Frykter omfattende spredning av gonoré


1728

innlogget

41286

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Gonoré femdoblet siste ti år

I dag ble smittetallene for gonoré og syfilis lagt frem. Økningen av gonorétilfeller i 2016 ses særlig i Oslo og Akershus. Folkehelseinstituttet frykter starten på en mer omfattende spredning av gonoré i Norge. Illustrasjon: iStockphoto.com.

Redaksjonen
15. mar 2017 13:28

Folkehelseinstituttet frykter starten på en mer omfattende spredning av gonoré i Norge.

I fjor ble det diagnostisert 1 096 gonorétilfeller i Norge, mot 851 tilfeller i 2015.

Av mennene var 598 smittet homoseksuelt, mens 276 var smittet heteroseksuelt.

Den betydelige økningen av gonoré blant menn som har sex med menn (msm) som startet i 2010, fortsatte i 2016, melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Gonoréforekomsten i den generelle befolkningen har nå nådd et nivå der vi frykter at vi igjen kan stå overfor en mer omfattende spredning av gonoré i Norge slik de nå opplever i mange andre land, blant annet i Danmark og Sverige, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Tilfeller av gonore i Norge meldt MSIS 1993-2016 etter diagnoseår, smittemåte og kjønn.

– Antibiotikaresistente gonokokker er et raskt økende problem, og internasjonalt er det nå stor bekymring for resistenssituasjonen i lys av den økende forekomsten av gonoré, sier Nilsen og påpeker at det i Norge allerede er påvist tilfeller der bakterien har utviklet resistens mot dagens standardbehandling.

Forekomst av syfilis holder seg høyt

Antall syfilistilfeller blant msm økte også i 2016. Av de 150 tilfellene blant msm var 69 % (103 tilfeller) smittet i Norge og 47 i utlandet.

Oslo dominerer fortsatt som smittested med 83 av tilfellene.

Av de 47 smittet i utlandet, var 13 smittet i Spania, fem i Tyskland, åtte i Asia og de øvrige hovedsakelig i andre europeiske land.


Smittemåte gonoré:
Smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm. Gonoré kan, dersom ubehandlet, være smitteførende i 3-12 måneder.  

Se også Fem tegn på at du bør teste deg for gonoré.

Smittemåte syfilis:
Smitter ved seksuell kontakt, inkludert oralsex. Tiden fra smitte til sykdom kan variere fra 10 dager til 10 uker, vanligvis ca. 3 uker.


ANNONSE

Kommentarer (0)

Ny kommentar ›

Ingen kommentarer ennå.