Eurovision skaper håp for homofile i Ukraina


1729

innlogget

41286

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Eurovision skaper håp i Ukraina

Andrii Kravchuk (t.v.) er en av dem som leder homokampen i Ukraina. Han bor på kontoret (!) i Kiev sammen med kjæresten Yury og katten Sheba. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Thomas Kolbein Bjørk Olsen
19. jan 2017 13:34

KIEV: – Vi forventer oss mange skeive gjester i mai. Kievs byråd vet at dette er et homovennlig arrangement og er klar over utfordringene det kan skape.

Det forteller Andrii Kravchuk i den ukrainske lhbt-organisasjonen Nash Mir.

– Politikerne er allerede i dialog med oss. De vil vise frem Kiev og Ukraina fra sin beste side.

Han håper årets Eurovisiong Song Contest vil åpne øynene til sine homofobe landsmenn.

– Det er et enormt arrangement. Og et stor bonus for Ukrainas lhbt-personer at det kommer hit!

Andrii er ikke bare aktivist, men også flyktning. Han kommer opprinnelig fra Luhansk øst i Ukraina, et område som er okkupert av Russland.

Nå bor han med kjæresten Yury og katten Sheba i en leilighet utenfor Kiev sentrum. Hjemmet fungerer også som organisasjonskontor.

Andrii Kravchuk flyttet fra russisk-okkuperte Luhansk til Kiev for fire år siden. Å være homofil i Ukraina i dag er ukomfortabelt. Men man risikerer ikke livet, slik man gjorde da Ukraina var en del av Sovjetunionen frem til 90-tallet. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

På veggene henger bilder fra tidligere demonstrasjoner og arrangementer, blant annet med den russiske filosofen og sexologen Igor Kon. Fra kjøkkenvinduet kan man skimte Moderlandsmonumentet på andre siden av Dnepr-elva.

Det er 16 år siden han var med å grunnlegge Nash Mir (Vår verden). Først som en lokal organisasjon i øst, før den ble landsdekkende.

Ukomfortabelt å være skeiv

– Myndighetene har aldri forsøkt å hindre våre aktiviteter, men de har heller aldri støttet oss. Men det endret seg etter revolusjonen for to år siden, sier Andrii.

– Etter at Petro Porosjenko ble president i 2014 har han offentlig uttalt sin støtte til lhbt personer i Ukraina. Det var første gang i historien at vi har hørt positive ord om oss fra en så høytstående person.

– Etter revolusjonen har myndighetene også innført en ny antidiskrimineringslov som ikke bare omfatter seksuell legning, men også transpersoner. Det er vår aller første seier.

Nash Mir ble grunnlagt for 16 år siden og er den eldste lhbt-organisasjonen i Ukraina. På kontorveggen i Kiev henger bilder fra tidligere aksjoner og arrangementer. Her med den russiske filosofen og sexologen Igor Kon. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Så hvordan ser hverdagen ut for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Ukraina i dag?

Kravchuk sukker tungt.

– Vel. Det er ikke komfortabelt. Men det utgjør ikke lenger en fare for liv eller helse, slik det gjorde i det gamle Sovjet.

– Man kan leve mer eller mindre åpent. Om man ikke provoserer myndighetene får man være i fred. Men man kan fortsatt miste jobben om det kommer ut. Det kommer an på hvor homofobisk sjefen din er.

– Den nye antidiskrimineringsloven fungerer ikke?

– Nei. Enn så lenge er den nok bare symbolsk.

Bedre enn hos naboene

Andrii mener derimot at situasjonen i Ukraina er langt bedre enn i sine naboland Russland, Hviterussland, Moldova, Romania og Slovakia.

– Etter revolusjonen har myndighetene åpnet opp for samarbeid, og krav fra lokale lhbt- og menneskerettighetsorganisasjoner ser ut til å bli tatt på alvor. Slik var ikke situasjonen for to år siden.

Jamalas Eurovision-seier i Stockholm kan også være et kraftig pust i seilene for organisasjonen.

– Hun snakker vår sak. Jeg er sikker på at hun vil sette søkelys på problemene våre, forteller han optimistisk.

Jamala – 1944 (ESC 2016):

Mangler åpne kjendiser

Ukraina har ikke mange skeive talspersoner eller forbilder å skilte med.

– Vi har noen skuespillere og sangere som alle vet er homofile. Men de er ikke spesielt populære. Ikke på grunn av legningen sin altså, i disse tilfellene handler det om talent, ler han.

Verka Serduchka, som kom på andreplass i Eurovision i 2007, er derimot ingen støttespiller.

– Folk fra de gamle Sovjet-statene og vest-europeere ser Verka som to vidt forskjellige personer. I Ukraina ser man på henne som en ren komiker, mens man i vest ser på henne som en slags dragqueen, noe som er et ganske fremmed konsept her, sier Andrii og legger til:

– Andriy Mykhailovych Danylko som spiller Verka har heller aldri uttalt seg om sin seksuelle legning offisielt.

Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai (ESC 2007)

– Skulle du sett at han stilte opp for lhbt-saken her?

– Hmm. Vel, på en måte ja. Men jeg vet ikke om hun, eller han, kunne ha hjulpet oss. Danylko har aldri vist noen offentlig støtte til oss tidligere. Det er også et problem at de som vokste opp i Sovjetunionen ikke er åpne om det å være homofil. Det gjelder både kjendiser og vanlige folk.

– Jeg har snakket med mange eldre homser, men ingen av dem vil engasjere seg for homofiles rettigheter. Hverken da eller i dag. Men det er helt klart at vi trenger noen skeive kjendiser for å kunne bygge bro mellom oss og resten av samfunnet.

Andrii Kravchuk på jobb. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Vi trenger også å finne og etablere historiske personer som var homofile, for å kunne fastslå at homoseksualitet ikke er en påvirkning fra vest, men en del av det ukrainske samfunnet

– Vet ikke hva homokultur er

På en kafé i Kiev sentrum møter vi studenten «Nick». Han er en stor fan av Jamala og ønsker også Eurovision velkommen til byen.

– Da Ruslana tok Eurovision til Kiev for første gang (i 2004), var jeg bare ti år gammel. Hvordan det gikk for seg her da vet jeg naturlig nok ikke, sier 21-åringen som opprinnelig kommer fra Russisk-okkuperte Crimea sør i Ukraina.

– Men det var vel ingen som ble skadet da, så det skal nok gå bra denne gangen også. Det gikk jo bra i Russland. I Russland!

Studenten «Nick» (21) er fan av Jamala og gleder seg til Eurovision Song Contest kommer til byen. Han håper ukrainere vil forstå at homofile er som alle andre når lokalbefolkningen møter ESC-fansen i mai. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Han tror også arrangementet kan være med på å gjøre sitt eget land litt mindre homofobt.

– Ukrainere er litt forvirret. De vet ikke helt hva homokultur er. Mange ser for seg homser som vandrer rundt nakne, med dildoer i rumpa. Men sannheten er jo at folk som regel ikke vet hva slags legning en person de møter har. Jeg tror Eurovision kan være med å vise at homofile er helt vanlige mennesker.

Han ser også at revolusjonen i 2014 har vært et vendepunkt.

– Under revolusjonen var det flere som sto opp for våre rettigheter. Det førte blant annet til den nye antidiskrimineringsloven. Det er et stort steg. Spesielt når man vet at Sovjetunionen (1922-1991, journ. anm.) hadde lover som kunne sende homofile i fengsel!

Vinter på Maidan-plassen. I 2014 var det blodig revolusjon her. I mai 2017 blir dette et av samlingspunktene under Eurovision Song Contest. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Tror på varig effekt

Til slutt spør vi Andrii Kravchuk om han tror ukrainere generelt forstår hvor populært Eurovision er blant homofile.

– Jeg tror Eurovision først og fremst appellerer til yngre generasjoner, og de forstår homofaktoren og at arrangementet tiltrekker seg et skeivt publikum. Men Ukraina er et stort land, så hva folk tenker om dette utenfor hovedstaden og her i Kiev er nok veldig forskjellig, sier Andrii.

– Det hadde vært interessant om de la arrangementet til en annen del av landet. Odessa for eksempel. Men uansett tror jeg Eurovision vil ha ringvirkninger over hele landet.

– Vil det gi en varig effekt?

– Ja, det vil påvirke samfunnet i sin helhet, men også autoritetene – spesielt de som styrer lokalt i Kiev. Eurovision har skapt en ny dialog mellom dem og oss, avslutter han.


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

  • jensyboi

    20. jan 2017 09:01 Spennende lesning. Ihvertfall et av landene som har håp om en bedre fremtid.
  • KOS-MOS

    20. jan 2017 14:52 Bedre fremtid med Poroshenko og den korrumperte gjengen hans? Haha, no.
  • ManScent

    20. jan 2017 16:09 Blitt en homofest.