- Noe har absolutt vært kleint å dele


293

innlogget

41125

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Byr på ærlige homohistorier

Anette Trettebergstuen og Bård Nylund er aktuelle med boka HOMO, hvor de byr villig vekk på seg selv. De håper boka kan gi innsikt i hvordan det faktisk er å være skeiv. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
13. feb 2017 15:48

Anette Trettebergstuen og Bård Nylund er aktuelle med boka HOMO – hvor de deler både egne og andres erfaringer og tanker rundt disse homogreiene.

– Da vi selv var i komme ut-fasen var det en mangel på positive historier – det var ikke rart vi ikke trodde det skulle gå bra, sier Anette Trettebergstuen.

– Derfor vil vi med denne boka fortelle at det faktisk går bra.

Sammen med Bård Nylund har Trettebergstuen skrevet boka HOMO, som har den spenstige undertittelen: ”For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo. Eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreiene funker.”

– Utgangspunktet for boka var at vi ville lage boka vi skulle ønske vi selv hadde hatt da vi kom ut, og det føler vi at vi har fått til, sier Nylund.

– Vi håper at den kan styrke folk til å ha tro på at det er mulig, med positive historier og positive tekster rundt det å være homo. Det som er negativt har vi bevisst utelatt, for det finnes det så mye av ellers.

Med boka HOMO slår Trettebergstuen og Nylund et slag for at alle skal få være nettopp den de er, uten skam og andre kvaler. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Eksplisitt sex

Nylund og Trettebergstuen poengterer at boka er ment som et lyst, lett, kult og morsomt skråblikk på disse homogreiene, og de håper at folk kan bli både underholdt og opplyst av den.

De understreker også at den ikke bare er en bok for skeive, men den er laget like mye med tanker på venner og familie.

– Den er for alle som vil ha en reflektert samtale rundt det å være skeiv, sier Trettebergstuen.

– Og i tillegg kommer nok moren min til å skjønne mer av hvem jeg er, sier Nylund.

Kanskje Nylunds mor til og med kommer til å få vite litt mer om sønnen sin enn hun egentlig ønsker.

Trettebergstuen og Nylund har i alle fall bydd på egne erfaringer når de har skrevet ganske eksplisitt om blant annet lesbe- og homosex.

– Noe har absolutt vært kleint å dele, ler Trettebergstuen, – men vi har likevel aldri tvilt på at det skal med.

– Hvis man ikke er ærlig i ens egen historiefortelling, så er det jo ikke noe poeng med denne boka, legger Nylund til.

– Man må snakke om de pinlige tingene, for det er de som er vanskeligst, som er mest skambelagt.

Derfor gir Trettebergstuen ærlige beskrivelser av hvordan det er når to jenter egentlig ligger sammen – i motsetning til historier som nærmest kan framstå som at lesbesex bare er kosing. Og Nylund slår et slag for at analsex ikke skal være tabubelagt.

– Analsex blir så ofte forbundet med noe ekkelt, og det er ikke noe som snakkes om i seksualundervisningen, sier Nylund.

– Derfor ante jeg selv ikke helt hvordan jeg skulle gå fram, og i begynnelsen hadde jeg problemer med å få det til uten at det skulle gjøre vondt.

– Dette og mer til kan du lese om i boka, ler Trettebergstuen.

Saken fortsetter under bildet.

HOMO – en bok om å være, ja – homo. Eller lesbisk. Eller trans. Eller bi. Eller noe midt imellom. Hele regnbuen er representert i noe forfatterne håper kan være et nyttig bidrag til homosaken. Foto: Pitch forlag.

Gjenopplevde det vonde

Det er naturligvis ikke bare skeiv sex HOMO tar for seg. Forfatterne forteller at de har forsøkt å gi en bred speiling av hvordan det er å være skeiv.

Dette innebærer blant annet kapitler om forskjellen på å være skeiv i by og bygd, internasjonale tendenser, oversikt over alle mulige slags begreper innenfor den skeive verdenen, oversikt over homohistorien, en diskusjon over om man er født sånn eller blitt sånn, og ikke minst en god del komme ut-historier.

Deriblant Trettebergstuen og Nylunds egne.

– For min del var det ikke så enkelt å skrive min egen komme ut-historie, forteller Nylund.

– Jeg gjenopplevde en del av de følelsene jeg gikk gjennom på det tidspunktet, og å få minnet opp i dagen er ikke alltid like kult. Jeg har kjent på hvor vanskelig og dårlig jeg hadde det, så jeg måtte stoppe opp og tenke gjennom en del eksistensielle spørsmål.

Også Trettebergstuen forteller at det å skrive denne boka har fått henne til å reflektere over egen historie.

– Jeg har måttet tenke over hvor mye skam jeg har følt, som jeg egentlig ikke har turt å si før, fordi man liksom skal være komfortabel, sier hun.

– Og den skammen har det også vært viktig å få fram, for den er det nok mange som har kjent på.

Første gang de traff hverandre var sommeren 2003, da de begge var på vei ut av skapet. Siden har Anette Trettebergstuen og Bård Nylund vært gode venner. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Lite har endret seg

Når det gjelder de personlige kampene mange skeive må gjennom for å komme ut av skapet, har Trettebergstuen og Nylund sett at lite har endret seg siden de selv kom ut for 14 år siden.

– Vi snakket med en del unge folk da vi skrev boka, blant annet Jonathan og Rebekka, som var med i NRK-serien Ut av skapet, sier Nylund.

– Og det var som å se Bård og Anette for 14 år siden. De har tenkt og strevd med akkurat det samme som oss.

– Med serier som SKAM og Ut av skapet, og mer åpenhet i både populærkulturen og politikken, så tror kanskje mange at ting er i orden, men den personlige kampen er fortsatt der, sier Trettebergstuen.

– Da trengs flere historier, forbilder, at det snakkes om.

Og nettopp derfor håper og tror Trettebergstuen og Nylund at denne boka kan være et velkomment tilskudd til homosaken.

– Vi håper at boka kan inspirere til å tenke over egen legning og seksualitet, sier Nylund.

– Og hvis den kan bidra til at noen synes det er lettere å tråkke rundt i sine egne sko, så er det bra.


HOMO er i salg fra 20. februar. Lanseringsfesten finner sted på Elsker, tirsdag 14. mars fra kl. 18.00. ALLE er hjertelig velkommen!


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • 73WR

  13. feb 2017 15:21 Det kunne vært interessant å vite mer om hvordan "... det å ha lyst til å bli homo ..." utarter
  seg rent prosessorientert, eventuelt vite mer ut fra noen ærlige positive `fortellinger` rundt dette.
  Identitetsdannelse er jo alltid bedre dersom den er lystorientert, og at man faktisk velger å
  bli homo ut fra egen fri vilje. I dette vil selvfølgelig indre medfødt selvfølelse kanskje ikke ha
  noen relevans i det hele tatt? Det er fint med positive glansbilder der realitetsforståelse rundt
  identitet og dannelse av eget selv skyves fullstendig til siden, der alt av psykologiske selvbevisste selvutviklende prosesser kun blir definert som frie valg sprunget ut av ren «lystfølelse».
 • VoulezVous

  14. feb 2017 14:28 Ut fra kjennskap til forfatterene antar jeg dette "lyst til å bli homo" er mer tabloid ment. Hos meg er legningen så manifestert at jeg tenker at jeg hadde vært en veldig annen mann om jeg hadde vært hetero. Så jeg har lyst til å være meg! :-) Om det er slik boken tenker, vet jeg imidlertid ikke. Da jeg var 15-20 derimot var det å være homo det siste jeg hadde lyst til å være! En positivt betonet bok er derfor bra! :-)
 • Bogota69

  14. feb 2017 18:10 TV producers in Norway should make a series reflecting gay life from the childhood perspective. Enough is enough with grown-up homos telling their story. Bring to life how we had to deal with it all as kids. The silence and solitude, the shame, the abuse, how we survived the trauma daily. We need to awaken the empathy of groups apathetic to us still. Mirror their hatred against us. There is the church, the police, the fact that in the 70s gay sex meant crime and prison. See how many were discriminated at home by their family and peers and how we had to learn to disguise our emotions and play macho. I remember as a 14 year old when on TV we heard of HIV for the first time and how raw skin burns on gays with fully developed AIDS made me run to the toilet to see if I got any then my cover would be blown. All the grown up bunk from the same gay citizenry (glorified homos) who reached fame inside the gay community is drool. Make a TV series take us back to the 70's-80s in the form of a series formatted daily 16 episodes and no more. Create reality again from a child character perspective and professionally developed make it vivid! that way people will develop the empathy they lack. If that character happens to have parents like mine many will enjoy laughing over how ignorant some people can be! Hurry! In the past 10 years I have sent sale-pitches to producers in Norway but it seems none will dare. It has to be done right otherwise the effect can be more hatred!
 • chronophage

  15. feb 2017 20:21 Viktig at noen fremmer positiv tenkning vedrørende å komme ut overfor seg selv, men i 2017 er vel en bok som forfatterne ønsket de hadde hatt selv da de var unge, nokså utilstrekkelig - fordi dagens unge har så mye bredere kulturel og religøs ballast, Norge var hvit middelklasse, men er i dag så mye mer. (Synes saken hadde tjent på å berøre om forfatterne har slik selvinnsikt, eller om de velger kun å «feie for egen dør» (til et Norge som for lengst er lagt på formalin) og at de i så fall gjentar historien ved å la andre som ikke tihører majoritetsbefolkningen ta hånd om «sine egne» kamper for å bli sett og hørt, og dermed lar disse gå gjennom all usynliggjøringen som de selv erfarte, og gjør bot for etter så mange år .)