En påskemousse til begjær


860

innlogget

42604

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

En påskemousse til begjær

Trond Vardehaug er utdannet kokk, men begynte å bake for å være med i "Kakekrigen", hvor han gikk helt til topps i fjor vår. Prøv hans oppskrift på sjokolademousse med appelsin. Foto: Berre.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
10. apr 2017 19:00

Med en seier i Kakekrigen kan Trond Vardehaug godt sies å være en av Norges beste amatørbakere. Her gir han deg en oppskrift du kan kose deg med i påsken.

– Det begynte egentlig som en spøk. Ei venninne skulle melde seg på Kakekrigen, og spurte om ikke jeg skulle slenge meg på, ler Trond Vardehaug.

– Så da jeg ble valgt ut, hadde jeg et halvt år på meg til å lære meg å bake kaker. Og jeg tenkte at hvis jeg først skulle gjøre noe, så fikk jeg gjøre det skikkelig.

Derfor brukte Trond to-tre kvelder i uka på baking. Og det skulle lønne seg – han gikk tross alt av med seieren i finalen i mars i fjor.

Han ler godt, og synes det er litt morsomt at han vant, i og med at han nok ikke hadde bakt like lenge som mange av konkurrentene. Men at han faktisk skulle bli så god, var likevel ikke helt usannsynlig.

Trond feiret nylig ti år sammen med sin kjære, Aleksander Thuen. Han forteller at også Aleksander er interessert mat og godt drikke, men akkurat kakeinteressen har Trond for seg selv. Foto: Privat.

Trond forteller at han har vokst opp i en matglad familie. I stedet for å gå i barnehage, var han heller hjemme hos bestemoren som var flink til å lage både mat og kaker.

Dette skapte en så stor interesse for det kulinariske i trondheimsgutten at han utdannet seg til å bli kokk.

– Så selv om jeg ikke hadde bakt så mye før, så var jeg i det minste kjent på kjøkkenet, sier han.

– Men det skal sies at det å lage mat og det å bake er to helt forskjellige ting.

Skummel hobby

Etter tiden i Kakekrigen har han byttet beite, forteller Trond. Han jobber riktignok fortsatt som kokk, men på fritiden har han gått fra å være en matelsker til å bli en kakeelsker.

– Kaker er jo penere for øyet. Jeg liker å få kakene til å se fine ut, og jeg synes det er morsomt å kunne gi oppmerksomhet til detaljer, sier Trond.

Men han innrømmer at det å ha en kakehobby har sine bakdeler.

– Det er en skummel hobby, sånn sukkermessig, ler han.

– Men når kaker smaker så godt, så er de heldigvis ikke vanskelig å gi bort, hvis man føler det blir litt for mye av det gode. Det er alltid noen som vil ha en kake.

Sjokolademousse med appelsin kan serveres som en større kake… Foto: Leikny Havik Skjærseth.

Det beste han vet

Når det gjelder hva han liker å lage, sier Trond at sjokolademousse er noe av det beste han vet. Derfor er det også en mousseoppskrift han vil forære Gaysirs lesere med.

For anledningen har Trond gitt moussen en appelsintwist – det er jo tross alt påske.


Sjokolademousse med appelsin

8 eggeplommer
66 g sukker
1 dl + 5 dl fløte
4 gelatinplater
300 g mørk sjokolade
1,5 dl appelsinjuice (ikke konsentrat)
Revet appelsinskall

  • Pisk 5 dl fløte (til myk konsistens)
  • Pisk eggeplommer og sukker
  • Smelt sjokoladen i vannbad, og spe den i eggeplomme-/sukkerblandingen
  • Bløtlegg gelatin i kaldt vann og når den er blitt myk, varm den opp i 1 dl fløte
  • Bland inn den piskede kremfløten i egg-/sjokoladeblandingen med forsiktig røring
  • Ha i gelatin/fløte og bland
  • Vend inn appelsinjuice og appelsinskall
  • Ha i ønskede former eller glass og kjøl ned
  • Server gjerne med noen friske appelsinfileter og raspet sjokolade
…eller i porsjonsstørrelser. Foto: Leikny Havik Skjærseth.

Ifølge Trond er det mange måter å servere moussen på – og hvis man ønsker å ha en liten bunn til – slik det er på bildene – anbefaler han denne:

Daquoisebunn

90 g hasselnøtter
30 g usaltet smør
150 g sukker
20 g maisenna
3 eggehviter (90 g)
15 g melis til å sikte over bunnene

  • Rist hasselnøttene i forvarmet ovn på 175 grader i 10 minutter
  • Avkjøl og ta av skallet
  • Kjør i foodprosessor til finhakket
  • Smelt smør og la det avkjøle noe i romtemperatur
  • Bland de hakkede nøttene med halvparten av sukkeret og maisenna
  • Pisk eggehvitene til de skummer, og tilsett resten av sukkeret litt av gangen – pisk til marengs
  • Vend inn blandingen av nøtter, sukker og maisenna i marengsen
  • Ta litt av blandingen (2 ss) og bland med smøret – rør til smøret er blandet helt inn i marengsen
  • Bland så smørblandingen i resten av marengsen ved at du vender den forsiktig sammen med slikkepott
  • Hell marengsen i en sprøytepose og sprøyt i en spiral på ca. 15 cm diameter
  • Sikt melis over
  • Stek bunnen i forvarmet ovn på 170 grader i ca. 14 minutter
  • Skjær ut ønsket form på bunnen og støp sjokolademousse på toppen
– Du kan droppe appelsinen fra moussen i oppskriften. Da får du en vanvittig god sjokolademousse i stedet, sier Trond, som elsker sjokolademousse. Foto: Privat.

Hvis du vil se flere av Tronds oppskrifter kan du besøke bloggen hans, godtservert.no, eller følge ham på Instagram: @trondvt.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

  • yngvis

    10. apr 2017 21:48 Bra jobbet Trond og takk for oppskrift. :) God Påske
  • Quasimodo

    10. apr 2017 21:54 Takk for tips! Det var stas og lærerikt å følge deg og de andre amatørbakerne (i ordets rette forstand) både i Kakekrigen og i Hele Norge baker!
  • uio89

    11. apr 2017 15:59 Aleksander, du er en heldig kar. Du fant en som kan lage mat, litt av en fangst. Jeg håper dere har det fint og takk til Trond. Selv om jeg er dårlig, så er denne moussen noe jeg må prøve. Ha en fantastisk dag.
  • 73WR

    11. apr 2017 16:39 Sjokolademousse med appelsin;
    https://www.tine.no/oppskrifter/desserter/fromasj-og-mousse/sjokolademousse-med-appelsin
  • Olienh

    14. apr 2017 09:41 Flotte og flinke Trond! :)