Stemmen eller livet


314

innlogget

41390

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Stemmen eller livet

I en tung periode følte Holden Madagame at han måtte velge mellom stemmen eller livet. Men endte heldigvis opp med begge deler. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.


Opersanger Holden Madagame risikerte stemmen for å kunne være seg selv.

Det har gått litt over to år siden 26-åringen fra Michigan startet med testosteron, og ett år siden han fjernet brystene (mastektomi).

– Her er folk veldig forståelsesfulle når det gjelder ting som har med kjønnsidentitet å gjøre. Det er én av grunnene til at jeg ville flytte til Berlin, forteller Holden når vi treffer ham på kafé i den tyske hovedstaden.

Den andre grunnen var opera.

Holden har sunget siden barneskolen. Den tyske hovedstadens lange historie innen klassisk musikk, lokket han til Europa ett år etter fullført eksamen i sang fra Michigan University.

Holden Madagame fra Michigan i USA valgte seg Berlin. – Her er folk veldig forståelsesfulle når det gjelder ting som har med kjønnsidentitet å gjøre, sier han. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Jeg hadde sunget mye på tysk, og elsket språket. Det er så romantisk og full av poesi. Jeg likte også tanken om at opera er for alle her, det er ikke ment for en liten elite som har god råd. Det respekteres som en kunstform og er dessuten mye mer eksperimentell her enn i USA, forklarer sangeren.

Kort tid etter at han flyttet, sto han frem som trans – noe han ikke turte å gjøre hjemme i Michigan.

– Over telefonen forklarte jeg min katolske familie at jeg var både trans og ateist, forteller han og bryter ut i latter.

Familien tok imot budskapet med stor ro. Men fortsatt var det hinder i veien for at Holden kunne leve som den personen han visste at han var.

Handlet om liv eller død

– Jeg funderte på å begynne med testosteron, men det fantes nesten ingen informasjon om hva som skjer med stemmen hos en operasanger som bytter kjønn.

– Jeg leste om korsangere som hadde gjort det og fått stemmen ødelagt. Så jeg slo meg til ro med at jeg aldri kunne ta testosteron. Stemmen var viktigst, forklarer han.

Men lettelsen over å ha stått frem ble snart byttet ut med mørkere følelser.

– Det er verdifullt å kunne huske hvordan det var å synge som kvinne, forteller Holden som etter fullført utdannelse som mezzosopran nå har måttet tilpasse seg tenor-roller. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

Litt etter litt begynte Holden å isolere seg. Han bandt brystene strammere og strammere, og over lengre perioder enn det han visste kroppen ville tåle.

– Jeg datet en om sa at «du kommer til å ta livet av deg selv». Og slik var det.

– På et tidspunkt handlet det om liv eller død. Jeg hadde tenkt at jeg kunne ofre min kjønnsidentitet for stemmeprakten, for det var alltid sangen som hadde gjort meg lykkelig. Men jeg var så deprimert at jeg ikke en gang sang lenger! Hva er det da som gir meg lyst til å leve? Til slutt måtte jeg ta et valg.

Holden begynte med testosteron og effekten kom nesten umiddelbart. Innen noen uker svellet stemmebåndene opp.

Først ble stemmen bare dypere og mer resonant, men så begynte den å forsvinne helt.

Mezzoen ble tenor

– Jeg var redd, for å være helt ærlig. Jeg skrev til en av mine sanglærere på universitetet og fikk som svar; «Du kommer til å miste stemmen og ødelegge din karriere. Det er galskap!». Så det var veldig tøft.

Men hos andre fant han støtte. En annen lærer på universitetet beroliget Holden med at alt nok kom til å gå bra; «Du blir nok tenor!».

Hun hadde rett. Da Holdens stemme endelig begynte å stabilisere seg, var det en helt ny stemme.

Mezzosopranen hadde blitt en tenor – men det betød også at han måtte starte helt på nytt.

Holden har slått seg til ro med sin nye stemmeprakt. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Det tok kanskje ett år å lære meg å like den nye stemmen min. Jeg elsket å være mezzo, og jeg jobber fortsatt med å lære meg å synge som en tenor. Om man ikke er innsatt i sangteknikk tror jeg ikke man forstår hvor ekstremt forskjellige de to stemmene er.

I dag synger han som tenor i en rekke operaensembler i Berlin, og ved siden av arbeider han som stemmeskuespiller. I operaverdenen møter Holden to ulike reaksjoner.

– Enten er folk helt ekstatiske, eller så bryr de seg ikke i det hele tatt. Jeg liker begge reaksjonene. Operaen kan være konservativ – men ikke her i Berlin, smiler han.

Forbilde for andre

Nå er planen å ta en master i sang, og siden skaffe seg en jobb i et mindre operahus. I fremtiden håper Holden at han også kan få muligheten til å kurse andre.

Holden håper han at hans åpenhet kan være til hjelp for andre i lignende situasjoner. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen.

– Det er verdifullt å kunne huske hvordan det var å synge som kvinne. Det finnes mange dyktige sangpedagoger som vet hvordan det fungerer intellektuelt, men ikke fysisk.

– Jeg hadde selv ingen forbilder da jeg byttet kjønn, men nå har jeg privilegiet å kunne informere andre. Dessuten er det viktig å utdanne ikke-skeive, for folk vet helt enkelt ikke hvordan det fungerer, sier han.

Det hender at andre unge transsangere tar kontakt og spør om råd. Og det er ikke mye som slår følelsen av å kunne gi dem et positivt svar.

– Å kunne fortelle dem at de kan være seg selv uten å være redd for at de aldri skal kunne synge igjen, det føles fantastisk!


Se også www.holdenmadagame.com.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • Greek Love

  7. jan 2017 16:00 For en nydelig gutt!
 • Bamsefar_55

  7. jan 2017 21:08 Dette er underlig lesning.
  Være så ung og transgender og med så sterke kunstneriske ambisjoner.
  For å beholde tenorstemmen må hun/han ta testosteron resten av livet. Forstå det den som kan.
  Det man biologisk sett er født som, vil alltid være sterkest.
 • herrblå

  8. jan 2017 21:28 Neida, det er ikke noe frem eller tilbake. Har først stemmen hans forandret seg, da er det permanent. Går ikke å reversere.
 • 73WR

  8. jan 2017 22:47 Det er en fantastisk ting å se hvorledes kunstnerisk sjelsevne og ønske om å uttrykke seg overlever og
  videreføres i enda sterkere grad etter denne formen av livsprosess. Dette viser at det nytter å holde fast
  ved seg selv og egen identitet uavhengig av ytre motstand som så mange erfarer i løpet av et liv,
  på flere ulike måter. Flott artikkel som viser til hvordan enkeltmennesket lykkes å videreføre seg selv
  og samtidig beholder egen integritet og personlighet.