Andreas ble beste elev ved Sjøforsvarets befalsskole


294

innlogget

41125

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Hvis noe er tåpelig, er det «homsete»

Andreas Berger trodde aldri han kom til å passe inn i militæret, men nå er det blitt hans karrièrevei. Drømmen er å jobbe som kaptein i Kystvakten. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
10. jan 2017 13:25

Kadett Andreas Berger roser Forsvaret for sitt arbeid for mangfold og inkludering. Men han synes det er på tide man får skikk på praksisen om at ”homo” brukes som et negativt prefiks til alt som er teit.

– Jeg tenkte aldri at Forsvaret var noe for meg. Jeg hadde fordommer om hva slags mennesker som var i militæret – at det bare var en gjeng maskuline krigere som løp rundt i skogen. Og det var ikke meg, forteller Andreas Berger.

– Så da jeg ble kalt inn til førstegangstjenesten var jeg sikker på at jeg bare kom til å bli sendt hjem. Men faktisk viste Forsvaret seg å være veldig annerledes enn hva jeg hadde forventet.

Selv om han på forhånd hadde inntrykk av at det norske Forsvaret var inkluderende overfor skeive, utelukker ikke Berger at det at han er homofil bidro til følelsen av at han ikke kom til å passe inn.

I tillegg visste han at hans sterkeste interesser og kvaliteter var mye ”mykere” enn det beinharde miljøet han så for seg.

Det han dog opplevde da han først var kommet inn i militæret, var at dette var en institusjon hvor andre kvaliteter enn de stereotypiske barske var de som ble framelsket.

– Jeg så at de typiske ”krigsmennene”, som var tøffe og opptatt av å vise seg fram, nødvendigvis ikke var de som ble sett opp til, sier han.

– Jeg opplevde at Forsvaret var ute etter mennesker som klarte å tenke lag, framfor å bare tenke på seg selv. At kvaliteter som omsorg, samarbeid og interesse for andre mennesker var det som var viktig, i kontrast til det jeg hadde sett for meg.

I likhet med ham selv, tror Andreas Berger at mange skeive ser på seg selv som litt ”myke”. – Men det er ikke noen grunn til å unngå militæret for det! Jeg ble selv overrasket over hvor mange muligheter som finnes her, for alle typer mennesker, sier han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Myk mann

Dette gjorde at Berger følte mestring ved å være i Forsvaret, og det ga mersmak.

Han begynte å tenke på Sjøkrigsskolen, og i sommer – fem år etter førstegangstjenesten – søkte han seg omsider inn på den halvårige befalsskolen som er oppsatsen til Sjøkrigsskolen.

– Jeg interesserer meg for veldig mye, så det var en del som tok oppmerksomheten min i mellomtiden, ler han, og forteller at han i løpet av de fem årene blant annet har tatt kokkefagbrev, studert krisehåndtering og bistand, og jobbet med bistand i Ebola-utsatte Vest-Afrika.

At han hadde jobbet med bistand førte til at det ble et spørsmål om han var skikket til å være militær ved opptaket til befalsskolen – det er tross alt stor forskjell på de to feltene.

Men de som satt i komiteen så at hans erfaring kanskje kunne komme godt med.

Beviset på at Bergers mykere egenskaper var en styrke kom ved utgangen av befalsskolen i høst, da han ble kåret til beste elev.

– Det er egentlig litt morsomt, for jeg er ikke den som har best karakterer, som er sterkest fysisk, eller best på skytebanen, sier Berger.

– Men i vurderingen ble kvaliteter som ansvar, initiativ, lederskap, samarbeid og omsorg trukket fram. Dette er noe å tenke over for andre som tror at de ikke har noe i militæret å gjøre. Det er mange muligheter utover det å skulle løpe rundt i skogen med rifle.

Befalsskolesjef Jarle Heggelund overrekker Andreas Berger diplom som beste elev ved Sjøforsvarets befalsskole. Foto: André Meling.

Slitsomt med dameprat

Tross sin suksess, mener likevel Berger at det er visse utfordringer knyttet til det å være annerledes i Forsvaret. Spesielt når det kommer til det å være skeiv.

Han sier at Forsvaret er flinke til å jobbe aktivt med mangfold og inkludering, men likevel kan det være vanskelig for de som er annerledes i et miljø hvor alle på utsiden ser like ut i sine uniformer, og hvor gruppementaliteten er sterk.

– Spesielt når det blir ”gutta”-stemning på brakka kan det være vanskelig å være seg selv, sier Berger.

– Det kan bli mye dameprat, og da blir jeg nødt til å melde meg ut. Det synes jeg er slitsomt.

Berger ler, og understreker at han har klart seg veldig fint fordi han er trygg på seg selv, men han skulle likevel ønske at det mangfoldsarbeidet Forsvaret framviser i det offentlige så vel som i etikkundervisning på skolen, blir bedre implementert i den praksisen som utviser seg mellom soldatene.

– For eksempel er ”homo” fortsatt svært utbredt som skjellsord i militæret, uten at det blir slått ned på, sier han.

– Hvis noen synes at noe er tåpelig, så omtaler det det gjerne som ”homsete”. Funker ikke sambandet, så er det et ”homosamband”. Er det noe feil med rifla, så er det en ”homorifle”. De mener nok ikke noe vondt med det, og jeg tar meg personlig ikke nær av det, men er det likevel greit?

Berger forteller at han i sånne situasjoner godt kan finne på å spørre folk: ”Hva mener du med det, egentlig?”

– Skal man ha en reell endring, så må man ta tak i den eksisterende kulturen, og ikke bare snakke om ting på et formelt eller til og med hypotetisk plan, sier han.

Andreas Berger innrømmer at han ikke har høylytt proklamert sin legning i militæret, men det er mange som likevel har skjønt at han er homofil og på forskjellige vis har spurt om det. – Da vi hadde avslutningsfest etter rekruttskolen, var det en full kompis som skulle introdusere meg for noen. Da sa han: ”Dette er Berger. Vi vet ikke om han er homo eller ikke…”, ler Berger, som tok det hele med et stort smil. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Ingen neserynking

Når en gruppementalitet som den ovennevnte eksisterer, kan det være vanskelig for yngre homofile som kanskje ikke er like trygge på seg selv å komme inn i militæret, tror Berger.

Derfor trenger man gode forbilder, og det er litt av grunnen til at han ønsker å gjøre dette intervjuet med Gaysir.

Samtidig tar han noe selvkritikk på at han selv ikke har vært en som har proklamert overfor alle og enhver i kompaniet sitt at han er homofil.

– Det skal sies at jeg generelt er ganske dårlig til å snakke om privatlivet mitt, så selv om jeg noen ganger har tenkt at jeg skulle si det, har jeg aldri funnet den riktige anledningen, sier han.

– Men om noen har spurt, så har jeg selvfølgelig svart ja. Og da er det heller ingen som har rynket på nesen.

Dette, mener Berger, vitner om at det tross alt er en god tillit og åpenhet i Forsvaret. Uansett legning, kjønn og etnisitet, er det en plass for den enkelte der.

– Og det er vel egentlig det som er mitt budskap: Ikke la det at du føler deg annerledes stoppe deg! Hvis du prøver, så kan det hende at du heller blir overrasket!


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • VictoriaTulip

  10. jan 2017 14:54 Fin artikkel :-)
 • eMale

  11. jan 2017 17:02 Flott artikkel. Bare en ting å si - Stå på videre!
 • Bogota69

  11. jan 2017 21:35 well done! Cheers!
 • Real og grei

  12. jan 2017 17:25 Den dagen homoer begynner å kalle seg for homo og homoseksuelle i stedet for homser og gay vil det ikke lenger bli så morsomt for andre å drive gjøn ...