En eventyrlig skattkiste


740

innlogget

41348

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Tidsskriftenes spennende tale

EVENTYRLIG SKATTKISTE: De var politiske idéverksteder, kilder til kunnskap og inspirasjon, et sted å ytre seg, treffe likesinnede, finne sin identitet. Bak det noe tørre ordet "tidsskrift" skjuler det seg en eventyrlig skattkiste av fortellinger om levde, skeive liv.


Vil du vite mer om vår skeive historie? I samarbeid med Skeivt arkiv i Bergen publiserer Gaysir artikler som gir deg innsikt i vår felles skeive historie.


Historien kan dokumenteres på mange vis. Skeivt arkiv samler inn en rekke typer materiale fra enkeltpersoner og organisasjoner - sakspapirer, brosjyrer og bøker; foto, film og lydopptak; faner og jakkemerker; muntlige fortellinger.

En annen viktig kilde til den skeive historien er tidsskriftene.

Det finnes et imponerende mangfold av norske skeive tidsskrifter. Til nå har vi oversikt over 50 ulike tidsskrifter - og flere kommer stadig til!

Bak det noe tørre ordet “tidsskrift” skjuler det seg en eventyrlig skattkiste av fortellinger om levde, skeive liv. I en tid før internett og sosiale medier fungerte medlemsblader og tidsskrifter som kontaktskapere, informasjonskanaler og diskusjonsarenaer.

De var et sted å uttrykke seg kreativt, skriftlig såvel som visuelt.

Noen tidsskrifter var store og nådde ut til mange, andre var små, hjemmesnekrede og kom kanskje bare ut i en eller to utgaver.

Hemmelige medlemsskriv

Klubbnytt og Oss i mellom var først på banen. Klubbnytt var internavisen til Det Norske Forbundet av 1948 (DNF-48). Bladet kom ut for første gang i 1953, etter at organisasjonen ble uavhengig av Forbundet av 1948 i Danmark.

Klubbnytt kom i første omgang ut som et stensilert rundskriv på noen få sider som ble sendt til medlemmene per post. Hver utgave var merket “svært konfidensielt”.

I 1958 skiftet bladet navn til Oss i mellom. Innholdet ble etter hvert mer variert, med utdrag fra norsk og internasjonal litteratur og humoristiske tekster i tillegg til oppdateringer om organisasjonens arbeid.

Oss i mellom ga norske homofile tilgang til det som skjedde ute i verden.

I 1965 kom et gjennombrudd. DNF-48 lanserte det nye tidsskriftet OSS, som ble lagt ut for offentlig salg. Den “konfidensielle” tiden var over, og en ny epoke i gang. For første gang kunne norske skeive bli hørt og sett på egne premisser.

Kreativt mangfold

OSS ble avløst av Fritt Fram (1974 -1982 og 1984-1990), som tok opp tråden der forgjengeren slapp.

Formålet med bladet var å ta opp aktuelle temaer og påpeke diskriminering og undertrykkelse av homofile der det fant sted; å avsløre fordomsfulle holdninger og skape en opinion til støtte for homofiles rettmessige krav.

Oslo-regionen av DNF-48 etablerte i 1973 et eget tidsskrift, Mulius - med redaksjonens egne ord et “mulighetens marked” for diskusjoner, synspunkter, eventyr og annonser. I vest kom et blad med det mer nøytrale navnet Bergensnytt på banen.

Tiden etter konfliktene i DNF-48 og de påfølgende eksklusjonene på slutten av 1970-tallet førte med seg en oppblomstring av lokale organisasjoner, og med dem en rekke tidsskrifter.

Mange av disse var rettet mot spesifikke målgrupper, og produksjon av tidsskrifter var en sosial dugnadsinnsats hjemme rundt kjøkkenbord og diskret ved arbeidsplassens kopimaskin.

Mulius ble først utgitt under navnet Oslo-regions-post. Forside av nr 4, år ukjent.

Noen av dem som fikk tryggere trykkvilkår enn en lånt kopimaskin var Lavendelexpressen, LF-avisa og Amasonen. Disse ble alle trykket på Sfinxa Lesbisk trykkeri - et eget trykkeri etablert av Lesbisk bevegelse i Oslo.

Supergutt, på sin side, var startet og drevet av Stein Fosslie, som også var sentral i aktivistgruppen Soperliga’n.

Tidsskriftet hadde undertittelen “Et seksualpolitisk tidsskift om menn, av menn, for menn og kvinner” og kom ut med 5 numre i perioden 1977-78.

Supergutt var et blad av menn, om menn, for kvinner og menn. Bladet kom ut i 4-5 hefter i 1977-78.

Nordgnist ble utgitt av DNF-48 i Bodø. Det hadde en offensiv holdning til sin rolle som informasjonskanal: “La NORDGNIST være et slag i trynet på alle som motarbeider det voksende frigjøringsarbeidet i Norge og solidariteten mellom heterofile og homofile, og homofile i mellom” - men kom dessverre bare ut i noen få utgaver.

Frimerket var medlemsbladet til Homofil bevegelse i Bergen (HBB), og hadde navnet sitt fra HBBs møtested, som lå i lokalene til Filatelistforeningen. Frimerket kom ut med en rekke utgaver over en periode på femten år, fra 1979 til 1994.

Feminform var et felles nordisk blad for Full Personality Expression - Northern Europe (FPE-NE), forløperen til Forbundet for transpersoner i Norge.

Lavendelexpressen ble laget av medlemmer av Lesbisk Bevegelse. Amasonen ble utgitt i Oslo av Lesbiske Feminister (LF).

Løvetann, med tittel inspirert av Wergelands sitat “Den urt der groer, jo meer den trædes” - ble etablert av Arbeidsgrupper for homofil frigjøring (AHF) i 1977, fikk en selvstendig redaksjon fra 1992 og kom ut helt til 2003.

Blikk, som er det eneste av tidsskriftene som fremdeles eksisterer, kom ut for første gang i 1991, og har dermed i 2017 tatt igjen Løvetann som det lengstlevende norske skeive tidsskriftet med 26 år i trykken.

Løvetann eksisterte fra 1977-2003. Tidsskriftet hadde hele tiden et fokus på kultur og på grundige artikler. Det hadde et akademisk, venstreorientert preg og ble utgitt på frivillig basis. Bildet viser forsiden av det første nummeret av Løvetann, som kom ut i oktober 1977.

Kan gå tapt for alltid

Noen av de større tidsskriftene finnes på andre offentlige biblioteker. Men de fleste finnes bare på Skeivt arkiv - samt, får man tro, i private samlinger i skuffer og skap.

Dette er altså unikt materiale, det finnes bare i papirformat, og går tapt for alltid om det ikke blir samlet inn nå!

Har du tidsskrifter liggende i kjeller eller på loftet tar vi mer enn gjerne imot. Hos Skeivt arkiv blir disse bevart for fremtiden og gjort tilgjengelig for studenter, forskere og andre som søker kunnskap om den skeive historien.

Ta kontakt med oss på skeivtarkiv@ub.uib.no om du har tidsskifter å donere.


Redaksjonen i tidsskriftet Løvetann utviklet et register over alle artikler som har stått på trykk der. Dette registeret er nå tilgjengelig på Skeivt arkivs nettsider.

Artiklene i sin helhet kan leses på Skeivt arkivs lesesal og ved en rekke andre biblioteker landet over.

Oversikt over norske, skeive tidsskrifter finner du her: skeivtarkiv.no/skeivopedia.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • kinko

  15. apr 2017 11:31 Flott artikkel og en klapp på skuldra til Skeivt Arkiv for jobben de gjør!
 • Kenneth Edward

  15. apr 2017 12:09 Er det så at Skeivt arkiv ikke har medlemsblader fra Bergens avdelingen til DNF 48 ??
 • aktiv i Oslo

  15. apr 2017 12:51 Hvorfor blir ikke disse tidskriftene tilgjengeliggjort digitalt? Papirkopier varer ikke evig....
 • Lord Lolindir

  15. apr 2017 14:12 Enig med aktiv i Oslo. De burde blitt gjort tilgjengelig digitalt for alle. Dette er en del av de homofiles historie. De som er for unge til å ha vært borti noe av dette materialet (og late bloomers), burde også fått muligheten til å lese det.
 • Mirromurr

  15. apr 2017 14:35 Fantastisk arbeid dere gjør. Blir like glad hver gang jeg leser noe fra dere. Det var mange flere tidsskrifter enn dette. Her i Vestfold med Homofil bevegelse i Vestfold, hadde vi HMFBV-nytt i mange år. På 2000-tallet lagde vi noen nr av HOMORALEN. Følg oppfordringen dere der ute og tøm skuffer og skap for absolutt alt og gi til arkivet. Og til dere som vil ha tidsskriftene digitalisert. Det er en jobb å gjøre, og x antall personer klarer bare SÅ mye av gangen. Først og fremst skal vi være glade for at det er bevart, og så skal vi smile og kose oss hver gang det dukker opp noe nytt på digitalhimmelen. Vår historie bevares bit for bit og man arkiverer for evigheten. <3 <3 <3
 • 73WR

  15. apr 2017 18:07 I grunnen merkelig at man benytter beskrivelsen `skeivt arkiv` for en samling av tiddskrifter,
  artikler og utgaver som omhandler tematikk hentet fra en LHBT - kontekst;

  "Skeiv er en norsk oversettelse av det engelske begrepet queer. Som identitetsbetegnelse blir skeiv brukt av mennesker som ikke finner seg til rette med betegnelser som heterofil, lesbisk, homofil eller bifil."

  https://sml.snl.no/skeiv

 • Trygve

  15. apr 2017 18:19 "Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og formidler skeiv historie eller LHBT-historie." Fra skeivt arkivs egen om-oss-side.
 • rukla

  18. apr 2017 11:42 Kenneth: Nei, me har også medlemsbladet for DNF 48 sin bergensavdeling, Bergensnytt. Så vidt eg kan sjå eitt komplett sett, men om nokon har fleire eksemplar tar me gjerne mot det :-) Mvh Runar Jordåen, fagleg leiar Skeivt arkiv
 • rukla

  18. apr 2017 11:49 Lord Lolindir: Me har allereie digitalisert dei første medlemsblada til DNF-48: http://katalog.skeivtarkiv.no/journals

  Det som gjer digitalisering av tidsskrift tidkrevjande er at opphavsrett må klarerast for kvar enkelt artikkel. Etter kvart håpar me likevel å få lagt ut fleire tidsskrift digitalt.