- Å tafse på noen uten samtykke er ikke ok


2207

innlogget

40844

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Frihet i fetisj

Lærhomser i skinnbukser og uniform har blitt en klisjé - og ikke uten grunn. - Det er jo sånn vi liker det, sier Marius Hofseth. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
28. feb 2017 10:05

Det er mange fordommer ute og går rundt SLM- og fetisj-miljøet. Derfor tok Gaysir turen til SLM-baren i Oslo, for å avmystifisere litt.

– I kveld skal vi ha fistefest her, sier Marius Hofseth, som om det er verdens mest naturlige ting.

– Men altså, eehh… *kremt* Fisting. Er ikke det veldig brutalt?

– Å, nei. Fisting er noe av det mest intime som kan skje mellom to mennesker. Det krever tid og tillit.

Marius er nestformann og informasjonssekretær i SLM Oslo – eller Scandinavian Leather Men, som forkortelsen står for. De har sin egen bar i Rådhusgata, som Hofseth definerer som en god gammeldags cruisingbar.

Hit kommer folk for å ta seg en øl, slå av en prat og ha sex, i alle mulige slags former.

Hvis du er interessert i for eksempel bondage, SM, watersports, eller, så klart, fisting, så er dette stedet for deg. SLM er en klubb for menn med fetisjer, hvor ingenting er for kinky eller for rart.

– Altså, jeg skjønner at enkelte synes dette er snålt – det er det for så vidt også. Såpass selvinnsikt må man jo ha, ler Marius.

– Men vi er mange som tenner på dette. Det handler om å leve det livet man ønsker, og ikke undertrykke følelser og lyster.

Marius Hofseth er nestformann og informasjonssekretær i SLM Oslo. Han sier at han var klar over sine fetisjistiske tilbøyeligheter allerede før ungdomsskolealder, og han har aldri følt skam over det. – Og da jeg oppdaget at dette faktisk var en greie, så ble jeg bare skikkelig glad, sier han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Likemenn

Hofseth tar oss med inn i lokalet i Rådhusgata. En bar med sotede vinduer.

– Her går det i lær, skinn, gummi, eller eventuelt uniformer og sportstøy. Brytedrakter er veldig populære.

Antrekk er en viktig del av det som foregår innenfor SLMs dører. Både fordi det er en del av fetisjene til dem som vanker der, men ikke minst også fordi klubben har et likeverdsprinsipp.

– Alle mulige mennesker kommer hit: Trikkeførere, håndverkere, advokater, politi, konsulenter, lista er lang, sier Marius.

– Men når vi kommer hit er alle likemenn. Vi har simpelthen en felles interesse, alt det andre legger vi igjen utenfor.

Derfor blir du, hvis du møter opp i blazer og skjorte, bedt om å ta det av. Her inne skal antrekkene reflektere dine seksuelle preferanser – et minimum er mørke jeans og t-skjorte, og eventuelt kan du velge å ikke ha på deg noe i det hele tatt.

– Vi har hatt nakenfester, og de er faktisk de mest populære, selv om det strengt tatt ikke er noen fetisj å være naken, ler Marius.

SLM Oslo har rundt 250 medlemmer og de har arrangementer tre-fire ganger i måneden. Hit kommer folk fra hele landet. Her er Marius Hofseth avbildet med Per Helge fra Tromsø og Roy fra Bergen. Foto: SLM Oslo.

Trygt

Baren i Rådhusgata er den eneste cruisingbaren i Norge, og Hofseth sier at det har fulgt kontrovers med denne type barer.

I hele New York finnes det faktisk også kun én eneste av disse, fordi det på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet, som følge av aids-epidemien, ble gjennomført store kampanjer for å få lagt disse stedene ned.

– Men her har det heldigvis aldri vært snakk om å stenge, sier Marius.

Klubben i Oslo har faktisk holdt det gående i 40 år.

– Jeg tror det er en aksept for dette stedet fra øvre hold fordi de har skjønt at det er bedre at mennesker med disse interessene kommer hit, hvor det er kontrollerte former, enn at de cruiser mer vilkårlig.

– Her får man så mye kondomer og glidemiddel man bare kunne ønske, og i tillegg kommer Helseutvalget hit en gang i måneden og tilbyr hurtigtesting for hiv.

I hele lokalet er det strødd om med kondomer og glidemiddel. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Mange ser kanskje for seg at ting virkelig går over stokk og stein i et slikt etablissement, men Marius understreker at det er trygt.

– Det verste som har skjedd her er at en av slyngene i kjelleren falt ned mens en person satt i den, ler han.

Stopp er stopp

Det er også spilleregler knyttet til en cruisingbar, noe som gjør settingen ytterligere trygg for de som deltar.

– Å tafse på noen uten samtykke er ikke ok, og man står heller ikke og glaner når noen holder på, forklarer Marius.

– Og sier folk stopp, så er det stopp. Mer komplisert enn det er det ikke.

Sett bort ifra at folk er mer ublyge enn man kanskje er vant til, skiller dermed ikke denne baren seg spesielt ut fra andre når det kommer til sjekking, mener Hofseth.

Derfor mener han også at det er et unødvendig stigma og tabu knyttet til SLM og det å leve ut sine fetisjer.

Marius Hofseth sier han er heldig fordi han selv aldri har møtt fordommer overfor sin interesse, verken fra venner, kollegaer eller familier. – Moren min har riktignok sagt at jeg deler nå mye rart på Facebook, men hun liker likevel SLM-bildene jeg legger ut av meg selv, ler han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

– Det finnes moraltanter der ute som synes dette er helt forkastelig, og det gjør at en del blir redde for at folk skal finne ut av at de driver med dette, sier Marius.

– I det hele tatt kan det hindre interesserte i å oppsøke dette, fordi de er redd for fordømmelse. Og det er veldig synd.

Derfor synes Marius det er viktig at han selv, som ikke føler skam overhodet, er åpen om sin interesse.

– Jeg ønsker å ufarliggjøre dette. Slik jeg ser det er det bare harmløs moro.

Skam

Marius vet godt at det finnes dem som føler skam overfor dette. For noen fungerer skammen som en pirrende faktor, mens for andre igjen kan den selvfølgelig bli et problem.

– Men i så fall tror jeg det handler om at man ikke har det godt med seg selv, sier han, og sammenligner det å føle skam overfor en fetisj med det å føle skam over å være skeiv.

– Det er ikke handlingen i seg selv som fører til skammen, men den indre konflikten mellom det man ønsker og det man føler ikke er akseptert. Da må man rett og slett ta et oppgjør med seg selv.

Og ifølge Marius er det å gi etter for sine lyster ikke noe å skamme seg over.

– Det å gi seg hen til en fetisj er å være fri!


Vil du vite mer? Sjekk ut nettsidene www.slmoslo.no.


ANNONSE

Kommentarer (32)

Ny kommentar ›

 • RedFlag

  28. feb 2017 10:29 Flott sak.
  SLM er et tryggere sted å teste ut grensene sine på enn for eksempel i kjelleren til en ukjent person man fant fram til på nettet.
  Et vennlig og imøtekommende miljø opptatt av å ivareta hverandre.
  Og ulikt lignende barer i utlandet er SLM community drevet.

  Også er det gratis inngang om man kommer dit naken ;-)

 • BigNorwegian

  28. feb 2017 11:31 Sikkert et meget bra tilbud for ENKELTE, heldigvis så er vi forskjellige, noen syns at sex er en privat ting, andre er tydeligvis ikke så nøye på det, men slikt må man akseptere. Er litt uenig i at man stopper menn i dress, det kan være mye mer maskulint (om det er det man vil det skal være) enn ei fjolle som har tatt på seg latextoppen sin, men det er min mening og jeg må jo alltid kverulere :-)
 • Robotphone

  28. feb 2017 11:40 Må nok si uten å være moraliserende at dette kan nok være en grunn til at også mange verger seg for å komme ut av skapet i hele tatt.. det handler jo ikke om moral , det handler om at alt er sex relatert og homofili er mer enn dyrisk sex.
 • Tricky

  28. feb 2017 11:49 Uten å være moraliserende... ?.. Beklager Will-I-Ever. Du er nok litt på jordet her.
 • Marco907

  28. feb 2017 11:51 Will-I-Ever
  Vi mennisker er sexuelle å syntes at man bør få leve ut det. SLM er en veldigt bra sted faktiskt, even om man ikke liker di røffe fetish tingene. Det eg liker mest med dette stedet er at du ikke har på deg vanlige klær. blir mer avslappet når "mode" ikke betyr noe. blir litt som en maskerade hehe
 • kamelåså

  28. feb 2017 12:01 Så bra!
  Homokampen handler ikke om at alle skal være like, men om at alle skal få lov til å være så forskjellige som vi er.
 • Robotphone

  28. feb 2017 12:05 Jo det er bra tilbud , alle tilbud til homofile er forsåvidt bra tilbud !
  Men hva med å dra hjem å ha sex med hverandre i steden for å ha det i en gammel kjeller der studentene slipper billigere inn og gratis når en er naken !!

  Subculturen er der og det er jo bare greit. Men den har lite i homofiles rettigheter å gjøre..

 • RedFlag

  28. feb 2017 12:11 Retten til å nyte sitt seksuelle uttrykk fri for skam har alt med homofilies rettigheter å gjøre (og alles seksuelle rettigheter generelt å gjøre).
  Om noen vegrer seg for å komme ut av skapet på grunn av fetisjister er det seksualmoralismen i samfunnet som bør angripes. Når fetisj-homoene blir angrepet i stedefor normene i samfunnet går man på lag med seksual- og homofiendtlige krefter.

  Og hva så om studenten kommer gratis inn naken? Hva så om folk har sex offentlig (innenfor klubbens fire vegger, derfor ikke offentlig juridisk sett)? Så lenge de/vi liker det og ingen tar skade har det ingenting å si. Og så kan de som foretrekker sex privat ha den sexen uten å stille seg til doms over andre.

 • norlthrman

  28. feb 2017 13:51 Bra artikkel, er veldig ofte på SLM. En ting som også bør nevnes er at det er ikke slik at man må ha sex på SLM, jeg trives veldig godt hengende i baren og snakke med folka der.
  Men hvis du er en sart sjel som ikke takler at noen er naken, har sex eller driver med SM lek, så er kanskje ikke SLM stedet for deg. Og det er helt greit.
 • Tante Grusom

  28. feb 2017 16:40 Det må være her jeg kom intetanende og lettere ukyssa inn for mange år siden. Jeg var 23 og hadde flytta til Oslobyen og syklet litt rundt i sentrum for å bli bedre kjent. Og langt inni skapet var jeg på den tiden. Jeg stoppet et sted i sentrum, foran en pub og ville ta meg en øl. Klientellet lignet veldig på "Blue Oyster Bar" i Politiskolen. Jeg fikk lettere sjokk og rygga ut igjen. Det må ha vært her :) Men er fortsatt homo, så sjokket gikk nok over.
 • BigNorwegian

  28. feb 2017 17:26 Hvorfor er det ingen som kan svare meg på hva som er galt med å være en maskulin mann som tenner på å gå i mørk dress, jeg har spurt om dette i årevis. Hva er maskulint med ei fjolle i gummi? Fetish er vel fetish. Forstår det skal være maskuline fetisher, men forstår ikke hvorfor det ene og ikke det andre. Ser dere forsvarer at det er 1300 steder man kan gå i dress, men det skulle tatt seg ut om man dro ut kuken på Gran Kafe.
 • Ingefæroter

  28. feb 2017 17:31 Det er da mer enn nok dresskledde folk ellers rundt om i byen. Synes det er greit at de kjører på med den kleskoden de har nå, så skremmer det unna de som bare vil komme dit for å glane etter de har slurpa i seg cava på Ett Glass.

  Hurra for SLM.

 • geodude

  28. feb 2017 18:07 Du har aldri spurt meg BigNorwegian! SLM er en fetisjklubb, men vi dekker ikke alle fetisjene som er der ute, ikke slipper vi inn menn i kjole, og ikke slipper vi inn furries. Dresscoden vår finner du på hjemmesidene våre. Om du synes det er leit får du engasjere deg i klubben, så får vi se om det er respons på en 'dressogslipsaften'. Det finnes vel 1300 utesteder i Oslo hvor en kan gå i dress og slips, fetisjklubber er det heller få av. Selvsagt er dress og slips maskulint, men det er ikke relevant i denne sammenheng.
 • _ _

  28. feb 2017 18:50 Respekt Marius.
 • Bogota69

  28. feb 2017 20:03 do they dance too or is it just fucking? Go to Gay Perth - Australia! Study trip!