De misbrukte min tillit


3022

innlogget

41355

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Åpent brev til Skeiv Verden, og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

Innlegget er skrevet av Kaltham Alexander Lie. Lie er en norsk-irakisk aktivist, best kjent for å være den første muslimen som har stått offentlig fram som homofil i Norge


Jeg skriver dette brevet fordi jeg mener det er eneste måte å få fortalt historien om de to muslimene som lot som de var homofile for å få opphold i Norge. De misbrukte min og Skeiv Verdens tillit.

Jeg har forsøkt å snakke med Skeiv Verden om dette, men mitt inntrykk er at de ikke vil at saken kommer ut i offentligheten. Jeg har tenkt på saken i over to år, og det har til tider ødelagt min nattesøvn. Jeg har alltid satt sannhet og rettferdighet høyt.

Det var ikke for moro skyld jeg stod frem som homofil muslim i offentligheten i 2007.

Mitt mål var å sette homofile muslimers sak på dagsorden og bekjempe den brutaliteten muslimske samfunn her i Norge utviser overfor homofile.

Jeg har hele tiden konfrontert de som sier at vi homofile er syke og må behandles, eller at homofili er Allahs/Guds forbannelse. Respekt for homofile er en sak verdt å kjempe for, og jeg angrer absolutt ikke på at jeg har brukt mye av livet mitt på denne kampen.

Nå vil jeg fortelle om to "homofile" muslimer som ba meg om hjelp.

For noen år tilbake ble jeg oppringt av den daværende lederen i Skeiv Verden, Eirik St Florian Roan. Han ba meg komme med en gang. Jeg pleide å gjøre det hver gang han gjorde dette, for jeg visste at det var alvor. På kontoret satt en hjelpeløs homofil muslim i dyp fortvilelse. Han skalv av redsel og fortalte at han trengte hjelp.

Jeg forstod hans språk, og han åpnet seg for meg. Mannen fortalte hvordan han og hans kjæreste hadde det i hjemlandet og hvordan de hadde det her i Norge på asylmottaket. Det var en vond og hjerteskjærende historie. Han sa det var blitt umulig å være på asylmottaket fordi folk hadde begynt å legge merke til at han og kjæresten var mer enn bare venner. «Vi er redde», sa han til meg.

Jeg tok det han fortalte på alvor og kontaktet folk som jeg visste ville stille opp. De har alltid stilt opp for folk som trenger hjelp og støtte. Både våre norske homofile venner og andre homofile muslimer var med på å skape et trygt og trivelig klima for det fortvilte paret.

Vi samlet inn penger, ga dem mat, tobakk, klær, sko og et sted å være. Vi gjennomførte aksjoner for dem og fulgte de til lege, advokatkontorer, sykehus, tolker, UDI og politiet. Vi var sammen med dem dag og natt for å vise de at de ikke var alene i en urettferdig verden. De fortalte at deres familie og klan truet dem på livet på fordi de var homofile.

Til tross for detaljerte spørsmål som skulle avdekke om de snakket sant, sto de på sitt og bedyret at de var truet på livet. De fortalte at UDI ikke trodde på deres historier og ga dem avslag på avslag. De innrømmet etter hvert at de oppholdt seg ulovlig her i Norge og at de kunne bli sendt tilbake når som helst.

Så mange som hjalp til. Jeg var en av dem som åpnet mitt hjem for dem. Vi slo ring rundt dem. Den saken som jeg har risikert mitt liv for i Irak, var like viktig for meg i Norge. Jeg ville at de skulle oppleve et samfunn som var annerledes enn det vi kom fra. Alle mediene støttet oss med kronikker, innlegg og artikler. Organisasjoner for homofile klaget på UDI og politiet som ville sende de ut av landet.

Etter ett år fikk vi gjennomslag, og de fikk asyl på grunn av sin homofile legning. Bydelen ordnet leilighet og NAV bidro med hjelp. Så fort dette var i orden, trakk de seg unna de som hadde hjulpet dem.

I ettertid har det vist seg at UDI faktisk hadde rett. Jeg prøvde lenge å benekte dette, men det ble etter hvert umulig å flykte fra virkeligheten og sannheten som kom frem. Jeg ble så utrolig forbannet, sint, frustrert, og lei meg.

De to falske homofile muslimene har misbrukt min og samfunnets tillit. De gav blaffen i Islams ære, familiens ære, den arabiske kulturs ære og de gjorde meg til en kjeltring i menneskerettighetenes navn. Og de ødelegger for de homofile muslimene som virkelig har behov for beskyttelse, for de som virkelig risikerer å bli drept på grunn av sin homofile legning der de kommer fra. Disse to mennene bør straffes.

Kampen for homofiles rettigheter er viktig. Jeg mener alle homofile muslimer bør bekjempe holdninger som driver mennesker på flukt. Slike holdninger som fremmes i moskeer, av Imamer og religiøse ledere, som brutalt rammer homofile muslimer. De to mennenes handlinger er særlig alvorlig fordi de misbrukte min og Skeiv Verdens tillit og ressurser. Ressurser vi kunne brukt på homofile som flyktet fra trusler om drap og brutalitet.

De to falske homofile muslimene gikk langt for å lure oss. De praktiserte sin "legning" og gjorde alt for å få bli i Norge. De spilte teater. Det kan være at de var desperate, men jeg har i ettertid fått vite at de hele tiden har hatt kontakt med sine familier i hjemlandet - som de påsto at de hadde flyktet fra. Etter en stund fikk vi vite at de bodde hver for seg, og at de hadde kontakt med vanlige muslimer og de religiøse miljøene.

En av dem har giftet seg med en kvinne som hans familie sendte til ham. Han bosatte kvinnen i Danmark slik at hun ikke skal oppdage at han fikk asyl på grunn av hans påståtte homofile legning. Kvinnen besøkte ham i Norge, og deretter reiste han til Danmark der de giftet seg. Ett år seinere ga hun ham en sønn, og de har bestemt seg for å flytte til England.

Har vi ikke plikt til å si fra? Vi homofile muslimer er nødt til å slå ned på urettferdigheter uansett hvem som begår uretten, hvis ikke misbruker vi den tilliten vi har fått og da kommer ingen til å stole på oss i lengden. La oss ta vare de som har rett på asyl. La oss ta vare på den tilliten samfunnet har gitt oss. Vi skal hjelpe de homofile flyktningene som kommer til Norge. Det er Skeiv Verdens oppdrag. Men når Skeiv Verden lar vær å snakke med myndighetene om de to falske homofile muslimene bryter de tilliten de er gitt.

En klar beskjed til UDI: Husk at de aller fleste er ærlige.

Det finnes mange homofile muslimer som er i nød og som trenger en rettferdig behandling av asylsøknaden de sender inn. De må ikke sviktes på grunn av at det finnes uærlige, og moralløse mennesker.

Av Kaltham Alexander Lie.


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • Bogota69

  19. apr 2017 15:46 ikke bare muslimer, jeg vet også om latin amerikanerne som gjør det samme.
 • rothko

  19. apr 2017 16:06 Trist å lese at gode mennesker som deg blir grovt utnyttet av kjeltringer. Du gjorde det i god tro, og skal ikke ha dårlig samvittighet.
 • 73WR

  19. apr 2017 21:33 "De to falske homofile muslimene gikk langt for å lure oss. De praktiserte sin "legning" og gjorde alt for å få bli i Norge. De spilte teater."

  Jeg bare undrer meg over hvorledes man praktiserer homofil legning ved å spille teater.

  Andre moment som ikke besvares; er det her snakk om senere ekteskap inngått ved tvang?
  Kan det her være snakk om noen som kanskje er bifil, eller rett og slett er sammensatt?
  Eller som kanskje opptrer offentlig som heterofil for å imøtekomme familiens krav?

  Dersom de det her er snakk om praktiserte sin legning, vet vi i alle fall en ting med sikkerhet;
  de var homoseksuelle i sin praksis. Og da er man vel homoseksuell?

  Til sist kan man undre seg over om noen har sett igjennom denne artikkelen før
  den ble publisert, for den innehar ingen indre sammenheng,
  og den uttrykker heller ingen fornuftige slutninger.

  Den fremstår kanskje til en viss grad noe uklar?

 • darren

  19. apr 2017 22:54 Modige flotte Kaltham. Stå på.
 • Osloboer

  20. apr 2017 11:44 Veldig bra fremstilt og skrevet av Kaltham Alexander Lie. Synd at folk skal utnytte sine fordeler på andres bekostning.
 • Real og grei

  20. apr 2017 12:27
  I Norge er det en menneskerett å kunne gå fra hverandre om en ikke trives lenger i hverandres selskap. Det er ikke slik at dersom en først har proklamert at en er homo dermed skal måtte leve i et forhold som ikke fungerer lenger. Det er heller ikke slik at en som har vært homo ikke kan gifte seg med en kvinne.
  I Norge blir en del heteroer homoer og en del homoer blir heteroer iblant enten for kortere perioder eller for lengere perioder. Det hører med til den norske friheten å kunne forandre retning på livet eller å ombestemme seg. Det er ikke noe særlig norsk å gifte seg med en "tilsendt brud" , og de færreste nordmenn vil tro at en mann eller kvinne som gifter seg med en "tilsendt partner" gjør det frivillig.
  Det er heller ikke slik i Norge at dersom en har blitt hetset tidligere av familien må kutte alle bånd, for de fleste er glade i familien selv om den har forvoldt smerte til tider. Det er heller ikke slik i Norge at en ikke må gå i en moske eller kirke som har det motsatte syn av hva en selv har. Nettopp fordi vi bor i Norge skal den enkelte være sikret sin frihet selv om han eller hun snakker med de som har helt motsatt syn og holdning i viktige verdispørsmål . Det føles derfor feil at en skal kreve noe annet av asylsøkere enn det som kreves av andre nordmenn.
  Når disse to fra Irak har vært sammen, vært et par og også dyrket sex sammen er det opplagt at de må ha vært homoseksuelle eller biseksuelle. Om de skifter beite for være deres sak., for det har også vi nordmenn full frihet til å gjøre. At en av dem gifter seg med en tilsendt brud understreker hvor stor makt familien har hatt. Når hjelper et menneske som trenger det er det mange som tenker at de vil ha noe tilbake, og kan bli skuffet og sint om en ikke får det vennskap en synes å fortjene. Da må det finnes andre måter å avreagere enn å prøve å sparke ben unna dem som har skuffet en .
 • Skoda

  20. apr 2017 17:32 Jeg synes dette er et meget godt og viktig innlegg, og finner det overhodet ikke "uklart"

  Dette dreier seg om rent misbruk av asylinstituttet vi har i Norge. Man later som man er homofil, sier man er forfulgt og får opphold. Man vinner gullkortet - ettertraktet oppholdstillatelse med fulle rettigheter i verdens rikeste land.

  Det er veldig rart at mennesker som forfølges for sin homofile legning i sitt hjemland, plutselig blir straighte eller bifile så fort de får opphold i Norge, og så velger å gifte seg med en dame. Hvorfor gjorde de ikke dette hjemme.

  Jeg har selv snakket med et tidligere styremedlem i Skeiv Verden, som bekrefter at dette er langtfra noe engangs tilfelle. Og selv kjenner jeg til et konkret eksempel hvor en mannlig asyl søker (pga homofili) fant seg mannlig kjæreste og ble samboer her i Oslo. Så fort oppholdstillatelsen var i boks, flyttet han ut og kort tid senere var han gift med en dame.

  Det er derfor flott at Kaltham publiserte dette innlegget og at vi løfter frem en problemstilling (naive) nordmenn prøver og fortrenge.

 • Mirromurr

  20. apr 2017 19:21 All ære til Kaltham som skrev dette innlegget. Til dere som må kverulere og forteller at her er det ulne og uklare ting. Ta av dere vaselinbrillene. Ikke noe er uklart her. Man må kunne ta over seg at noen faktisk misbruker systemet og ta læring av det, slik at man kanskje slipper dette senere. Det er helt riktig å få det ut i åpent lende, men her skal det hverken generaliseres eller sies I tould you so. Drittsekker finnes det overalt. Og som han skriver, de aller fleste er ærlige.
 • Timechange

  20. apr 2017 22:08 Modig gjort å ta opp er betent tema,som før eller senere måtte komme opp. Skeiv Verden minner etterhvert om en fanatisk sekt.
 • PoliticalLama

  29. apr 2017 14:11 Takk for at du forteller om dette Kaltham. Vi trenger å snakke hvordan vi kan unngå at tilfeller som dette gjentar seg. Vi må tørre å snakke om det for å lære, og vi må ta ansvar for å varsle som Kaltham gjør når vi ser at noen får asyl på feil grunnlag.