Levde liv - skeivt uteliv


2840

innlogget

41344

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Levde liv - skeivt uteliv

Starten på det glade 80-tallet: Club Privé var en spennende, liten og hyggelig klubb som hadde sin fartidstid fra 1981 - 1982 i Pilestredet 17, Oslo. Den var drevet av Kristin Meier og Grethe Kjensli.


Vil du vite mer om vår skeive historie? I samarbeid med Skeivt arkiv i Bergen, publiserer Gaysir artikler som gir deg innsikt i vår felles skeive historie.


«– Jeg hadde hørt om "Soperstedet på Majorstua" allerede da jeg gikk på Katten. Fallas kro ble omtalt med masse løfta øyenbryn og rynka neser, kort sagt med en voldsom nysgjerrighet».

Slik beskriver Gudmund Vindland sitt møte med det skeive utelivet på 60-tallet i boka «Villskudd».

Torsdag 22. juni åpner Norges første utstilling om LHBT-uteliv på Historisk museum.

Skeivt arkivs oppgave er å ta vare på og formidle historien i bred forstand. Det inkluderer alt fra å samle inn arkivmateriale og katalogisere dette til å formidle historien til et bredt publikum gjennom utstillinger.

«Gay clubbing, skeivt uteliv i Norge 1950-2017» kan oppleves fra 22. juni og helt til 27. august.

Utstillingen inneholder et unikt billedmateriale som er samlet inn fra aktører og deltakere på de ofte hemmelige, men likevel uforglemmelige møteplassene.

Skeivt arkiv har også intervjuet mange av dem som hadde en sentral plass i utelivet på 1960,-70 og -80 tallet. Disse intervjuene vil bli presentert på storskjermer under utstillingen.

Første gang i Norge

Utstillingen ønsker å vise at den skeive historien ikke bare handler om saksdokumenter og politiske prosesser, men også om det levde liv.

Gjennom å se på utelivet får vi for første gang fram den fascinerende historien om hvor ekstreme forandringene har vært de siste 50 årene.

I begynnelsen var det hemmelige fester der du måtte være invitert og godkjent av to andre deltakere for å slippe inn. I de leide festlokalene på Snarøya som DNF-48 disponerte var det vanlig å gå av bussen to stopp før eller etter, for ikke å vekke mistanke.

I køen utenfor eller på veg til homsestedet Metropol i Oslo på 70-tallet, risikerte du bli slått ned av homofobe.

I HEMMELIGHET: De første skeive utestedene var hemmelige og du måtte bli godkjent for å få komme inn.

Historisk sett var miljøet sterkt preget av politisk uenighet med en blanding av lesbiske feminister, lærhomser og intellektuelle.

Det ble også fort en smeltedigel da mange flyttet fra bygdene og ellers i landet til Oslo for å delta. For andre igjen ble stedene en viktig plass å kunne leve ut sin seksualitet noen helger i året.

AIDS-epidemien rammet homsene spesielt hardt. Naturlig nok ble utelivet i perioder preget av dette. Utestedet Metropol var for eksempel arena for det første informasjonsmøtet om epidemien.

De senere tiårene har mange skeive utesteder i Oslo dukket opp like fort som de har forsvunnet igjen. Unntaket er London pub som har hatt kontinuerlig drift siden 1979.

Den komplette skeive-utelivs-tidslinjen vil bli presentert i storformat, rikt illustrert, på en av veggene i utstillingen.

Utstillingen er Skeivt arkivs første store museumssatsing og er en oppvarming til den store pride-festen som starter uka etter.

LETER I ARKIVET: Henriette Stensdal (t.v) og Vibeke Hermanrud ) er kuratorer for utstillingen som åpner på Historisk museum 22.juni.

Fast post på statsbudsjettet

Skeivt arkiv er fra og med 2016 etablert fast som det nasjonale arkivet og kunnskapssenter for historie om kjønnsuttrykk og seksualitet. Bevilgningen over statsbudsjettet som gjorde dette mulig, har nå resultert i at arkivet har fire fast og to midlertidig ansatte.

I løpet av 2016 jobbet vi med overgangen til fast drift, nå har vi endelig fått på plass mesteparten av det teamet som skal jobbe med Skeivt arkiv i årene framover. Det gir oss en enda større mulighet til å gjøre en solid jobb og være synlige.

Skeivt arkiv formidler historien gjennom mange kanaler. Blant annet Skeivopedia, som er et stadig voksende nettleksikon med over 100 artikler – om alt fra den anarkistiske aktivistgruppa Soperligan, til skuespiller Per Aabel og dikteren Bjørnstjerne Bjørnson.

Skeivt arkiv skriver dessuten med jevne mellomrom artikler, og er ellers opptatt av å være til stede der skeive samles. Oslo Pride er en viktig arena.

ENDELIG ALLE PÅ PLASS: I vår utvidet Skeivt arkiv med to nyansettelser (foran f.v) Heidi Rohde Rafto, Birger Berge, Bjørn André Widvey, Runar Jordåen, Jo Hjelle, Simon Mitternacht og Ragnhild Bjelland.

Samler også livshistorier

Mange har følt at de har vært nødt til å skjule sin egen skeive historie. En av de viktigste oppgavene Skeivt arkiv har, er derfor livsminneprosjektet.

Det har som formål å oppsøke og intervjue den generasjonen av skeive som nå begynner å bli eldre. Deres historier vil være et unikt materiale for framtidens forskere.

I 2016 fikk arkivet utført mange intervjuer ved hjelp av Siri Lindstad og Mona Moe som var hyret inn for en begrenset periode.

LIVSMINNEINTERVJUER: Den profilerte forfatteren Gudmund Vindland ble intervjuet av Bjørn André Widvey fra Skeivt arkiv i vår.

Våren 2017 begynte Bjørn André Widvey og Jo Hjelle, begge med solid bakgrunn som journalister, i et toårig engasjement med hovedoppgaven å samle inn enda flere intervjuer.

Norge lå lenge bak våre naboland på dette området, men vi har nå en unik mulighet til å gi dette temaet og disse historien den rollen det fortjener.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • T-Time

  26. mai 2017 07:43 Tvi tvi med utstillingen. Dyktige er dere. Gratulerer ..
 • Fotofyr

  26. mai 2017 07:54 Så flott! Stå på.
 • nbrandtl

  26. mai 2017 08:36 That black and white cover photo is so beautiful. I wish people still looked and dressed like that.
 • km50

  26. mai 2017 08:46 Dit skal man!! Håper de også har med BC og at også cruising og cruisngstedene er blitt et tema
 • Mirromurr

  26. mai 2017 12:33 Dette er bare så gøy. Millimeter for millimeter av vår historie blir samlet, festet til noe evig og vist for de andre. Vi kan glede oss over alt som finnes og som har skjedd. Vi samler for evigheten. Ingen skal glemme oss. Cudos til de som jobber med dette.
 • Søkt

  26. mai 2017 15:06 Veldig kult! Dette gleder jeg meg stort til å se resultatene av!! :)
 • jensyboi

  27. mai 2017 07:04 En slik situasjon, en hemmelighetskultur, er noe jeg frykter kan komme tilbake igjen med de strømningene som kommer nå.
 • Zebra

  27. mai 2017 10:30 Fine greier, takk til Skeivt arkiv som samler dette materialet og ikke minst presenterer det. Foruten utstillinger om homohistorien kan våre museer også gjerne tenke oftere i skeive baner - det finnes noe som kalles "queer curating". Bare nevner det :- )
 • Åge

  27. mai 2017 11:34 Hurra??????All ære