- Angsten har sluppet


678

innlogget

41299

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Angsten har sluppet

Ahmed Umar fikk etter eget initiativ resept på PrEP-medisinen Truvada i sommer. Han beskriver det som livsendrende. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
19. des 2016 13:52

I oktober ble det klart at norske helsemyndigheter anbefaler bruk av PrEP som en del av det forebyggende hivarbeidet. Ahmed Umar har gått på PrEP-medisinen Truvada siden i sommer, og beskriver det som en stor livsendring.

– Selv om jeg ikke tror på det lenger, så betraktes seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som en straff fra Allah i religionen jeg har vokst opp i, forteller 28 år gamle Ahmed Umar.

– Derfor har jeg hatt en ekstrem paranoia rundt kjønnssykdommer, og spesielt hiv. Det var så ille at etter første gang jeg bare hadde kysset noen, så gikk jeg og testet meg.

Ahmed forteller om et liv hvor han har hatt vanskeligheter for å nyte dating og sex, fordi alle nye potensielle partnere han møtte, automatisk ble til en potensiell smittekilde.

– Frykten for å bli smittet ble sterkere enn andre følelser, og det ble i lengden slitsomt. Det gikk ut over selvtilliten min og kvaliteten på sexen – alt jeg opplevde var stress i tolv uker etter et samleie, fram til det var avklart at jeg ikke hadde hiv, sier han.

Løsningen for Ahmed ble Truvada, PrEP-medisinen som forhindrer at hiv-viruset tas opp i blodet ved en eventuell smittesituasjon.

PrEP står for preeksponeringsprofylakse og fungerer ved å hindre hiv-viruset fra å infisere kroppen dersom man blir utsatt for smitte.

Henvist til spesialist

Det er vel ikke alle som kan kjenne seg igjen i en bakgrunn hvor SOIer betraktes som en straff fra Allah. Men likevel er det nok trygt å si at de fleste i en eller annen grad kjenner seg igjen i angsten Ahmed beskriver.

Selv om hiv ikke medfører en dødsdom lenger, er det ingen som vil bli smittet med viruset, med dets utsikter for et liv på medisiner.

Den anbefalte smitteforebyggingen er å bruke kondom, som også hindrer smitte av andre SOIer, men av forskjellige årsaker kan dette være lettere sagt enn gjort.

Noen ganger går det litt fort i svingen og man glemmer det, noen ganger er ikke kondomer tilgjengelig, noen ganger sprekker kondomen, og noen ganger får man det rett og slett ikke til med kondom.

– En gang prøvde jeg og en sexpartner fire ganger med kondom uten å få det til, så til slutt måtte vi bare droppe den. Da fikk jeg massivt panikkanfall etterpå og måtte på Legevakten og få PeP (hastekur mot hiv, red.anm). Det var helt forferdelig, og jeg tenkte at sånn vil jeg ikke ha det.

Ahmed var i samtaler med både Sex og samfunn og Olafiaklinikken, for å forsøke å i første omgang gjøre noe med kondomaversjonen.

Når det ikke funket, henviste legen ved Olafia ham videre til en spesialist Ullevål sykehus, som hadde dispensasjon til å skrive ut Truvada.

– Hun var veldig forståelsesfull, og det var en enorm byrde som forsvant da jeg endelig fikk PrEP, sier han.

Ahmed Umar påpeker at enkelte motstandere i PrEP-debatten har argumentert med at folk kommer til å gå mann av huse med et tilbud om PrEP. – Men man må huske at dette faktisk er et kjemikalie man putter i kroppen sin, så jeg håper og tror at folk kommer til å bruke det fornuftig, sier han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

”Hvorfor bruker du ikke bare kondom?”

Inntil nå har dette vært måten å få PrEP på i Norge. Man har selv måttet oppsøke en lege som kan henvise en til Ullevål. Men også dette har vært lettere sagt enn gjort.

– Jeg vet om flere som har måttet krangle med fastlegen sin for å få en henvisning. Mange får bare beskjed om at det er så vanskelig å få hiv at de ikke trenger det. Andre har fått til svar: ”Hvorfor bruker du bare ikke kondom?”, forteller Ahmed.

– Men dette handler jo om å skulle beskytte seg selv. Om man ikke kan eller ønsker å bruke kondom, så er det viktig at man har andre muligheter for å redusere smittefaren. Derfor synes jeg den nye ordningen er fantastisk.

Den nye ordningen Ahmed henviser til er, som sikkert mange har fått med seg, at Helsedepartementet etter anbefaling fra Helsedirektoratet har godkjent at alle som er i en gitt risikogruppe – for eksempel menn som har sex med menn – skal få tilbud om PrEP.

Etter alt å dømme kommer Olafiaklinikken til å spille en nøkkelrolle i organiseringen av denne ordningen.

Det betyr at det blir slutt på å måtte oppsøke PrEP-behandling selv, men at det kommer til å ligge et åpent tilbud der for de som trenger det i Norge.

Detaljene rundt ordningen er riktignok fortsatt uavklart, men ting kommer antakeligvis til å være på plass i løpet av første halvdel av 2017, opplyser Helsedirektoratet.

For Ahmed Umar er et PrEP-tilbud en ”no-brainer”. At folk har gode muligheter for å beskytte seg selv fra hivsmitte, veier for ham tyngre enn argumentene om at folk kommer til å bli mer promiskuøse og mer slepphendte med tanke på kondom, og da smitte av andre SOIer. – Å sette noen på PrEP, og eventuelt behandle en klamydiainfeksjon, er uansett mye billigere for samfunnet enn om man skal gå på hiv-medisiner resten av livet, sier han. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Ikke lenket til medisinen

Selv om Ahmed ikke ønsker å oppfordre til at folk skal droppe kondom, så kan han likevel anbefale at de som ønsker å bruke PrEP gjør det.

– For min del handler det om å ta vare på egen helse, og angsten min har sluppet nå, fordi jeg vet at jeg er trygg, sier han.

Han forteller også at det å gå på PrEP ikke lenker ham til medisiner, slik en eventuell hiv-diagnose vil gjøre, fordi han rett og slett ikke trenger å ta det hver dag.

– Jeg tar det kun etter behov – det viktige er at man har fått i seg medisinen 24 timer før man skal ha sex, sier han.

– Så den tremånederspakken jeg fikk i sommer, den har jeg fortsatt.

I tillegg rapporterer Ahmed om få bivirkninger.

– Min kropp reagerer som regel på alt, men det eneste jeg merket på PrEP var at jeg ble litt svimmel og småskjelven de første gangene jeg tok det. Nå merker jeg ingenting, sier han.

– Og det er mye mildere enn PeP – da ble jeg skikkelig dårlig. Det var en lærepenge for meg. Men nå, nå har jeg det så bra som jeg aldri har hatt det før.


Fra arkivet:

Vil ha hiv-pillen til Norge


ANNONSE

Kommentarer (26)

Ny kommentar ›

 • jensyboi

  19. des 2016 10:26 Så flott at det har ordnet seg. :)
 • sæggebukse

  19. des 2016 10:41 Funker disse medisinene hvis man e full? spør for en venn, høhø!
 • Zitronenfalter

  19. des 2016 11:55 Hadde det bare vært en pille for å forhindre alle kjønnssykdommer også, ja da hadde vi alle vært frie, men en kjønnssykdom er ingenting å spøke med. Den kan du komme til å slite med i årevis, hvis eller når de blir resistente. Tror aldri jeg hadde våget å kutte ut kondomet helt, og at det fantes skreddergaranti hos produsenten, men flott at alle de indre spenningene og angsten din er borte. Nyt livet.
 • Maxim

  19. des 2016 14:28 Vil ikke dette legge til rette for en boom av andre kjønnssykdommer? De som allerede er i risikogruppa har jo ofte sex med veldig mange partnere og kan bli kilder til smitte av andre uhumskheter. I alle fall om PrEP blir en fribillett til å slippe seg helt løs. Det virker jo ikke som om kondomer er mye brukt i det hele tatt nå til dags. Men fint at man kan unngå hiv-smitte om man er i risikogruppa, det er absolutt bra.
 • opass

  19. des 2016 15:21 Jeg har angst å kan få panikkanfall etter jeg har hatt samleie med en partner jeg er ganske trygg på å jeg bruker alltid kondom.. Selv om man går på disse medecinene kan man jo fortsette å bruke kondom om man er redd for andre ting som feks. syfilis klamydia gonore.
  Tror dette kan ta en stor avlastning fra psyken og skuldrene til mange induvider..
  Syntes det er bra de har fått det til Norge.
  Selv om sikkert mange vil ta helt av å live there fantassies til en høyere grad.
  Men det er jo bra for dem.. Man har vell alle forskjellige ting, ønsker og behov for å ville gå på disse medecinene fast..
  Det blir jo også en måte å utryddee hiv på, mer eller midre også om ingen kan få viruset lenger
  Risikro gruppe eller ei..
 • tomatensause

  19. des 2016 15:59 Jeg syns at artikkelen er veldig farlig fordi den gjentar uriktige informasjoner om PrEP og bagatelliserer baksidene av medisinen.

  Artikkelen krever at man er sikker så lenge "man har fått i seg medisinen 24 timer før man skal ha sex". Dette er feil på en hel rekke av grunner. Først og fremst er forskningen om medisinen fortsatt underveis. De få studiene som fins har funnet at 95% av infeksjoner med hiv kunne bli unngått hvis man tar medisinen jevnlig. I samme studien var den høyeste raten terapitroskapen 90% (90% av tablettene som skulle tas ble tatt) og infeksjonsraten blant disse personene var 73%. 95% raten er en bar beregnelse fordi til og med under studien med jevnlig veiledning av leger det fantes ikke fullstendig terapitroskap.

  Terapien som Ahmed i artikkelen fikk var øyensynlig en annen terapiform som heter "on-demand". Denne slags terapien førte til en 86% senking av hiv infeksjoner i en fransk-kanadisk undersøkelse, slik at 14% fortsatt fikk hiv. Derfor går WHO ikke inn for slike "on-demand" terapier. I tillegg måtte pasiente i undersøkelsen også ta medisinen Truvada de 2 dagene etter sexen på rad i motsetning til hva som Ahmed gjør.

  Dessutten suggerer artikkelen at medisinen hadde vært en løsning for situasjoner når man har glemt å bruke en kondom. Men hvorfor skulle det vært enklere å tenke på bruken av piller som man må ta mye lengre på forhånd enn kondomer og som må brukes 3 dager på rad?!?

  Sist men ikke minst kan man ikke fremheve nok at medisinen, i motsetning til kondomer, beskyter BARE mot hiv. Derfor er det uforståelig for meg hvordan Ahmed kan kreve at "angsten har sluppet". Overskrifen til artikkelen er jo også en bagatellisering pga. av dette. Alt sammen er jeg skuffet og sjokkert at Gaysir har åpenbart ikke brydd seg om å konsultere en medisiner og har bare trodd på alt som intervjupartneren krever.

  Kilder:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-exposure_prophylaxis
  https://de.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4expositionsprophylaxe

 • kennet73

  19. des 2016 17:03 straff fra Allah???? hallooooooooooooooo hysjjj
 • likevekt1

  19. des 2016 17:09 Jeg blir helt kvalm av dette. Skal samfunnet betale for at enkeltindivider ikke gidder å håndtere smitterisiko? I mine øyne er dette finansiering av risikoadferd.
 • kjetil1979

  19. des 2016 17:37 Skjønner godt han er redd for å få hiv og måtte gå på medisiner daglig. Men virker rart for meg at en ikke bruker kondom hver gang... og når det ikke gikk så hoppet en over det... og brukte så piller. Kanskje om en ikke fikk det til med kondom ha annen sex enn anal? Og selv om det for oss i samfunnet er billigere med slik forebygging fremfor hiv ville det jo vært enda billigere om en alltid hadde sikker sex. Men går ut ifra en ikke bruker slikt i all evighet. Er vel så lenge en er singel og sånn. For er jo ikke gratis at det offentlige skal sponse alle som tenker at tenk om en på tross av sikker sex også skam ha behandling av forebyggende piller.
 • 73WR

  19. des 2016 18:06 Å inneha angst for kjønnssykdommer, sykdom generelt, livstruende sykdommer, som for eksempel
  AIDS, er ikke religionsbegrunnet. Denne formen for angst er noe ethvert menneske kan komme til å
  erfare i livet, og relateres i prinsippet til egen samvittighet grunnet i egen adferd.

  Veldig merkelig artikkel der en subjektiv opplevelse av angst grunnet risiko - adferd relateres
  til religiøs konservatisme, og deretter nærmest objektiviseres til å være en allmenn
  erfaring relatert til bruk av Truvada.

  I et rent medisinsk perspektiv er artikkelen feilaktig, risikoen er ikke fullstendig eliminert ved
  bruk av Truvada. I et rent psykologisk perspektiv fremstår dette spekulativt,
  da angst i seg selv ikke innehar direkte symptomatisk relevans til religion,
  men har subjektive uttrykk relatert til det enkelte individ.

 • Diffusion

  19. des 2016 18:52 'Detaljene rundt ordningen er riktignok fortsatt uavklart, men ting kommer antakeligvis til å være på plass i løpet av første halvdel av 2017, opplyser Helsedirektoratet.'

  Så det er ikke tilgjengelig enda?

  Jeg har lest at det skal være forebyggende tiltak i tillegg til kondom...
  Leste om noen i USA som hadde fått HIV selv om de brukte dette her, og da var det snakk om resistant virus strains...
  Det blir som antibiotikan til slutt da... :/

 • Jim

  19. des 2016 18:53 PrEP er helt nytt i Norge. Dette er et intervju med en person som forteller sin subjektive historie om hva slags opplegg han har og hvordan det fungerer for ham. Alle som begynner på PrEP må gjennom samtale med lege, og vil få grundig informasjon og personlig tilpasning til bruk. Hverken wikipedia eller et intervju på Gaysir er ment som bruksanvisning for reseptbelagte medisiner for enkeltpersoner.

  Helsedirektoratet skriver i sitt notat "Preeksponeringsprofylakse - PrEP - muligheter for vellykket
  implementering i Norge" at; Standard anbefalt dose er en tablett om dagen så lenge man er i risiko for hiv. Msm kan også velge intermitterende bruk, det vil si 2 tabletter 2-24 timer før sex, 1 tablett 24 timer etter sex og 1 tablett 48 timer etter første inntak.

  https://helsedirektoratet.no/Documents/Nyheter/Preeksponeringsprofylakse-PrEP-muligheter-for-vellykket-implementering-Norge-Notat-med-anbefalinger%20sept%202016.pdf

  Helsedirektoratet skriver også at man ikke kan stole 100 % på Truvada som en Preeksponeringsprofylakse. Men at sjansen for å bli smittet er svært lav.

  Det står forøvrig tydlig i artikkelen at det er PeP, og ikke PrEP, som må taes når man har glemt kondombruk/hatt usikker sex, og det står absolutt ikke noe sted at det det er "enklere", tvert imot påpeker Ahmed hvor tung denne kuren var, og hvor dårlig han ble.

  I intervjuet blir også mangelen mot beskyttelse mot SOI påpekt flere steder. Jeg tror nok de fleste forstår forskjellen på angsten for hiv og angsten for andre typer SOI. Denne medisinen har blitt et tilbud nettopp fordi hivtallene øker og folk ikke håndterer sex på den måten helsemyndighetene helst vil - nemlig ved bruk av kondom. SOI koster samfunnet mye, men er utbredt i store deler av befolkningen, hiv er i særklasse belastende både på individnivå, for samfunnet og for homomiljøet. Vi må informere om tilbudene som finnes til denne gruppa, slik at de kan ta informerte valg. Det gjøres i samtale med lege.

  Jeg mener det er synd at skam skal påføres de som velger å bruke PrEP. Uttalelser som "hvorfor kan man ikke bare bruke kondom hver gang" kan man også stille til kvinner som velger å gå på P-pillen. Men sex uten kondom er ingen skam blant heterofile - de har verktøy som sikrer dem. De har også en angrepille. Joda, P-pillen er langt billigere (i dag). Men jeg tenker at det er underordnet. Det er på mange måter de samme mekanismene som gjør at noen trenger PrEP som at noen trenger P-pillen.

 • XLvers

  19. des 2016 19:41 Men dette er ikke tilgjengelig ennå. ..Olafia har utsatt til over nyttår. Hvorfor vente??
  Orker ikke kommentere moral I artikkelen. ..Mange grunner til å ønske PreP
 • Hengard

  19. des 2016 20:28 "Ahmed forteller om et liv hvor han har hatt vanskeligheter for å nyte dating og sex, fordi alle nye potensielle partnere han møtte, automatisk ble til en potensiell smittekilde."

  Vil bare legge til at dette er fakta. Ikke noe som man skyver unna. Alle folk du møter som du har et intimt forhold med er en ny potensiell smittegiver. Ikke skyv dette temaet under teppet å fortell hvordan man skal nyte livet, og ikke ta ting så tungt - for å så nevne utsnittet jeg har med ovenfor som om å tenke slikt er feil... det er riktig å mistenke alle du møter og driver med på denne måten har kanskje noe du ikke vil ha...

 • Lever mer

  19. des 2016 20:33 Moral panikken rundt PrEP må vi nok bare leve med, uansett kommer dette til å forebygge mange nye hivdiagnoser. Så får de som synes det er grusomt at folk vil beskytte seg selv holde det for seg selv, morsomt å tro at folk har et sexliv somer likt ditt eget, ulike beskyttelses strategier er bra her.

  Man kan bli henvist fra fastlege til infeksjonsavdeling/poliklinikk på nærmeste sykehus. Så blir det nok ordning for Oslo på olafia på nyåret.

  Utfra forskningen man har så er jo resultatene fantastiske! Kondomer har ikke så høy beskyttelses % på alle forsøk, slik som PrEP har for msm : ) folk må heller være ærlige med seg selv på om de bruker kondom konsekvent eller ikke, så gir det et godt svar på om man bør vurdere PrEP eller ikke.