Fra i dag kan du ta hivtesten hjemme


440

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Viktig å få opp testehyppigheten

Rådgiver for testtilbudene i Helseutvalget, Vegard Bjørnshagen, demonstrerte selvtesten under lanseringen. Se bildeserie nederst i saken som viser hvordan du gjør testen. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Hanne Bernhardsen Nordvåg
7. okt 2016 14:49

Fredag denne uken lanserte Helseutvalget selvtest for hiv, som de håper skal bli et godt og viktig tiltak i forebyggingen av diagnosen.

– Mens noen lanserer fredsprisen, så lanserer vi selvtest, ler leder for Helseutvalget, Rolf Angeltvedt.

Det er god stemning i Helseutvalgets lokaler i Skippergata. Representanter fra Oslo kommune, Helsedirektoratet, Hiv Norge, Sex og Samfunn, FRI, helsepersonell og helseminister Bent Høie er til stede når selvtesten for hiv lanseres.

– Testing er sentralt i Helseutvalgets arbeid, og det er viktig å få opp testehyppigheten, sier Angeltvedt, og henviser til studier som viser at så få som 15-25 prosent av menn som har sex med menn (MSM) tester seg i løpet av et år.

– Og en tredjedel av dem som tester positivt i Norge er såkalte sen-testere, som kan ha levd med hiv i tre-fire år før de testet seg.

Leder for Helseutvalget, Rolf Angeltvedt, ønsker velkommen til en forsamling av helsearbeidere, politikere og journalister. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Helseutvalget mener at man med selvtesten senker terskelen for å ta en hiv-test.

Målet er at Helseutvalget i 2020 skal gjennomføre 10 000 tester årlig blant MSM, gjennom selvtesten og det allerede etablerte Sjekkpunkt.

Mot slutten av 2016 kommer antallet tester til å ligge på anslagsvis litt over 2 000.

Nervepirrende

Selvtesten kan bestilles på Helseutvalgets nettsider: www.helseutvalget.no/hiv-test.

Den blir også tilgjengelig på saunaer, og man kan hente den i Helseutvalgets lokaler.

I pakken ligger en lansett som du skal bruke til å stikke deg i fingeren, et testrør som skal suge opp en dråpe blod fra fingeren din, samt et plaster, som du setter på fingeren etterpå.

Når testrøret har sugd opp blodet tar det 15 minutter før resultatet er klart. (Se bildeserie nederst i saken).

Én strek er negativt, to streker er positivt.

– De femten minuttene kan være nervepirrende, sier kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget, Aksel Overskott.

– Men denne typen testing virker å være uproblematisk i USA, Storbritannia og Frankrike, hvor den allerede er i bruk.

Helseminister Bent Høie, her sammen med Rolf Angeltvedt, var til stede under lanseringen. Han mener det kan komme mye nyttig kunnskap ut av dette prosjektet. – Den generelle holdningen i departementet er riktignok at vi er skeptiske til selvtester, fordi vi mener testing bør foregå i regi av helsepersonell. Men man må erkjenne at man ikke når fram til alle med dagens tilbud, og det kan få store konsekvenser, sier han. – Denne selvtesten er et uttrykk for vår tillit til Helseutvalget og vi føler oss trygge på at dette blir gjort på en skikkelig måte. Jeg gleder meg til å se resultatet og forhåpentligvis vil dette bli en ny viktig brikke i det hiv-forebyggende arbeidet. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Det som skiller det norske tilbudet fra andre land er at det er gratis – i utlandet må man kjøpe testen for om lag 300 kroner fra registrerte forhandlere. I tillegg får man i Norge tilbud om oppfølging.

– Alle som ikke har reservert seg mot det, vil etter noen dager få en sms hvor vi spør hvordan det har gått, sier Overskott.

– Og hvis det er noe man lurer på kan man kontakte Helseutvalget mandag til lørdag, på chat, telefoner eller rett og slett stikke innom.

Om man tester positivt på prøven vil Helseutvalget hjelpe deg på veien videre, både med samtaler så vel som å sette deg i kontakt med helsepersonell.

– Vi har kontakter ved infeksjonsavdelinger over hele landet. Om du ønsker hjelp, sørger vi for at du får det, sier Angeltvedt.

Lavterskel

Helseutvalget håper at denne selvtesten vil øke antall testinger.

– Økt volum vil bidra til at flere får avdekket diagnosen og kan komme til behandling – det er viktig som et forebyggende tiltak, sier Angeltvedt.

Målgruppen for selvtesten er personer som av en eller annen grunn ikke ønsker eller kan benytte seg av andre testtilbud.

– Gullstandarden er fortsatt å teste seg hos legen eller i en setting hvor du kan snakke med noen. Men noen ønsker ikke dette – blant annet folk som kommer ut sent og folk med innvandrerbakgrunn. Da er det viktig med et lavterskeltilbud, sier Angeltvedt.

Han påpeker at dette tilbudet også er viktig for dem som ikke bor i store byer og som ikke har andre lavterskeltilbud, som for eksempel Sjekkpunkt.

Også FRI-leder Ingvild Endestad, her sammen med Aksel Overskott, var til stede. Endestad mener det er viktig med lavterskeltilbud som dette. – Dette er viktig for dem vi ikke når i dag, da vi vet at tidlig testing og behandling er det som funker, sier hun. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Anonymt

Testingen er anonym, understrekes det fra Helseutvalgets side.

Når man bestiller på nett må man riktignok fylle ut et adresseskjema, men adressen er det kun én person som har tilgang til, og denne makuleres etter at testen er sendt i posten.

Telefonnummer må også fylles inn som en sikkerhet, og for at man skal motta oppfølgings-sms om man ønsker det, men numrene anonymiseres.

Brukere oppfordres også til å svare på en anonym spørreundersøkelse.

– Denne er ikke obligatorisk, men at folk svarer er viktig for at vi skal vite hvem som benytter seg av tilbudet, og at den treffer den målgruppen vi ønsker å nå, sier Angeltvedt.

I første omgang skal de kjøre et pilotprosjekt på 1 000 tester, hvorpå de skal ta en vurdering på om prosjektet har truffet riktig. Om det har gjort det, har Helseutvalget foreløpig fått tilskudd til å fortsette i tre år.

Håpet er naturligvis at selvtestingen skal bli en viktig og vedvarende del av den framtidige hiv-forebyggingen.


Slik fungerer hjemmetesten:

En lansett, et testrør, en beholder røret skal settes i når blodet skal analyseres, og et plaster er det du får i selvtestpakken for hiv fra Helseutvalget. – Dette er en veldig enkel test. Du trenger ikke noen opplæring, kun en bruksanvisning, sier kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget, Aksel Overskott. Testen på bildet er negativ, med kun én strek. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Steg én er å stikke seg i fingeren med lansetten. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Steg to er å la testrøret suge opp en bloddråpe. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.
Steg tre er å sette testrøret i beholderen. Etter femten minutter er resultatet klart. Én strek er negativt, to streker er positivt. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg.

Les mer om selvtesten på www.helseutvalget.no/hiv-test.
 


ANNONSE