Røff fiskelykke


2386

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Røff fiskelykke

Ønsker åpenhet: - Å stå åpent fram handler om å vise et mangfold, ikke å forsøke å være en mest mulig «normal» homo, mener Harald - deltaker i realityserien «Skårungen» på NRK. Foto: John Trygve Tollefsen

John Trygve Tollefsen
25. mar 2017 13:32

Harald Sakarias Brøvig Hansen (28) har holdt på en hemmelighet i et helt år. Hvor langt når han som realitystjerne i NRK-serien «Skårungen»?

Denne søndagen er vi halvveis i reality-serien der tolv personer fra hele landet konkurrerer i å bli den beste fiskeren under lofotfisket. En skårunge er en som ror fiske for første gang.

Harald Sakarias Brøvig Hansen var i tvil om han skulle melde seg på «Skårungen». Men spørsmålet «Vil du prøve Norges farligste yrke» overbeviste den eventyrlystne 28-åringen.

– Det er kanskje litt tullete og useriøst å melde seg på en realityserie. Men det er tross alt statskanalen. På NRK er det begrenset hvor mye du kan drite deg ut, og det er lite sex for åpent kamera.

Hansen har sitt daglige virke i nær tilknytning til sjøen. Han er forsker ved Frithjof Nansens institutt, og har spesialisert seg på internasjonal forvaltning av fisk og krabbe. Nå jobber han med doktorgraden.

Ekte reality: I «Skårungen» er det både konkurranser mellom lagene og dueller mellom deltakerne. Og i hver episode må noen reise hjem fra Lofoten. Foto: Bernt Olsen / NRK.

Da han spurte jobben om fri for delta på realityprogrammet, syntes sjefen det var helt i orden.

– Sjefen mente det var helt glimrende. Han så det som faglig relevant, og en mulighet til å profilere instituttet og spre kunnskap.

Ventet et helt år

Lofotfisket er en begivenhet som foregår mellom jul og påske. Serien ble spilt inn under fjorårets lofotfiske, og sendes altså først i år.

– I et helt år har kollegene mine spurt meg hvor langt jeg kom. Hver eneste lunsjpause. Men jeg har sagt til dem, som jeg har sagt til alle, de får bare vente og se.

Det kunne gått riktig ille allerede i andre episode. Da måtte Harald til pers i tvekamp mot trønderen Daniel Løken. Den duellen gikk vestlendingen seirende ut av, mens Løken veltet båten og dro skuldra ut av ledd.

– Det var kult å få prøve seg. Jeg er kanskje ikke så stor, men fikk vist at jeg hadde fysikk til å greie oppgaven.

Teori og praksis: Havet står Harald nært, både i teori og praksis. Som havforsker må han være tett på naturen. Foto: John Trygve Tollefsen.

Ble gode venner

Realityserier handler ofte om å sette ulike personligheter opp mot hverandre. Den velkjente oppskriften garanterer for høy temperatur og fornøyde seere. Men gjennom flere uker i Lofoten opplevde Harald at alle mennesker også har noe positivt å by på.

– Jeg ble glad i alle. Det overrasket meg litt. Jeg har egentlig ikke tålmodighet med folk, men over tid ser man at alle har fine sider.

Harald mener det ligger læring i den erfaringen.

– Som samfunn blir vi mer og mer polarisert. Det er veldig behagelig å innta fordommer mot hverandre. Men når man tilbringer mye tid sammen, blir man fortrolig med forskjellene. Vi finner etterhvert et fellesskap.

Team Skreien: Harald fant tonen med på de andre deltakerne. Her er laget hans, M/K Skreien. Foto: Bernt Olsen / NRK.

Egen båt

Hansen er vokst opp i Tananger i Rogaland, men begge foreldrene kommer fra skjærgårdskommunen Farsund i Vest-Agder.

Familien har hytte i skjærgården, og Hansen er vokst opp med livet på sjøen. I fjor høst fulgte han barndomsdrømmen og kjøpte sin egen seilbåt.

Da Gaysir møtte Hansen sist søndag, var han igang med å klargjøre seilbåten for sommersesongen.

– Jeg liker friheten som havet gir. Det er nok en eventyrer i meg, som også er grunnen til at jeg har kjøpt seilbåt.

Målet er en lengre ekspedisjon en gang, men først må han bli en litt mer erfaren seiler.

– Jeg håper på mange fine helgeturer i Oslofjorden, der jeg blir kjent med båten og har med gode venner ut. Dette skal være noe jeg kan dele med andre.

Kaptein på egen båt: I fjor høst kjøpte Harald sin egen seilskute. I år skal han lære å seile den. Foto: John Trygve Tollefsen.

Vil ikke «normalisere»

Den homofile skårungen legger overhodet ikke skjul på legningen sin i programmet.

– Jeg synes det er viktig å være åpen om det. Når du vet det er mange som ser på, er det viktig å bidra til å vise mangfoldet blant folk.

Samtidig har han ikke noe behov for å normalisere homofili.

– En sterk del av min identitet er at jeg er skeiv. Vi har et altfor snevert syn på hvordan folk skal være og oppføre seg. Mange homofile kjenner på stresset over å skulle representere en hel minoritet, og får et behov for være veldig normal.

– Jeg vil ikke vise at det finnes «normale» homoer. Jeg er bare meg selv. Vi trenger mer mangfold, ikke mindre.

Det er mange som setter pris på at Hansen står åpent fram på tv.

– Jeg har fått flere meldinger fra folk jeg ikke kjenner. En ung homofil fisker skrev at han satt pris på at jeg var åpen, og slik viste at homoer også kunne delta i bransjen.

Selv om tv-deltakelse gir mye positiv oppmerksomhet, er ikke Hansen på leting etter noen å deite. Han antyder at det kan ha gått i orden ganske nylig.

– Men jeg vil helst ikke si noe om det.

– Men har du godt haill?

– Ja. Haill er veldig viktig for å få fisk.


Les også:

Nordnes på nye eventyr


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

 • 73WR

  26. mar 2017 11:47 Kjempefin artikkel som bekrefter at også homofile er i stand til å fiske, hvem skulle trodd noe slikt?
  Imidlertid er det litt synd å lese at man mange homofile fremdeles sliter med stereotypiske
  påtvugne og også feilaktige forståelser overfor hva man ilegger begrepet normalt.
  Det er helt normalt at det eksisterer alle former for mennesker i et samfunn, både
  lesbiske, homofile, bifile og transpersoner: LHBT - mennesker, en helt normal betegnelse på folk som vet at det er normalt å være seg selv uavhengig av legning.
  Det er også litt merkelig å leser hvorledes man her anser normalitetsbegrepet å være en byrde
  for LHBT - personers normale og naturlige menneskerettgheter.
  Normalitetsforståelsen har endret seg betraktelig, og godt er det;

  «Den kulturelle eller moralske normalitetsforståelsen bygger på kulturdefinerte normalitetsdefinisjoner. Normalitet bestemmes og defineres i forhold til normer og verdier i samfunnet som er rådende og framherskende. Her ligger med andre ord normative vurderinger til grunn der det som anses som normalt samtidig ses som mer rett og riktig. Dette innebærer også at hva som anses som normalt vil kunne variere over tid, fra sted til sted og mellom ulike kulturer.

  Et eksempel på hvordan normalitetsforestillingene har endret seg over tid er synet på homofili. I Norge var for eksempel homofili straffbart til 1972, mens i dag framstår så vel vår tidligere Politidirektør som Stortingsrepresentanter som homofile.»

  http://kurs.helsekompetanse.no/inkludering/18729

 • Boreal

  26. mar 2017 18:04 Garantert ikke første homsen som er skårunge, men garantert den eneste av sitt slag som har fått så mye åtgaum ! Jippi :)