på Haukeland: https://helse-bergen.no/avdelinger/hudavdelinga/poliklinikk-for-seksuelt-overforbare-infeksjonar

  Anbefaler å komme tidlig på dagen siden det kan være en del ventetid der. De kan også gi henvisning til time ved Infeksjonsmedisinsk for å vurdering av PrEP.

  Ha en flott sommer!

 • josteinp

  6. jun 2017 14:10 Nyttig artikkel. Gaydio (Europas største LHBT-radio) meldte i dag morges at hepatitt i alle former har nådd epidemiske tilstander både på kontinentet og i Storbritannia og ventes å øke dramatisk i sommer. Vær fjong, bruk dong!
 • Lord Lolindir

  6. jun 2017 18:06 Vaksine mot Hepatitt A varer i ett år? Tar man vaksinasjon mot Hep A tre ganger i løpet av 6 måneder (andre gang én måned etter første, og så tredje gang etter ytterligere fem måneder), så skal den være god for minst 15 år. Nå er det forøvrig vanlig å vaksinere seg mot både Hep A og B samtidig. Alle burde gjøre det. Det er så unødvendig å få en sykdom man kan unngå så enkelt.
 • Ingefæroter

  6. jun 2017 18:20 Hvis man er usikker på om hep-vaksinen fortsatt funker, så er dette noe de enkelt ser på en blodprøve. Som regel så behøver jeg ikke en gang spørre om at de sjekker det.
 • Cyrus

  6. jun 2017 21:09 Det er Hepatitt B-vaksine som en må ta 3 ganger i løpet av 6 måneder!
 • Tebe

  6. jun 2017 22:53 "- Sex på ferie er ofte anonym sex, og mange har ikke snøring på hvem de møter - da er det fort gjort at man glemmer å ta hensyn, sier han."


  Eh, er jeg dum? Er det ikke motsatt? Eller slutter folk å tenke helt når de forlater landet? :-)

 • Sjekkpunkt

  7. jun 2017 16:18 Fin sak :) Jeg besøker forresten Bergen 7. - 9. juni, klokken 17-20 på Scandic Hotel Byparken. Kom innom alle som vil ;)
 • Olafia OUS

  7. jun 2017 19:03 Håper dette kan være til hjelp:

  Utdrag fra Folkehelseinstituttet veileder for helsepersonell.

  Smittemåte
  Vanligvis smitter hepatitt A gjennom kontaminert vann eller gjennom kontaminerte matvarer. Det kan også smitte ved seksuell kontakt gjennom oralsex og oral-anal kontakt (f.eks ved rimming eller at man utfører oralsex på partner som nylig har utført analsex på en annen partner).

  Forebyggende tiltak for å redusere smitte av hepatitt A
  God håndhygiene i forbindelse med måltid og toalettbesøk. Unngå deling av sprøyter og brukerutstyr. Unngå oral-analsex ved seksuell kontakt med kjent smittet eller ved tilfeldig seksuell kontakt under utbrudd i homofile miljøer.

  Vaksinering
  Til preeksponeringsimmunisering brukes hepatitt A-vaksine som med én dose gir beskyttelse i ca. ett år. Hvis man tar en boosterdose (vaksinene 2) etter 6-12 måneder vil man ha langvarig beskyttelse. Ettersom vaksinen er forholdsvis ny, er det foreløpig ikke tilstrekkelig dokumentert hvor lenge vaksinen beskytter mot hepatitt A, men tilgjengelig dokumentasjon viser at to doser vaksine gir beskyttelse i mer enn 25 år hos voksne, noe kortere hos barn.

  Det anbefales ikke å kontrollere antistoffrespons etter hepatitt A-vaksinasjon (slik man ofte gjør 1-3 mnd etter fullført hepatitt B vaksinering).

  https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/hepatitt-a---veileder-for-helsepers/#forebyggende-tiltak

 • rikart

  8. jul 2017 19:17 Glidemiddel på flyet, med deg.....er du sikker på det? Men hvis du ikke har vanlig glidemiddel, bruk ikke vaselin, babyolje, margarin (!), olivenolje osv!!!